Vlad Nistor, clujeanul săltat de DIICOT la cererea United State Secret Service este încă în arest preventiv la Secția 13, din București. Până în 18 ianuarie Vlad Nistor execută un mandat de arestare preventivă în vederea extrădării. Astfel că, în maxim două săptămâni, Vlad Nistor și ceilalți 14 inculpați (încă în arest preventiv în România) trebuie să intre pe teritoriul SUA, pentru ca mandatele de extrădare să nu expire. Potrivit surselor judiciare, apărătorii lui Nistor, atât din țară cât și din SUA (Nistor și-a angajat un avocat american) au purtat discuții cu procurorul de caz din Kentucky, care susține că nu s-a cerut ca firma Coinflux să fie supusă unor restricții. Mai mult, din partea americanilor, Coinflux își poate derula activitatea fără probleme.
„Procurorul american i-a transmis lui Nistor că firma Coinflux nu face obiectul anchetei sale și că poate să își deruleze liniștit actvitatea, inclusiv să efectueze tranzacții cu monede virtuale. Din cei 33 de milioane de dolari, prejudiciu estimativ calculat de anchetatorii americani, lui Vlad Nistor i se impută spălarea a 100.000 de euro, banii altor coinculpați care provin din fapte de înșelăciune. Ce a primit Nistor de la Curtea de Apel București, partea cu interzicerea efectuării tranzacțiilor cu monede virtuale, a fost de fapt un ”bonus” cerut de autoritățile din România”, explică pentru Ziar de Cluj sursele din București.
Mai mult, Nistor deja a făcut modificări în executivul firmei și atribuțiile sale vor fi preluate de iubita acestuia, asociată și ea în Coinflux, sau de tatăl acestuia, unul dintre membrii fondatori ai Băncii Transilvania – Nistor Dan Călin.
Reamintim că în luna decembrie, autoritățile din SUA în colaborare cu DIICOT România au făcut descinderi la 15 persoane, printre care și clujeanul Vlad Nistor, în urma actelor de urmărire penală efectuate de Department of Justice Kentucky. Anchetatorii susțin că 14 români au obținut diverse sume de bani din anunțuri false postate pe site-uri de vânzari. Cetățenii americani au depus mai multe sesizări din care a rezultat că a existat un grup infracțional de români ce operau pe teritoriul SUA. Prejudiciul estimativ cauzat de infracțiunile de înșelăciune și spălare de bani este de 33 de milioane de dolari. Patru persoane din grupul respectiv au optat să valorifice monedele virtuale obținute de la americanii înșelați prin ajutorul lui Vlad Nistor, care atunci punea bazele companiei Coinflux.
Despre decizia de extrădare a lui Vlad Nistor, Ziar de Cluj și NCN au publicat un material în 20 decembrie, ziua în care Curtea de Apel București a admis cererea de extrădare formulată de autoritățile americane (după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a revenit asupra revocării măsurii controlului judiciar și înlocuirii acesteia cu arestul preventiv în vederea extrădării).
„Clientul meu nu s-a sustras de la nici o procedură și a tratat cu seriozitate cercetările anchetatorilor, manifestând dorința de a colabora cu autoritățile. Râmân în continuare convins că în situața concretă, luarea unei măsuri preventive este total nejustificată. Împreună cu avocații Maria Mladin și Gabriel Albu am expus o pledoarie cu argumente juridice care combăteau contestația forumulată de procurori. Din nefericire, inexplicabil, soluția s-a dat în defavoarea lui Vlad Nistor. Așteptăm motivarea, deoarece soluța este lipsită de logică. Hotărârea a fost definitivă și o vom respecta. Vlad Nistor s-a predat de bună voie și în prezent se află în arestul din Capitală”, a declarat în decembrie avocatul lui Nistor, Anatol Pânzaru.
Odată extrădat și ajuns pe teritoriul SUA, Vlad Nistor va fi cercetat și judecat în conformitate cu legile americane. Singura mențiune a Curții de Apel București a fost ca față de Vlad Nistor să nu se extindă urmărire penală pentru alte fapte ce nu au fost menționate în cererea de extrădare.