In vizor

Testele COVID-19 NU pot fi comercializate în farmacii, dar oricine le poate vinde online

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) și-a exprimat un punct de vedere public față de comercializarea prin farmacii a testelor rapide pentru diagnosticarea COVID-19, în sensul că testele fiind, potrivit prospectului, de uz profesional, nu se încadrează în art. 2 din Legea Farmaciei și pe cale de consecință nu pot fi vândute de farmaciile comunitare, nefiind destinate autotestării. Chiar dacă ANMDM atrage atenția că prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor trebuie făcută de personal calificat, recunoaște că nu poate opri comercializarea online a acestor teste, neexistând prevederi legale în acest sens. 

”Referitor la comercializarea în sistem on line a unor dispozitive medicale destinate utilizării de către profesioniști, în acest moment nu există prevederi legale care să interzică această practică. În calitate de autoritate competentă, neexistând reglementări în acest sens, nu putem interzice comercializarea acestor produse în sistem on line. Putem recomanda evitarea acestei modalități de comercializare sau, în cazul în care se recurge la această formă de distribuție, recomandăm ca vânzarea testelor rapide să fie însoțită de un avertisment în conformitate cu instrucțiunile de utilizare și anume “DOAR PENTRU UZ PROFESIONAL”, sau ca operatorul economic să se asigure că cel care achiziționează produsele respective este unitate medicală. În caz contrar, operatorul economic poate fi sancționat pentru practică comercială înșelătoare”, potrivit unei informări a ANMDM.

Colegiul Farmaciștilor și-a exprimat public nemulțumirea față de această decizie a Agenției Naționale a Medicamentului, considerând că angajații din farmacii sunt mult mai competenți pentru a putea comercializa aceste teste, compareativ cu agenții economici care vând online, fără nicio pregătire medicală.

”Interzicerea comercializării prin farmacii a testelor rapide pentru diagnosticul COVID-19, dar acceptarea distribuirii lor către populație prin intermediul comerțului online de către agenți economici greu de identificat, fără nicio pregătire de specialitate și fără nicio garanție că utilizatorul textului se va bucura de o minimă informație medicală ori de utilizare a testului respectiv reprezintă o situație de risc major ce trebuie atent și rapid evaluată și analizată de Ministerul Sănătății. În opinia Colegiului Farmaciștilor din România, având în vedere obiectul de activitate al farmaciei, calificarea personalului care își desfășoară activitatea în farmacii, situația deosebită în care ne găsim nu poate fi acceptată și nu folosește nimănui interpretarea ANMDM potrivit căreia dispozitivele medicale nu pot fi comercializate prin farmacii, mai ales când pacientului i-a fost recomandată testarea sau când comercializarea dispozitivelor medicale în cauză se face către o unitate sanitară, cabinet sau clinică medicală”, potrivit Colegiului Medicilor.

Colegiul Medicilor anunță că se va adresa Guvernului și Ministerului Sănătății cu privire la situația identificată și la riscurile prezentate pentru a obține clarificări și a adoptării în regim de urgență a modificărilor necesare în legislația aferentă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *