In vizor

Fără angajări pe șpăgi și pile în spitale. „Costul” angajării unui asistent medical e 15.000 de euro

Guvernul a aprobat deblocarea a 7603 posturi în spitalele din România, însă a fost inițiată o petiție prin care se solicită ca aceste angajări să fie făcute printr-un concurs național centralizat pentru a se elimina angajările făcute pe pile. 

„Guvernul a deblocat 7.603 posturi și dă undă verde sutelor de spitale să organizeze propriile concursuri. Asta înseamnă și frâu liber la angajări pe pile, pe bandă rulantă. Exemplul Spitalului Mavromati din Botoșani, unde „costul” angajării unui asistent medical a crescut de la 8.000 euro în 2019 la 15.000 euro în 2023, evidențiază gravitatea situației. Avem dreptul să fim tratați de oameni competenți, nu de piloși și șpăgari. De aceea, solicităm organizarea unui concurs național, transparent, pentru ocuparea posturilor din spitale. Concursul să fie coordonat de Ministerul Sănătății pentru spitalele subordonate și Ministerul Dezvoltării pentru cele locale. Un concurs la nivel central în sănătate nu ar fi o premieră. La fel s-a întâmplat în 2021, când Ministerul Sănătății a organizat concurs centralizat pentru manageri de spitale, ca răspuns la presiunea publică”, au transmis inițiatorii petiției.

Petiția este susținută atât de cetățenii care vor să fie tratați de persoane competente, dar și de lucrătorii din domeniul medical care își doresc să aibă șanse egale pentru obținerea unui loc de muncă.

Petiția a fost deja semnată de peste 11.000 de persoane.