Editorial

Fany a inventat "greseala umana" si spaga crestina

Adeseori, noi, jurnalistii, gresim cand ne inchipuim cat de tari am fi noi daca am avea pe mana puterea sau armele tehnice ale unui procuror. Ni se pare noua, jurnalistilor, ca am rezolva mai repede totul daca am avea la indemana tehnica de interceptare sau puterea de a cotrobai nestingheriti printre documente, caci credem despre noi, jurnalistii, cu agerimea procesarii informatiei pe care o dobandim dupa cativa ani de presa, ca am fi mai buni investigatori decat procurorii, mai aspri in verdicte decat judecatorii.

Noroc ca nu e asa.

E bine ca nu avem acces la aceste instrumente de cercetare. E bine ca exista acesti slujitori ai Justitiei care, departe de pasiunea si umorile jurnalistilor, sunt antrenati in facultate si apoi experimentati de practica sa respecte legea si sa o aplice rational, calm, pe probe.

Poate ca ma cunoasteti deja pentru textele puternice pe care le scriu. Unii spun ca scriu curajos, altii cred ca felul meu de a scrie, oarecum o inovatie, combina in mod periculos si interesant analiza cu informatia de investigatie, pata de culoare stilistica cu deductiile/speculatiile.

Textele mari, le scriu dupa zile in sir de coifoseala, in care rareori dorm noaptea gandindu-ma la tot ce am observat despre subiect de-a lungul anilor, punand cap la cap amintirile proprii cu amintirile unor informatii primite de la diversi. Petrec zile in sir sunand la diverse persoane pentru a-mi certifica sau invalida informatiile sau perceptiile, caut prin fisiere ascunse si vechi, verific actionariate sau monitoare oficiale, sterg de zece ori, injur, fumez, ma indoiesc, imi caut orice altceva de lucru din cinci in cinci minute ca si cum ar trebui sa invat pentru teza de la chimie. Dar mintea nu inceteaza sa proceseze informatii, variante, morisca ma aduce inapoi la tastatura si ma pune sa scriu.

De trei zile incoace, ma uit ca un detectiv ratat la comunicatul DNA. Sunt atat de lipsit de informatii incat, dupa ce am scris tot ce se putea scrie (credeam eu) si dupa ce am citit de la alti colegi alte chestii inedite despre scandalul de coruptie Fany, incerc de trei zile sa devin un investigator al mintii procurorilor, un prezicator al comportamentului uman aflat in stare de arest. E o joaca, dar asta ma face sa iubesc meseria asta.

Asa ca, de trei zile, ma uit la asta:

DOBRILA DANIELA (incepand de la data de 14.03.2014, ora 03:00 pana la data de 15.03.2014, ora 03:00), director la Directia Licente din cadrul Autoritatii Rutiere Romane (ARR) Bucuresti.
CADAR ERONIM STEFAN, (incepand de la data de 13.03.2014, ora 19:50, pana la data de 14.03.2014, ora 19:50), asociat in cadrul unei societati comerciale, 
CADAR OLEZIA, (incepand de la data de 13.03.2014, ora 23:05, pana la data de 14.03.2014, ora 23:05), asociat si administrator al unei societati comerciale.

Daca joi, 13 martie 2014, procurorii DNA Cluj au descins dis de dimineata la locuinta sotilor Cadar ca sa ii duca la sediul Fany pentru ridicare de documente, putem presupune ca, din cercetarea preliminara, dumnealor aveau indicii temeinice sa procedeze astfel. Nu mi-e clar cand a fost ridicata tipa de la ARR, probabil ca au suit-o in masina si au dus-o spre Cluj pentru audiere in baza unor probe prealabile si mai temeinice.

Pana sa ajunga Dobrila de la Bucuresti la Cluj, procurorii DNA au avut timp destul sa proceseze documentele.
Apoi au urmat audierile.

Cele trei ore de la care a inceput mandatul de retinere ne dau imaginea felului in care au decurs acestea.

De exemplu, Stefan Cadar are cea mai timpurie ora de incepere a mandatului de retinere pentru 24 de ore. Avand in vedere ca in fata judecatorilor acesta nu si-a recunoscut vinovatia, putem lesne deduce si ca a refuzat sa poarte prea multa conversatie cu procurorii si ca, in cazul lui, acestia au decis ca nu se mai poate face ceva pentru moment. El are cele mai putine ore de audiere.

Urmeaza Olezia, sotia lui Cadar. Ea a mai stat de vorba inca trei ore cu procurorii, cea mai buna explicatie fiind aceea ca dumneaei avea calitate de administrator si a raspuns la intrebari mai tehnice, poate chiar si despre finantele firmei, caci ea este considerata, chiar si in randul angajatilor, adevaratul creier al Fany. 

Dobrila s-a tinut tare. Pentru spagara de la ARR, lucrurile au curs pana tarziu in noapte, pana la ora 3 dimineata. O fi fost o nuca tare, dar aici au simtit procurorii ca exista o bresa. Nu imi dau seama pe ce se bazau procurorii, dar este foarte probabil ca au avut probe foarte consistente si ca orele de audieri si discutiile de acolo au convins-o pe Daniela Dobrila sa fie cooperanta. Ca procurorii au fost siguri pe probele lor, am vazut a doua zi cand spagara ARR a intors cu susul in jos apararea sotilor Cadar recunoscandu-si in totalitate vinovatia si validand cu confirmare toate acuzatiile aduse. 

Nu vom sti niciodata, noi, jurnalistii, cum a gandit judecatorul. Dar daca a admis ca Dobrila merita un arest la domiciliu, este evident ca asta s-a datorat atitudinii cooperante din timpul audierilor si faptului atenuant ca si-a admis culpa.

Ramane intrebarea in ce fel a fost cooperanta Dobrila. Ce a spus, cat a spus, despre cine a spus. Sa fie oare informatiile suplimentare spuse de Dobrila in fata DNA Cluj cele care au impus audierea suplimentara a lui Razvan Pop, seful de cabinet al lui Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj? Probabil ca da, probabil ca nu.

Dar odata cu admiterea culpei de catre sefa licentelor ARR, este evident ca procurorii s-au indreptat spre cealalta institutie, adica CJ Cluj, pentru a vedea cine a fost legatura utila care a dus la fraudarea acordarii licentelor. Ce ancheteaza mai departe procurorii DNA, doar ei stiu. 

Noi stim ca Stefan Cadar are 30 de zile la dispozitie la parnaie, deocamdata, sa se gandeasca bine daca isi revizuieste declaratiile prin care isi neaga culpa. Va lua asupra-i totul, va colabora cu organele de cercetare si va dezvalui cine i-a fost sprijin in CJ? Greu de spus.

Stiri de Cluj aduce in discutie, pe baza unei dezvaluiri importante, faptul ca licitatia pentru atribuirea transportului judetean Cluj a fost viciata pentru ca atribuirea licentelor de traseu s-a realizat in mod nelegal „urmare a unei erori umane la momentul introducerii datelor in sistemul electronic o parte din trasee (un numar de 43) s-au atribuit fara a se tine cont de grupele de trasee, ele fiind atribuite ca individuale. In urma acestei erori, rezultatele licitatiei au fost viciate, ele fiind afisate pe trasee independente si nu pe grupe de trasee, punctajele fiind calculate pe trasee”.

Ati putea sa spuneti: ok, a fost o greseala umana. 
Dar mai exista inca o situatie ciudata dintr-un alt set de licitatie in care Fany a fost implicata ca societate si unde tot despre o „greseala umana” a fost vorba.

In ianuarie 2013, ARR a organizat o licitatie pentru atribuirea licentelor de transport persoane pentru o perioada de sase ani pe trasee interjudetene. 
Traseul ce face obiectul anchetei unor jurnalisti destepti este pe ruta Baia Mare-Cluj (cod traseu 513). In 8 februarie 2013, cand Centrul National de Management pentru Societatea Informationala – Serviciul de Atribuire Electronica in Transport (CNMSI-SAET) a publicat pe pagina de internet a ARR anuntul de participare la licitatie pentru cursa sus menționata. La acea licitatie s-au inscris trei societati: SC Fany Prestari Servicii SRL, SC Tours Claus SRL și SC J&R Car SRL.

Documentele depuse la licitatie aratau clar ca cea mai slaba competitoare este SC Fany Prestări Servicii SRL. Surpriza, Fany si-a adjudecat licitatia tot cu ajutorul si implicarea directa a directoarei de licenta, Daniela Dobrila. Ca prin minune, 20 de zile mai tarziu, CNMSI-SAET a publicat pe site ca SC Fany Prestări Servicii SRL a primit punctajul maxim. Diferenta dintre castigatoare si celelalte societati a fost determinata de faptul ca SC Fany Prestari Servicii SRL ar avea vechime pe traseu

Societatile perdante au facut reclamatie catre ARR atentionand faptul ca atribuirea unui punctaj pentru criteriul vechimii pe traseu este nelegala. Guess what? Reclamatiile au ramas fara raspuns. Cine credeti ca trebuia sa le dea un raspuns? Bravo, ati ghicit!

Eheei, atata doar ca smenul din 2013, fusese rafinat cu un an si jumatate inainte!, mai precis in septembrie 2011, cand a avut loc licitatie tot pentru traseul Baia-Mare-Cluj (cod traseu 513 ora 05:30) castigat tot de SC Fany Prestari Servicii SRL in detrimentul lui SC Sosim Trans SRL. Acolo, Dobrila a practicat aceeasi strategie. A acordat punctaj maxim lui SC Fany Prestari Servicii SRL pentru vechime neintrerupta pe traseu. 

Spun jurnalistii care au urmarit aceasta procedura ca acordarea punctajului maxim a fost un fals total. Si asta o dovedeste faptul ca licitatia a fost declarata nula. 

„Prudenti, mafiotii licentelor din ARR condusi de Daniela Dobrila s-au repliat de frica unui scandal in jurul acestei licitatii. Le era teama sa nu fie deconspirati, astfel naruindu-se caracatita spagilor. Pentru ca sa se stearga urmele si sa se faca liniste, ARR compune catre CNMSI-SAET o adresa din care reiese ca „in urma verificarii, s-a constat ca operatorul SC Fany Prestari Servicii SRL nu detinea neintrerupt licenta pe traseul 513, Baia Mare-Ileanda-Cluj Napoca, cum dintr-o eroare materiala a figurat initial” 

S-a facut liniste si Dobrila si-a reconsiderat strategia, si-a dat seama unde a gresit si a rafinat metoda aplicand din nou „eroarea materiala” un an si jumatate mai tarziu, la licitatia din 2013, probabil la alt pret”.

Asa cum scrie Stiri de Cluj, procedeul „greselii umane” a fost aplicat si la Cluj la finele lui 2013. De data asta, a „gresit” un functionar pe nume David. Poate ca neintentionat a gresit omul. Sau poate ca l-a tras cineva in capcana. Oricum ar fi fost, as vrea sa aflu de la procurorii DNA daca a mai „gresit” cineva din CJ in cazul Fany.

Scandalul asta merita o clarificare puternica. Nu e o simpla firma de apartament. Are o istorie intreaga de acuzatii de coruptie si frauda.

Patronii Fany l-au spaguit pe vicepresedintele CJ Cluj, Radu Bica, PDL, in timp ce aveau contract cu CJ; il controlau atat de tare pe Bica si erau atat de intimi cu el, incat Bica isi ascundea spaga sub o saltea dintr-un apartament detinut de sotii Cadar, asa cum reiese din referatul DNA de la acea vreme. Crestini si aproape de nevoile administratiei judetene, sotii Cadar il tineau pe Bica pe banii lor in excursiile luxoase de la Viena. 

Fany a fost de ajutor si la alegerile locale din iunie 2012. Autobuzele lor au carat in stanga si in dreapta prin judet votanti-fantoma, iar unii politicieni au ajuns in Parlament si datorita fraudelor facute cu autobuzele lor. Nu stiu daca e cazul acestui senator, dar stiu sigur ca Alexandru Cordos, amabil nevoie mare, atunci cand Stefan Cadar a mers in Bucuresti, i-a facut cateva „deschideri” pe la minister. Ce bun samaritean Cordos asta!

Umani si generosi atunci cand dadeau spaga, sotii Cadar, ca niste tarantule comerciale, depaseau bariera dintre spaguitor si spaguit, devenind prieteni de familie cu coruptii. Va dati seama ce emotionant gest a fost surprins de ofiterii SRI cand l-au vazut pe Fanica Cadar (sic!) ca este culcusit in casa Danei Dobrila atunci cand mergea la Bucuresti! Pai, de ce sa se mai cheltuiasca saracul cu hoteluri scumpe cand cheltuise atata pe mita adusa de la Cluj?

De aia, zic. Aici nu e vorba de un rahat de firma de apartament cu 4 autobuze partaite care au dat o mica spaga la tablagiul de pe DN 3. E vorba de o companie care avea pe scripte cifra de afaceri de 4 milioane de euro si despre care se estimeaza ca facea zilnic la negru 10-12 mii de euro, adica 5 milioane de euroi nefiscalizati pe an! Normal ca erau generosi cu spaga sotii Cadar!

Si de aia vreau sa nu fiu luat de fraier, nici ca jurnalist, nici ca cetatean.

Vreau ca procurorii DNA Cluj si, mai apoi, judecatorii, sa le dea tuturor celor vinovati in scandalul Fany o licenta de transport de macar sase ani spre Gherla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *