Justitie

EXCLUSIV Unul dintre condamnații din dosarul Mită la CJ a fost eliberat: „Am pierdut un milion de euro în toți acești ani”

La mai puțin de un an de când Curtea de Apel Cluj, prin judecătorii Valentin Chitidean și Claudia Ilieș, a pronunțat sentința definitivă în dosarul Mită la Consiliul Județean, unul dintre inculpați a fost eliberat condiționat. Ziar de Cluj a stat de vorbă cu Vasile Pogăcean, cel care a fost eliberat de instanțele din Bistrița-Năsăud, el fiind încarcerat la penitenciarul din județul respectiv. 

„În baza art. 587 CPP rap. la art. 100 CP, admite propunerea Comisiei pentru liberări condiţionate de la Penitenciarul Bistriţa şi, în consecinţă: Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Pogăcean Vasile, aflat în Penitenciarul Bistriţa în executarea pedepsei de 3 ani închisoare aplicată prin Sentința Penală nr. 173/2016 a Tribunalului Cluj, în baza căreia a fost emis mandatul de executare nr. 205/2018”, se arată în decizia magistraților de la Bistrița-Năsăud. 

 

„Mă durea să îmi văd copii la vizite”

Vasile Pogăcean a fost încarcerat la începutul acestui an. Dat fiind natura acuzațiilor aduse acestuia și pedeapsa mică, în comparație cu cea dată lui Uioreanu și Bene, Pogăcean și-a ispășit sentința la Bistrița. Întrebat cum a decurs această perioadă, Pogăcean susține că primele luni erau foarte grele și că cele mai dureroase momente erau atunci când membrii familiei veneau să îl viziteze. 

Îmi amintesc primele săptămâni. Nu credeam că se va termina vreodată pedeapsa. Zilele treceau foarte greu, iar eu eram încarcerat la Bistrița. Emoțional îți este foarte greu când vezi că vin cei dragi sa te viziteze în închisoare. Mă durea când îmi vedeam cei patru copii la sala de Vizite. Însă m-am înarmat cu răbdare și m-am apucat de citit. Am participat și la activitățile celor de la cercul de teatru. Chiar am jucat într-o astfel de piesă, în rolul medicului veterinar. Am învățat foarte multe în tot acest timp. Am învățat că pot să îmi schimb stilul de viață. Condițiile din Penitenciarul Bistrița erau decente, dat fiind că întreaga clădire a fost renovată. Am participat la concursuri artistice și împreună cu colegii de la cercul de teatru am obținut premii fruntașe. Acum m-am întors acasă, alături de familie și sper să pot să îmi reiau activitatea profesională, poate și cea politică, însă pe partea politică e mai greu pentru că toți se feresc de ”penali”. Sper să se lămurească grozăviile cu protocoalele din România. Am angajați la firmă și colaboratori care mi-au rămas alături în tot acest timp, însă au fost și persoane care mi-au închis ușa în nas, după scandalul cu DNA Cluj. Pot spune că în cei patru ani în care am fost cercetat, condamnat și încarcerat am pierdut un milion de euro. Viața mea a fost afectată foarte serios”, a declarat Vasile Pogăcean. 

 

Cât despre ceilalți coinculpați, Vasile Pogăcean susține că a păstrat legătura prin telefon cu Ioan Bene(fugit în Italia, unde ispășește pedeapsa în libertate, cu dispozițiile date de magistrații de acolo) și prin scrisori cu Horea Uioreanu (în prezent încarcerat la Penitenciarul Gherla). 

„Am vorbit și cu Bene și cu Uioreanu. Știu că Davidescul (fostul director UTI, condamnat și el în dosarul Mită la CJ) lucrează la firma lui Bene din Cluj-Napoca. Intenționez înainte sau după sărbători să îl vizitez pe Uioreanu la Penitenciarul Gherla. ”, a mai adăugat Vasile Pogăcean. 

 

Acuzațiile DNA Cluj împotriva lui Pogăcean

În ceea ce priveşte relaţia dintre Horea Uioreanu şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, procurorii susţineau că Pogăcean i-ar fi dat cu titlu de mită lui Uioreanu aproape 135.000 de lei. Însă pe durata procesului, Vasile Pogăcean a încercat, fără succes, să demonteze acuzațiile procurorilor. Mai mult, acesta a vorbit despre cum consilierului lui Uioreanu, Răzvan Pop – denunțătorul din dosar, se folosea de imaginea fostului președinte a CJ Cluj să ceară sume de banii pentru interese proprii. 

“În perioada aprilie 2013-mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de aproximativ 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri. După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune”, se arăta în rechizitoriul dosarului.

Iată ce a declarat Pogăcean, în timpul procesului de la Cluj: 

„Eu personal nu mă consider vinovat. Începând cu 2004 am fost membru la PNL. În 2008 am candidat la primăria Iclod. Nu am avut nici o înţelegere cu Uioreanu pentru repartizarea unor sume către mine prin instituţie. Nu aveam nici cum să îi dau 10-15 % din valoarea lucrărilor ce le aveam cu firma mea pentru că profitul meu era până la 5 %(…). Pop Răzvan a încercat să mă atragă într-o capcană la una dintre întâlniri. Mi s-a părut suspect faptul că în timp ce mă aflam cu el la o discuţie în oraş, menţiona că îmi va da o lucrare pe atribuţie directă (n.r fără licitaţie). De asemenea îmi spunea că erau la mâna sa şi a lui Uioreanu sumele ce urmau a fi repartizate la primăriile din judeţ şi că ar fi putut influenţa cumva lucrările mele(a se înţelege faptul că Răzvan promitea alocări de sume către  comunele ce aveau contracte cu Pogăcean). I-am spus că nu îl cred pentru că m-am interesat iar acei bani ce trebuiau repartizaţi  veneau de la Ministerul Dezvoltării şi nu din bugetul CJ Cluj, iar decizia de repartizare nu avea cum să le aparţină nici unuia dintre ei. Pop m-a întrebat atunci dacă pot să îl ajut personal cu bani, însă înainte ca eu să răspund tot el a precizat că nu îi voi da bani

Banii ce i-am dat în acei ani erau exclusiv pentru partid şi nu pentru interesele personale ale lui POP sau Uioreanu. De fiecare dată când mi se cerea ajutorul mi se spunea că e nevoie de bani ba pentru plata unor cheltuieli, organizat evenimente ori întâlniri cu membrii liberali prin judeţ.

Nu am beneficiat de favoruri sau de vreun  ajutor de la Horea Uioreanu, iar în ceea ce priveşte legea cu alocările de sume către primării, CJ-ul nu avea nici un fel de atribuţie la împărţirea sumelor. Maxim putea să întocmească propuneri dar nu să decidă.

Spre exemplu, la Fizeşu Gherlii şi Câţcău aveam contracte dinainte să se fie ales Horea Uioreanu. Iar acele contracte au durat mai mulţi ani, dar nu le-am primit după 2012”, a declarat la proces Vasile Pogăcean.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *