In vizor

Faliment polivalent. Sala Polivalentă, generator de lefuri mari pentru propriii angajați

Scris de 1,027

Nu trebuie să căutăm prin Teleorman entitățile care nu înregistrează venituri, dar în care administrația pompează bani publici cu nemiluita. Sala Polivalentă din Cluj-Napoca este un model de „bune practici” a administrației liberale: veniturile entității aflate în subordinea Primăriei sunt mai mici de la un an la altul, dar administrația a decis alocarea unor fonduri mai mari din bugetul public al municipiului. Dar nu pentru proiecte, ci pentru salariile angajaților. 

În ședința de Consiliu Local de luni se vor discuta (a se citi: se vor aproba în unanimitate) hotărârile prin care diverse asociații din Cluj vor beneficia de fonduri pentru o multitudine de proiecte. Dincolo de modul în care au fost atribuiți acești bani, în fond, aceste organizații primesc bani publici pentru a realiza ceva, cel puțin un proiect cu impact social ori cultural. În schimb, Sala Polivalentă din Cluj-Napoca primește fonduri nu pentru proiecte, ci pentru lefurile propriilor angajați, care au reușit „performanța” de a înregistra venituri tot mai mici. 

“Având în vedere că unele evenimente cultural-artistice şi sportive care au avut loc în anul 2018 au caracter periodic şi nu se vor mai organiza în 2019, în estimarea veniturilor pentru acest an s-a pornit de la calendarul evenimentelor anunţate. În consecinţă, pentru anul 2019 se estimează realizarea de venituri în sumă totală de 4.282.000 lei, compuse din venituri din chirii pentru organizarea evenimentelor (4,2 milioane lei), alte venituri (80.000 lei) şi venituri financiare (2.000 lei)”, se arată în analiza veniturilor şi cheltuielilor a Sălii Polivalente.

“Urmare a estimării unor venituri mai mici în anul 2019 decât în 2018, s-a făcut o estimare a cheltuielilor. Pentru anul acesta se estimează cheltuieli de 3,4 milioane lei, compuse din cheltuieli cu bunuri şi servicii (1,2 milioane lei), cheltuieli cu impozite şi taxe (980.000 lei), cheltuieli cu personalul (1,2 milioane lei), alte cheltuieli de exploatare (90.000 lei) şi cheltuieli financiare (1.000 lei)”, se mai specifică în documentul citat.

Dincolo de aceste estimări, lefurile angajaților vor deveni mai mari. Pregătirea profesională și cheltuielile pentru delegații sunt, de asemenea, prevăzute în referatul Sălii Polivalente privind analiza veniturilor și cheltuielilor:

“Cheltuiala de natură salarială este singura componentă a cheltuielilor care se estimează să fie mai mare în 2019 pe motiv de aliniere a salariilor la nivelul celor de pe piaţa forţei de muncă şi pentru fidelizarea angajaţilor existenţi. Totodată, pentru angajaţii societăţii se prevăd cheltuieli pentru pregătirea profesională, însă, se consideră mai eficient schimbul de experienţă cu angajaţii altor societăţi, iar pentru acestea sunt prevăzute cheltuieli pentru delegaţii”, transmite conducerea Sălii Polivalente.

 Estimarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 prevede realizarea unui profit brut de 787.000 lei.

“Comparativ cu primii ani de activitate, în care eforturile echipei manageriale au fost depuse în sensul pătrunderii pe piaţă şi a câştigării unui public cât mai numeros, în anul 2018 eforturile au fost depuse în special pentru eficientizarea capitalului investit. În 2019, politica continuă în acelaşi sens, utilizarea resurselor umane şi financiare în scopul obţinerii de profit. Resursele materiale şi financiare sunt asigurate la un nivel care să permită desfăşurarea activităţii de exploatare în condiţii foarte bune. În continuare, pentru anii 2020 şi 2021 se prevede realizarea de profit astfel încât până în anul 2021 să poată fi recuperată integral pierderea din perioad 2014-2017”, mai menţionează documentul citat.

Sala Polivalentă este condusă de Ionuţ Rusu, aflat într-un interimat continuu în calitate de director din anul 2015.

”Eu vreau să felicit conducerea Sălii Polivalente, Consiliul de Administrație și managementul pentru că au rămas exact în ceea ce am aprobat în 2014 și, iată că, ceea ce s-a promis și unii credeau că niciodată nu se va realiza, s-a realizat.

Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, Btarena, este pe plus și să țineți cel puțin același ritm”, declara Emil Boc în noiembrie anul trecut.

Sala Polivalentă a primit în primăvara lui 2018, 600.000 euro plus TVA în urma încheierii contractului cu Banca Transilvania. Pe lângă această infuzie de bani, sala a primit numele BT Arena. Tocmai această „perfuzie” cu bani ar putea fi motivul obținerii, în premieră mondială, de profit de către societatea care administrează Sala Polivalentă.  

CITEȘTE ȘI: Emil Boc “bagă bățul prin gard” și aduce osanale conducerii Sălii Polivalente. Banii din bancă au pulverizat spectrul falimentului 

Deși încă de la înființare, Sala Polivalentă este pe minus, Consiliul de Administrație raporta îndeplinirea indicatorilor de performanță în procent de 120%.

CITEȘTE ȘI: Tot pe minus, tot pe pierdere, prăduitorilor de la Polivalentă? De ce Consiliul de Administrație raportează “producție la hectar” de 120%?

În anul 2015 Sala Polivalentă a avut venituri totale de 1,1 milioane lei şi cheltuieli de 2,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1 milion de lei. Pierderile s-au ridicat la suma de 1,6 milioane lei.

În 2016, veniturile totale au fost de 2,3 milioane de lei, iar cheltuielile puţin peste 3 milioane lei. Cifra de afaceri a fost de 1,9 milioane lei, iar pierderile înregistrate au fost de 730.000 lei.

În bugetul Sălii Polivalente pe anul 2017 au fost estimate venituri totale de 2,2 milioane lei şi cheltuieli totale de peste 3 milioane de lei.

Tot în 2017, cu ocazia Campionatului European de Baschet, Sala Polivalentă a „suferit” o schimbare la față pentru a se încadra în cerințele Federației Internaționale de Baschet. Mai exact, arena a fost extinsă la 9.300 de locuri, a primit îmbunătățiri la sistemul de sonorizare și climatizare și au fost montate mai multe panouri LED pe marginea terenului și între inelele de spectatori.

Una dintre modificările pe care le-a cerut FIBA a fost montarea unui nou parchet, pe care l-a adus chiar Federația. La finalul competiției, administratorii Polivalentei au decis să nu cumpere parchetul de la FIBA, deși aveau această posibilitate. Așa că au montat la loc parchetul original al sălii, de o calitate extrem de slabă.

Astfel, managementul Sălii Polivalente a refuzat parchetul de 30.000 de euro pentru a achiziționa ulterior pardoseală cu o valoare de 200.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: Afacerea anului: Managementul Sălii Polivalente a refuzat anul trecut parchet de 30.000 euro, de calitate superioară și acum cumpără pardoseală cu 200.000 euro

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours De cartier
  La o lună de la data (re)începerii lucrărilor pentru podul Porțelanului, vedem primele semne pe șantier: câteva garduri metalice și panoul informativ
 • Acum 4 hours Din oras
  „Atenție! Cade tencuiala!”
 • Acum 5 hours Din oras
  De doi ani, Poarta Vieneză nu e cumpărată de nimeni. Prețul cerut e de aproape 3,4 MILIOANE EURO
 • Acum 5 hours De cartier
  Fiindcă așteaptă de mai bine de un an, și-au pierdut răbdarea! Acompaniați de alarme, cu urlete și strigături din partea paznicilor, mănășturenii au „inaugurat” Baza Sportivă „La Terenuri”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Poliția clujeană este în alertă: Prietenul femeii dispărute este cunoscut cu antecedente de om violent şi se află sub tratament
 • Acum 6 hours In vizor
  ATENŢIE LA TREN: După 14 ani de promisiuni, pasajul de cale ferată de la Jucu rămâne o vorbă în vânt
 • Acum 7 hours In vizor
  O fundaţie “pentru studii biblice”, printre acţionarii unei firme care a dat o ţeapă de 25 de milioane de euro Companiei de Apă “Arieş” SA
 • Acum 7 hours Din oras
  Autoritățile cresc încet-încet calitatea vieții: «În fiecare cartier este câte o străduță unde modernizăm… În zona de centru străzile sunt aproape gata»
 • Acum 8 hours Din oras
  Primaria plateste 1,6 milioane lei pentru intretinerea fantanilor arteziene si a cismelelor
 • Acum 10 hours Din oras
  A doua zi consecutiv, șoferii din Florești stau înțepeniți în trafic. Boc mai trebuie să-și cumpere niște frigidere la câtă carne primește zilnic
 • Acum 11 hours Politica
  SACUL POPULISMULUI PARE FĂRĂ FUND: Pensionarii cu venituri sub 2000 lei vor primi sprijin. Asta în timp ce Coaliția de Guvernare se pregătește să jupoaie IMM-urile
 • Acum 13 hours Din oras
  A dispărut o femeie de 30 de ani care locuiește în Cluj-Napoca. Ați văzut-o?
 • Acum 13 hours Eveniment
  Bărbat filmat în timp ce se masturba pe o bancă, într-un parc din judeţul Cluj. A fost sesizată poliția
Citește și...
Recomandările redacției
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]

TOP CITITE