In vizor

Fany circula de o saptamana ilegal. Sefa ARR Cluj tergiverseaza anularea licentelor

Directorul Fany, Stefan Cadar este arestat preventiv de o saptamana, in timp ce sotia lui si directoarea de licente de la ARR Bucuresti sunt arestate la domiciliu. In plin scandal Fany, directoarea ARR Cluj – institutie care s-a dovedit ca ar trebui sa ia masuri ferme fata de societatea de transport si sa anuleze licentele – gaseste scuze pentru a tergiversa lucrurile. Mai mult, Eugenia Irinel Lungu s-a dovedit ca este  reprezentanta din Cluj a centrului de pregatire profesionala pentru soferi FATII, acolo unde, in mod nemijlocit, toti soferii si managerii de trafic – inclusiv cei de la Fany – isi obtin atestatele.

Fundatia Academia de Transport Intern si International (FATII) o are drept reprezentanta in Cluj chiar pe sefa ARR Cluj, Eugenia Irinel Lungu. Ziar de Cluj a cerut la Bucuresti un contact de-al reprezentantului de la Cluj, si ne-a fost indicat un nume, Irinel Chindris. Este vorba de Eugenia Irinel Lungu (fosta Chindris), cea care este si sefa Autoritatii Rutiere Romane Cluj. Aceasta preda cursusri de legislatie la FATII, iar acest lucru apare si in declaratia sa de avere.

In fapt, FATII este un centru de atestare a soferilor, fie ca este vorba de soferi care transporta persoane, marfuri sau marfuri periculoase, fie ca e vorba de manageri de trafic.

La o simpla analiza logica, prin acest centru de pregatire trec majoritatea soferilor si angajatilor firmelor de transport, deci inclusiv cei de la Fany.

In ultima declaratie de avere, Eugenia Irinel Lungu arata ca a incasat, in 2012, suma de 9.500 de lei de la FATII-ARTRI, pentru “lector curs transport marfuri periculoase”.

Contactata telefonic, directoarea ARR Cluj considera ca nu este nicio incompatibilitate in faptul ca se ocupa de coordonarea FATII Cluj, la care si soferii Fany sunt obligati sa treaca pentru atestare.

In contextul anchetei DNA fata de cei doi administrator ai firmei de transport si fata de directoarea de licente de la ARR Bucuresti, Daniela Dobrila, se pune un mare semn de intrebare: de ce Autoritatea Rutiera Romana, cea care a eliberat licentele de transport pentru Fany, nu anuleaza aceste licente, acum ca s-a dovedit ca aceasta licitatie a fost castigata de firma de transport contra unei mite?

Competenta apartine ARR Cluj

Autoritatea Rutiera Romana Bucuresti a transmis, intr-un raspuns, Consiliului Judetean Cluj ca institutia care ar trebui sa anuleze licentele de transport este ARR Cluj. ARR Cluj nu a dat, insa, niciun raspuns.

“Avand in vedere ca ARR si-a declinat competenta in ceea ce prveste retragerea licentei de transport a firmei SC Fany Prestari Servicii SRL in favoarea Agentiei Teritoriale Cluj a ARR, presedintele Consiliului Judetean Cluj a transmis o noua solicitare. Decizia a fost luata in conditiile in care si adresa initiala, a fost trimisa si Agentiei Teritoriale Cluj a ARR, care nu a dat niciun raspuns”, arata Horea Uioreanu, presedintele CJ Cluj, intr-un comunicat de presa.

Cum se scuza directoarea ARR Cluj

Contactata telefonic, sefa ARR Cluj, Eugenia Irinel Lungu, spune ca agentia teritoriala nu are autoritatea de a anula licentele de transport Fany.

“Vreau sa intelegeti ca – si puteti cauta in lege, daca nu ma credeti – ARR Cluj nu este entitate juridica care sa aiba autoritatea de a anula aceste licente. Noi nici macar nu avem jurist”, ne surprinde doamna Irinel Lungu, sefa ARR Cluj.

Aceeasi autoritate, insa, a avut parghiile juridice de a elibera aceste autorizatii si acum, chipurile, nu le mai poate anula.

Un lucru interesant este acela ca Irinel Lungu nu s-a stresat deloc la vederea faptului ca superiorul ei, Dana Dobrila, impreuna cu administratorii Fany, cu care ea colaboreaza direct, sunt in inchisoare de o saptamana si nici nu a considerat necesar sa faca vreun demers pentru anularea licentelor.

Practic, societatea Fany circula ilegal, cu licenta fraudata, in baza oferirii unei mite recunoscute deja, lucru care pare sa nu deranjeze pe nimeni.

Surse din compania de transport ne-au relalat ca relatia doamnei Lungu cu administratorii societatii era una foarte apropiata, de prietenie, si ca directoarea ARR Cluj cauta in acest fel sa temporizeze o eventual anulare a licentelor, pana la linistirea scandalului. Scuza oficiala pe care care o scoate aceasta, inclusiv in fata Ziar de Cluj, este ca Fany are avocati buni.

“Nu vreau sa platesc toata viata daca ma dau in judecata”, declara, in mod socant, sefa ARR Cluj.

Cine este Eugenia Irinel Lungu

Eugenia Irinel Lungu, fosta Chindris, este membru PSD si sef de agentie la ARR Cluj din 2012. Inainte a fost inspector de trafic la ARR Cluj.

Intre 1998 si 2004, a fost director de filiala la Automobil Clubul Roman. De profesie, aceasta este inginer economist.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *