Sanatate

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș: „Am fi avut nevoie de lockdown”. El consideră că măsurile adoptate ieri nu sunt suficiente

Scris de 233

Răzvan Cherecheș, expertul în sănătate publică din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, este de părere că doar un lockdown total, la fel cum a fost anul trecut, atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinați ar putea opri creșterea fulminantă a cazurilor de COVID-19 care plasează România acum pe un nedorit loc I în Europa.

Expertul UBB Cluj consideră că măsurile adoptate aseară de autoritățile centrale nu sunt suficiente. Chiar și așa, ar fi trebuit adoptate rapid pentru că orice întârziere înseamnă mai mulți morți.

„Acum era nevoie de măsuri extrem de rapide, dincolo de această amânare absolut impardonabilă. Adică ieri anunțăm, azi venim cu măsuri parțiale, mâine venim cu măsuri finale și vor intra în vigoare de luni. Acestea sunt felul de amânări care s-ar fi putut lua acum un an, dar acum, în condițiile actuale când am neglijat complet valul patru al pandemiei și avem sute de morți zilnic 4-5 zile de amânare înseamnă 2.000 de morți. Ar fi trebui ca măsurile să fie introduse de astăzi și ca să oprim peste două, trei săptămâni, să începem să aplatizăm situația, am fi avut nevoie de lockdown pentru că, ce se întâmplă acum, e că autoritățile centrale deleagă responsabilitatea pe autoritățile locale. Certificatul Verde trebuie verificat de către autoritățile locale”, a declarat Răzvan Cherecheș.

De astăzi și până luni vor fi mai multe infectări și mai multe decese. Răzvan Cherecheș a subliniat că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să își asume un lockdown total chiar dacă este vorba despre o decizie complicată atât din punct de vedere al sănătății mintală.

„În fiecare zi de amânare, o persoană care acum se uită la televizor sau a văzut mesajul președintelui și s-a infectat astăzi, abia într-o săptămână va avea simptome, peste încă o săptămână va ajunge în spital și peste încă două săptămâni, dacă face parte din grupul vulnerabil, va muri. În fiecare minut, de acum până luni, în toate aceste minute, oamenii se pot infecta și va fi un val continuu care se va propaga mai departe. Ar trebui să își asume decizia complicată de lockdown cu toate consecințele economice, de sănătate mintală, de educație pentru copii. Să spună «am greșit», acum suntem împreună în situație, dar este nevoie ca să salvăm vieți”, a mai spus Cherecheș.

Citește și: 

De luni, doar vaccinații mai pot circula noaptea, certificat verde pentru majoritatea activităților, mască obligatorie peste tot, vacanță de 2 săptămâni pentru toate școlile și liceeleULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 6 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 9 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 9 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 9 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 10 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 10 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 11 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 11 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 12 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 13 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 14 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE