Din oras

Exproprieri, demolări, șantier. Tarcea: Cele 8 clădiri care vor fi demolate au fost predate Primăriei, contructorul este pregătit… Pe perioada verii vom interveni pe Calea Mănăștur

Scris de 2803

După o experiență consistentă în demolarea garajelor de cartier, administrația Boc este pregătită să dea ordinul de începere pentru șantierul arterei Moților-Mănăștur unde, evident, lucrările vor începe prin demolări – un număr de 8 imobile urmează să fie desființate pentru așa-numita «supralărgire» de pe axa est-vest a municipiului Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: Cel puțin 8 case demolate și peste patruzeci de imobile afectate de extinderea arterei Moților-Mănăștur: „Vom etapiza fiecare zonă de acolo…”

„Toate exproprierile au fost realizate.
Cele 8 clădiri care vor urma demolate au fost predate de către cei care au fost expropriați către Primăria Cluj-Napoca.
Mai avem nevoie de un singur aviz pentru a putea emite autorizația de construire, astfel încât în luna Mai să putem da ordinul de începere a lucrărilor și să înceapă efectiv lucrările în zonă.
Mai avem nevoie doar de un aviz de la Mediu, aviz care ar trebui să iasă la începutul lunii Mai, pentru că au fost parcurse toate procedurile legale în vederea obținerii acestui aviz. Există și avizul de la Monumente și alte avize…
După care se poate emite autorizația de construire și dat ordinul de începere al lucrărilor.
Constructorul este pregătit să se mobilizeze astfel încât să poată să intervină pe partea de demolare și de organizare de șantier.
Și, sigur, pe parioada verii vom interveni pe Calea Mănăștur, una dintre străzile importante și extrem de circulate la nivelul municipiului”, a declarat viceprimarul Dan Ștefan Tarcea în cadrul intervenției telefonice la postul local de radio napocafm.

„Lucrarea este una extrem de complexă, care va rezolva în mare parte dificultățile din trafic de pe Calea Mănăștur”, a promis viceprimarul Tarcea.

Autoritățile clujene au solicitat recent emiterea acordului de mediu în cazul acestui proiect pentru care ordinul de începere a fost dat încă din ianuarie 2022.

După cele 3 luni alocate proiectării, șantierul de pe axa est-vest ar putea fi deschis chiar din luna Mai pentru cel puțin alte 15 luni.

CITEȘTE ȘI: Artera Moților-Mănăștur se «extinde» cu un aviz de la Mediu: Șantierul va dura cel puțin 15 luni

În cazul proiectului de modernizare Calea Moților-Cala Mănăștur-strada Uzinei Electrice-strada Oțetului-strada Mărginașă, un număr de 48 de imobile, din care 25 din domeniul public și 23 din domeniul privat, se suprapun lucrărilor de extindere a arterei Moților – Mănăștur.

Cel puțin un număr de 8 case vor fi demolate și peste patruzeci de imobile urmează să fie afectate de extinderea arterei Moților-Mănăștur.

În 10 Ianuarie 2022 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru Calea Moților-Mănăștur și a străzilor adiacente. 
Valoarea totală a investiției era estimată de autorități la 54.328.940,68 lei cu TVA.
Lucrările vor fi realizate de Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj (ARL).
Lucrările urmează să fie desfășurate etapizat, 18 luni – din care 3 luni proiectare și 15 luni pentru execuție. 

Ziar de Cluj semnala situația clujenilor ale căror proprietăți fac parte din coridorul de exproprieri, somați să-și părăsească locuințele încă din martie 2022.

Valoarea exproprierilor era estimată la suma de 14.466.601,95 lei.

CITEȘTE ȘI: Exproprierile de pe Moților-Mănăștur se fac potrivit «prevederilor legale»: „Sunt sume la prețul pieței”, susțin autoritățile, care oferă 292 EUR/mp

În Clujul imobiliar prețul mediu pe metru pătrat este de cca 2.500 EUR. Administrația Boc acordă despăgubiri în baza Legii nr. 255 din 14 decembrie 2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în valoare de cca 292 EUR/mp.

În urma deschiderii acestui șantier pentru o durată de cel puțin 15 luni de zile, potrivit celui mai optimist scenariu, traficul de coșmar pe direcția Cluj-Napoca-Florești s-ar putea încheia spre finalul verii anului viitor – august-septembrie 2023.

CITEȘTE ȘI: Modernizarea Căii Moților-Mănăștur transformă zona într-un șantier întins pe 15 luni. Traficul de coșmar spre Florești se va încheia în vara lui 2023, potrivit celui mai optimist scenariu

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 17 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 21 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 22 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE