De cartier

Extinderea Parcului Primăverii a ajuns la etapa studiului de fezabilitate: „Dacă licitațiile de execuție vor fi finalizate la timp”, zona ar putea fi transformată în șantier pe final de an

Centre de cartiere moderne, specifice secolului XXI. Autoritățile anunță încheierea studiului de fezabilitate pentru modernizarea Parcului Primăverii din Mănăștur. Clujenii trebuie să se înarmeze însă cu multă răbdare, întrucât reabilitarea acestei zone de cartier nu va fi încheiată în 2022. Potrivit listei de priorități publicate de administrația locală pentru anul în curs, proiectul noului centru de cartier din zona Primăverii trebuie să treacă de toate procedurile birocratice, iar autoritățile estimează, potrivit unui scenariu optimist, organizarea și finalizarea în 2022 a procedurii de licitaţie de proiectare și execuţie – lucrările vor începe dacă licitaţiile de execuţie vor fi finalizate la timp. 

„Apropo de mărirea spațiului verde tocmai am finalizat studiul de fezabilitate… 

Este o veste bună pentru cei care locuiesc în cel mai mare cartier al orașului, în cartierul Mănăștur – am finalizat studiul de fezabilitate pentru Parcul Primăverii.

Mai urmează să obținem unul-două avize și urmează să-l prezentăm în Consiliul local pentru aprobarea studiului de fezabilitate, un proiect de 6,5 milioane de euro pentru Parcul Primăverii. 

Și acolo creștem de la 1,5 hectare la 2,5 ha, deci creștem cumva suprafața parcului. Cred că este o premieră în orașele din România, nu știu… Însă va dispărea benzinăria. 

Este acolo o benzinărie, cu o stradă care face legătura cu benzinăria – și strada respectivă, și benzinăria vor fi desființate, pentru că acea stradă desparte, cumva, spațiul verde în două. 

Prin acest proiect asta facem – creștem spațiul verde și regândim întreaga zonă, împreună cu străzile adiacente, str. Almașului și încă două străzi din jurul parcului, astfel încât să facem și acolo un centru de cartier și un parc la nivelul secolului XXI”, a declarat Ovidiu Cîmpean, reprezentant Primăria Cluj-Napoca.  

Este vorba de un teren public, concesionat, iar administrația locală trebuie să parcurgă alți pași birocratici pentru redobândirea acelui teren, astfel încât spațiul respectiv să fie transformat în parc, potrivit lui Câmpeanul. 

Prioritățile Primăriei Cluj-Napoca pentru anul 2022

Lucrări și obiective de investiții pentru care se va organiza/finaliza în 2022 procedura de licitaţie de proiectare/execuţie şi vor începe lucrările (dacă licitaţiile de execuţie vor fi finalizate la timp):

• Modernizarea Parcului Primăverii;

• Modernizarea Parcului 14 Iulie; • Creşă nouă str. Negoiu 9B (Câmpului); • Creşă nouă str. Parcul Feroviarilor; • Park&Ride la aeroport; • Parking Gheorghe Dima, potrivit Primăriei Cluj-Napoca.

La finalul anului trecut, autoritățile anunțau un avans birocratic în desfășurarea etapelor de lucru pentru amenajarea Parcului Primăverii.

Proiectul de amenajare a Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur trebuia să obțină avizul de mediu.

Proiectul ar putea fi supus aprobării Consiliului local în februarie, după care va putea fi organizată procedura de licitație pentru obținerea serviciilor de proiectare, iar mai apoi de execuție.

CITEȘTE ȘI: Proiectul de reamenajare a Parcului Primăverii avansează pe hârtie. Autoritățile speră să obțină avizul de mediu, pentru a putea licita achiziția serviciilor de proiectare

În aprilie 2021, autoritățile realizau o dezbatere online pe tema reamenajării Parcului Primăverii, chiar dacă clujenii semnalau starea bună a acestei zone, prilej cu care își exprimau nedumerirea în privința prioritizării acestui proiect. 

CITEȘTE ȘI: Boc investeşte numai în ce a mai investit. Parcul Primăverii arată deja bine, dar votanţii lui trebuie să vadă că „el lucrează”

Conceptul de reamenajare a parcului din cartierul Mănăștur presupune înlocuirea benzinăriei de pe strada Almasului, parcul urmând să fie extins pe suprafața acesteia.

O altă propunere însemnată vizează realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. 

Această fâșie umedă va reprezenta principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat.

Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului Oraș pentru pietoni. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria macheta 3D, care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din Programul de investiții Clujul Verde și va fi finanțat din fonduri europene.

Intervenții pentru Parcul Primăverii:

– reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori

– stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.

– evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori

– dotarea parcului cu mobilier urban modern

– amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)

– sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale

Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:

– transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space

– reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice

– plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți

– refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *