Din oras

Fântâna arteziană din Parcul Central va fi iluminată în mai multe culori. Lucrările costă aproape 15.000 euro

Fântâna arteziană din Parcul Central va beneficia de iluminat arhitectural. În prezent, fântâna este iluminată doar prin aportul iluminatului public de pe aleile din jur. Valoarea estimată a contractului este de 71.389 lei plus TVA (aproximativ 14.900 euro). Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate preț. Lucrările de execuție au fost scoase la licitație. Ofertele pot fi depuse până în 23 noiembrie.

Prin realizarea unui sistem de iluminat arhitectural cu aparate de iluminat amplasate pe stâlpii din jurul aleilor se va pune în valoare acest monument istoric. De asemenea, acest iluminat va fi îmbunătățit și prin amplasarea unor aparate de iluminat în interiorul cuvelor fântânii. Pentru iluminatul jeturilor de apă proiectate în cuva superioară a fântânii se vor folosi aparate de iluminat submersibile, reglabile pe direcția jeturilor, echipate cu surse LED. Pentru iluminatul statuilor amplasate sub cuva superioară a fântânii se va folosi același tip de aparate submersibile.

Fântâna arteziană este amplasată pe lista monumentelor istorice ale orașului. Parcul Central are o vechime de peste 180 de ani și reprezintă unul dintre monumentele istorice verzi ale orașului. Anii 2010 aduc o restaurare a Parcului Central și a Cazinoului, readucându-le în funcționalitatea orașului cu mult mai multă vizibilitate și interes. Tot în acea perioadă se fac mici intervenții și la statuetele fântânii arteziene. Potrivit caietului de sarcini, intervențiile asupra fântânii sunt minime „deși este, alături de celelalte obiective, unul dintre punctele de interes din parc, fiind înconjurat de o alee pietonală și mobilier urban. Serviciul de întreținere este, de asemenea, aproape inexistent, ca urmare potențialului acesteia nu este maximizat sub niciun aspect, în condițiile în care Parcul Central este deschis toată noaptea și Cazinoul, ca centru de cultură urbană, găzduiește evenimente cu program și după lăsarea serii”.

Conform aceluiași document, un iluminat dual, static în mod normal, cu o lumină monocromă și dinamic cu anumite ocazii sau pentru un timp limitat, în funcție de opțiunile beneficiarului, reprezintă un generator de valoare adăugată din toate punctele de vedere.

Proiectantul general este AGO Proiect Engineering Cluj-Napoca, proiectant de arhitectură și urbanism este Arh Service Guttmann & Comp Cluj-Napoca, iar proiectant de instalații electrice de iluminat arhitectural este SC Piempe Impex SRL Cluj-Napoca.

sursa foto: clujtravel.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *