Uncategorized

Facturile iti tulbura pana si somnul de veci! Cat costa sa mori?

Scris de 3,427

“E scump sa traiesti in ziua de azi”, spune orice batranel ce-si porneste incalzirea tarziu in noiembrie, de teama facturii la gaz. “Viata-i scumpa”, spun si cei care isi cantaresc mancarea, prin piete, in zeci de grame. Mai scump e insa, tot in ziua de azi, sa mori. O inmormantare cum se cuvine – cu firma de pompe funebre, capela, gropari, preot si pomana – bate orice factura la gaz pe intreaga iarna.

Daca n-ai loc de veci in vreun cimitir din oras, e si mai trist. Locuri disponibile mai sunt doar in cimitirul de pe Valea Chintaului, la iesirea din oras, adica departe. Iar locul costa 650 de lei pe deceniu. Daca esti mai norocos si ai rude inmormantate in Cimitirul Central, se gaseste intotdeauna loc undeva pe langa sau, ma rog, peste.

Banii jos, mortul la usa – 1.650 de lei

Daca nu vrei sa te ocupi personal de decedat – si cei mai multi nu-si doresc o astfel de experienta – trebuie neaparat sa apelezi la o firma de pompe funebre. Ei se ocupa de spalare, imbalsamare, imbracat, pus in sicriu, urcat in masina si dus la capela. Tot ei se ocupa de absolut toate actele necesare, care altfel necesita timp si nervi. Sicriele variaza, de la cel mai slab pana la cel mai aurit, iar preturile cresc in functie de luciul lacului si marimea crucii incrustate.

“Haideti sa va arat sicriele. Asta, la noi, ca in alte parti e mai scump, e 1.150 de lei. Eu zic ca arata si bine. Asta ii 1.100, asta 1.350. Ala, in capat, e retinut. Avem si la 1.400 si la 1.800”, spune, calm, domnul Purcel, administratorul unei firme de pompe funebre din Cluj-Napoca.

Are, in magazinul sau de pe strada Avram Iancu, tot ce trebuie la groapa omului. Flori, lumanari, prosoape, cruci si coroane. Si se jura ca le vinde cel mai ieftin, nu ca ceilalti antreprenori “care profita de necazul omului si umfla preturile, ca-s mana in mana cu medicul de pe Salvare, care le baga pe gat firmele lor”. Are doi baieti care se ocupa de transport si manipulare, care care merg la morga sau oriunde e mortul, sa-l duca la capela.

“Asta e 150 de lei. Va mai costa 200 de lei la morga, daca se face imbalsamare, spalat si imbracat. Da’ aia platiti la ei. Noi, cand avem mortul acasa, luam 100 de lei pe imbalsamare si 80 de lei imbracatul. Altii cer mult mai mult. Chiar vorbeam cu cineva ieri, i-au luat 800 de lei numai pentru servicii. Adica ridicat, spalat, imbracat, pus in sicriu. Medicul de la Salvare ia de la firma 100 de euro pentru fiecare decedat. Asa ca ei iau de la dumneavoastra, nu firma”, explica administratorul.

Urmeaza lumanarile, prosoapele, sfesnicele, care mai costa 100 de lei. Pana acum, totalul e 1.650 de lei, adica nu chiar asa de mult, daca luam in calcul ajutorul de inmormantare oferit de municipalitate, de 2.100 de lei.

“Exista doua posibilitati: sa platiti dumneavoastra sau sa ne aduceti certificatul de deces si un cupon de pensie si noi sa ne recuperam banii cand luam ajutorul de la Casa de Pensii. Ne ocupam si de acte, facem programarea, tot ce trebuie. Daca mai trebuie bani, ne achitati, daca mai raman, vi-i dam inapoi”, mai spune Purcel.

Gipanu’ mortuar – 600 de lei, preotul 800

Groapa, groparii, preotul, transportul or costa mai mult decat un salariu mediu pe economie, dar nici serviciile nu sunt mai prejos. Mortul nu ajunge la groapa oricum, la modul “neanderthalian”, intr-o caruta trasa de cai. Cimitirul asigura transport de lux catre lumea cealalta.

“In jur de 600 si ceva de lei – groapa, catafalcarea, transportul la groapa, lasatul in groapa, acoperitul si curatenia la 6 saptamani. Capela e 20 de lei pe zi. Acolo se include tot. daca vrei sa dai mana cu groparul, dai, daca nu, nu. Nu-i nimic obligatoriu”, spune, cu voce calda, doamna de la casieria cimitirului.

Tocmai pleca undeva, dar ne explica, pas cu pas si ban cu ban, cum sta treaba.

“Si trasura? Si asta costa, nu?”, intrebam, gandindu-ne la costuri. Niste neinitiati. “Nu-i trasura, ca-i gipanu’. Gipanu ala, ni”, spune casiera razand si arata cu mana cate o masina neagra, 4X4. “Acolo intra si banii de transport. Pana aici ti-l aduc cei de la firma de pompe funebre. De aici, il iau baietii, il pun pe catafalc, iti leaga praporii – daca ai, ti-l pun pe masina, ti-l lasa”.

Urmeaza tratativele cu preotul, dar aici suma depinde foarte mult de relatiile ce le ai in parohia de care apartine mortul. Tariful minimal, pentru diferitele activitati ce se desfasoara la biserica, la casa mortului si la cimitir e de vreo 800 de lei. Crucea provizorie, de lemn, costa cel putin 80 de lei. Cheltuielile cu cea permanenta sunt mult mai mari.

Pomana – acasa sau la restaurant: 300 + 2.000 de lei

Urmeaza colacii, un must have la iesirea din cimitir. Aici, preturile variaza in functie de brutaria aleasa si numarul de prieteni avuti in timpul vietii.

“O suta de colaci costa 225 de lei. 14 lei parastasul, trei prapori, cozonaci. Per total, undeva la 300 de lei. Nu va ocupati dumneavoastra. Vi-i aduc ei unde trebuie. La capela sau, daca vreti, in Manastur. Problema cu masa o s-o rezolvati la restaurant”, ne mai spune domul Purcel.

La restaurante, preturile variaza. In apropierea cimitirului, un meniu porneste de la 23 de lei si ajunge pana la 29. La o medie de 25 de lei pentru un numar de 80 de persoane, capacitatea maxima a localurilor, media este de 2.000 de lei. Afaceristii din domeniu s-au gandit la toate, asa ca, daca masa se face undeva in afara orasului, exista firme de catering dispuse sa mearga pana la Caminul Cultural din satul cu pricina, cu tot cu fete de masa si vesela, contra sumei de 16 lei/meniul. Daca e post, pretul scade la 13 lei.

“Stiu eu o doamna, merge cu 2 fete, sa nu bage familia la servit. Transportul e gratuit pana la 25 de kilometri. In satele unde n-au camin, fac masa acasa”.

Ultima, coroana de pe mormant costa intre 25 si 50 de lei – cu sau fara flori naturale.

Tragem linie si concluzie – nu poti sa mori oricum in ziua de azi. Ca sa faci asta, ai nevoie de cel putin 5.000 de lei, asta daca ai loc de veci.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
    BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
  • Acum 1 day In vizor
    Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
  • Acum 2 days Analiza
    EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
  • Acum 2 days Anchete
    EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
  • Acum 2 days PubliNews
    Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
  • Acum 2 days Rautacisme
    Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
  • Acum 2 days Eveniment
    Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
  • Acum 2 days In vizor
    Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
  • Acum 2 days In vizor
    Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
  • Acum 2 days Politica
    MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
  • Acum 3 days In vizor
    Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
  • Acum 3 days In vizor
    NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
  • Acum 3 days In vizor
    În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE