Anchete

EXCLUSIV – Toți oamenii lui Boc: Sumele FABULOASE pe care le câștigă din proiecte cu fonduri europene membrii de partid, rudele și „locotenenții” primarului

Proiectele cu fonduri europene sunt o adevărată mină de aur pentru angajații instituţiilor de stat. „Bătălia” este mare și nu ajunge oricine la „borcanul cu miere europeană”. După cum vă imaginați, au prioritate membrii de partid, șefii de direcții și servicii, rudele șefilor de partid, adică piloșii.

În Primăria Cluj-Napoca, angajații implicați în proiecte cu fonduri europene câștigă sume ENORME la care salariaţii altor instituții nici măcar nu îndrăznesc să viseze. În doi ani, salariaţii care au muncit la proiecte cu fonduri europene au fost remunerați cu aproape 6 MILIOANE LEI (1,2 MILIOANE EURO).

Ziar de Cluj a solicitat numele tuturor angajaților Primăriei lui Boc care au muncit în proiecte cu fonduri europene în perioada 2019 – 2021 și, mai ales, veniturile încasate de fiecare în parte. După ce am așteptat termenul legal maxim de 30 de zile, am primit un răspuns din care lipseau, bineînțeles, veniturile fiecărei persoane care a lucrat la proiecte de acest fel în perioada 2019-2021. Motivând faptul că declarațiile de avere sunt publice, conducerea Primăriei s-a eschivat să ne comunice clar, negru pe alb câți bani primește fiecare persoană care lucrează cu proiecte de fonduri europene. Este și normal să fie ținute la secret din moment ce mulți membri de partid, rude și „locotenenți” își majorează salariile cu tupeu cu ajutorul proiectelor cu bani europeni.

Ni s-a comunicat totuși că cei care lucrează cu astfel de proiecte beneficiază de majorări salariale între 10% și 50%. Unii muncesc cu adevărat, alții însă trag mâța de coadă, ceea ce nu este nici un secret. Se întâmplă la fel, în orice instituție de stat și chiar privată.

Pe listă sunt rudele lui Boc, secretara lui Boc, funcționarii apropiați ai lui Boc, rude ale liderilor din PNL Cluj, membrii de partid și chiar șefi și șefuleți de direcții și servicii care nu au nicio treabă cu fondurile europene.

“Conform art. 16, al. 1 din legea nr. 153/2017, personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.

Conform art. 4,5 din HG nr. 325/2018: art. 4 (1) Personalul din cadrul instituţiei şi/sau autorităţii publice, nominalizat, potrivit art. 16 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, pe perioada în care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii, beneficiază de o majorare a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, cu până la 50%, în funcţie de timpul efectiv lucrat lunar pentru activităţile proiectului şi prevăzute corespunzător în fişa postului, după cum urmează:

a) până la 20 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 10%;

b) între 21-40 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 20%;

c) între 41-60 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 30%;

d) între 61-80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 40%;

e) peste 80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 50%.

art. 5 Pentru personalul prevăzut la art. 4 care îşi desfăşoară activitatea simultan în mai multe proiecte, numărul de ore efectiv lucrate în luna anterioară se cumulează, procentul de majorare salarială fiind stabilit la nivelul corespunzător numărului de ore cumulate.

Având în vedere prevederile legale menționate mai sus vă comunicăm faptul că, la nivelul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, suma totală încasată în perioada anilor 2019-2021 de personalul nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene este de 5.935.011 lei. Menționăm faptul că membrii în echipele de implementare au obligația depunerii declarațiilor de avere, documente care sunt publice”, au transmis reprezentanții Biroului Mass-Media.

Din cei aproximativ 130 de salariaţi ai Primăriei Cluj-Napoca implicați în 49 de proiecte cu fonduri europene, desfășurate în perioada 2019 – 2021, am selectat 15 nume reprezentative pe care vi le prezentăm în continuare.

De asemenea, pe baza declarațiilor de avere pe care le-am consultat pe site-ul Primăriei și al Agenției Naționale de Integritate și a procentelor comunicate de reprezentanții Primăriei, am calculat veniturile estimative pe care le pot câștiga cei care lucrează în astfel de proiecte. Vă arătăm cât pot câștiga minim și maxim cei care lucrează în aceste proiecte. Vă imaginați că în unele situații se poate ajunge chiar la maxim. Cine stă să îi verifice ce fac? Doar e o „afacere” în familie.

OVIDIU CÎMPEAN (director Direcția Generală Comunicare Dezvoltare Locală și Management Proiecte/Direcția Evenimente Publice și Informare Cetățeni) – manager de proiect în 15 proiecte

Pe listă se află proiecte precum:

  • Amenajare zona de recreere pentru clujeni în cartierul Între Lacuri
  • Modernizarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente
  • Modernizarea străzii Molnar Piuariu
  • Proiect integrat de revitalizare a culoarului Someşului -etapa II – culoar Somes LUNCA
  • Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană: Pietonalizare strada Mihail Kogălniceanu străzile adiacente și Str. Universității
  • Revitalizarea Turnului Pompierilor

În 2020, a obținut de la Primăria Cluj-Napoca un venit total de 118.113 lei. Un salariu lunar, așadar, de 9.842 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia în acest caz între 11.800 lei/an și 59.022 lei/an.

VIRGIL PORUȚIU (director Direcția Tehnică) – manager de proiect în 8 proiecte

Pe listă se află proiecte precum:

  • Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Cluj-Napoca, Grup 1
  • Modernizarea Pieței Lucian Blaga
  • Înnoirea flotei TP: tramvaie – toate cele 3 proiecte
  • Amenajarea de benzi dedicate transportului public – B-dul 21 Decembrie 1989

Virgil Poruțiu are un salariu anual de 119.734 lei, de unde rezultă un salariu lunar de 9.977 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia între 11.900 lei/an și 59.800 lei/an.

MIHAELA BOC (nepoata lui Emil Boc, ocupă în Primărie funcția de inspector) – responsabil informare și publicitate, responsabil monitorizare, responsabil transfer și monitorizare, responsabil cercetare în 6 proiecte

Pe listă se află proiecte precum:

  • Proiect integrat de revitalizare a culoarului Someşului -etapa II – culoar Somes LUNCA
  • Revitalizarea Turnului Pompierilor
  • InnovaTO-r în cadrul Programului Operațional URBACT III
  • REFLOW, HORIZON 2020

Mihaela Boc are un salariu anual de 89.434 lei, de unde rezultă un salariu lunar de 7.452 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia între 8.940 lei/an și 44.712 lei/an.

FLORIN BUDA (nepotul lui Daniel Buda – europarlamentar și președinte PNL Cluj; Florin Buda ocupă în Primărie funcția de consilier la Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală) – manager de proiect în 3 proiecte, asistent de proiect în 4 proiecte și responsabil monitorizare în 1 proiect. De precizat că într-un proiect (Creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca) el apare cu dublă funcție: manager de proiect și asistent de proiect.

Pe listă se află proiecte precum:

  • Creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca
  • Modernizarea Pieței Lucian Blaga și a străzilor adiacente
  • Proiect integrat de revitalizare a culoarului Someşului -etapa II – culoar Somes LUNCA

Florin Buda are un salariu anual de 87.544 lei, de unde rezultă un salariu lunar de aproximativ 7.300 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia între 8.760 lei/an și 43.800 lei/an.

IONELA TOȘA (secretara primarului Emil Boc) – responsabil informare și publicitate în 1 proiect, responsabil monitorizare în 2 proiecte.

Proiectele în care este implicată Ionela Toșa sunt următoarele:

  • Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Cluj-Napoca, Grup 5
  • Creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca
  • Revitalizarea Turnului Pompierilor

Ionela Toșa are un salariu anual de 94.164 lei, de unde rezultă un salariu lunar de aproximativ 7.847 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia între 9.408 lei/an și 47.076 lei/an.

CĂLIN FORNA (director adjunct la Direcția Evenimente Publice și Informare Cetățeni; soția sa, Maria Forna, este consilier județean PNL și președinte TNL Cluj) – responsabil informare și publicitate în 3 proiecte și manager de proiect în 2 proiecte.

Pe listă se află proiecte precum:

  • Urb4Dan de dezvoltare a zonelor periurbane – Programul Operațional Transnațional DUNAREA 2014- 2020
  • Modernizare și amenajare Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca – etapa 2
  • Consolidarea capacității Municipiului Cluj-Napoca în implementarea măsurilor anticorupție

În 2020, Călin Forna a obținut de la Primăria Cluj-Napoca un venit total de 118.113 lei. Un salariu lunar, așadar, de 9.842 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia în acest caz între 11.800 lei/an și 59.022 lei/an.

DAN MACOVEI (unul din funcționarii fideli ai lui Emil Boc, care era mâna dreaptă a primarului la orice ieșire publică din perioada dinainte de pandemie; ocupă funcția de șef Serviciu în Direcția Generală Comunicare Dezvoltare Locală și Management Proiecte, condusă de Ovidiu Cîmpean) – responsabil monitorizare în 2 proiecte

Proiectele în care este implicat Dan Macovei sunt următoarele:

  • Modernizarea şi extinderea reţelei de iluminat public şi modernizarea sistemului de iluminat în două clădiri ale primăriei folosind tehnologia LED
  • Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Cluj-Napoca, Grup 1

În 2020, Dan Macovei a obținut de la Primăria Cluj-Napoca un venit total de 118.113 lei. Un salariu lunar, așadar, de 9.842 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia în acest caz între 11.800 lei/an și 59.022 lei/an.

GEORGE MICLE (șef Serviciu Administrare Hale și Piețe și consilier local în Florești) – responsabil informare și publicitate în 2 proiecte și responsabil tehnic în 1 proiect.

Proiectele în care este implicat George Micle sunt următoarele:

  • Modernizarea și creșterea eficienței energetice în clădiri publice- Seminarul Liceal Ortodox clasele V-VIII
  • Modernizarea şi extinderea reţelei de iluminat public şi modernizarea sistemului de iluminat în două clădiri ale primăriei folosind tehnologia LED
  • Creșterea eficienței energetice în clădirile municipale prin utilizarea de panouri fotovoltaice

În 2020, George Micle a obținut de la Primăria Cluj-Napoca un venit total de 118.269 lei. Un salariu lunar, așadar, de 9.855 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia în acest caz între 11.820 lei/an și 59.124 lei/an.

MARCEL PÎRVU – (șef Serviciu Administrare Baza Sportivă Gheorgheni) – este manager de proiect în 3 proiecte și responsabil informare și publicitate în 3 proiecte.

Pe listă se află proiecte precum:

  • Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Cluj-Napoca, Grup 9
  • Modernizare grădiniță Floare de Iris
  • Olympics and Green Airports – „OLGA”, HORIZON 2020 (manager de proiect)
  • Cluj Future of Work – FoW, Urban Innovative Actions (manager de proiect)

În 2020, Marcel Pîrvu a obținut de la Primăria Cluj-Napoca un venit total de 118.656 lei. Un salariu lunar, așadar, de 9.888 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia în acest caz între 11.856 lei/an și 59.328 lei/an.

GEORGIANA KACZKA (inspector de specialitate în Primărie, vicepreședinte TNL Cluj și consilier local în Câmpia Turzii) – responsabil livrabile în 1 proiect și asistent proiect în 1 proiect.

Proiectele în care este implicată Georgiana Kaczka sunt următoarele:

  • Advanced coGeneration Options for Reintegrating local Assets – „AGORA”, INTERREG
  • Consolidarea capacității Municipiului Cluj-Napoca în implementarea măsurilor anticorupție

Georgiana Kaczka are un salariu anual de la Primăria Cluj-Napoca de 68.073 lei. Un salariu lunar, așadar, de 5.672 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia în acest caz între 6.804 lei/an și 34.032 lei/an.

LUCIA LUPEA – (șef Serviciu Achiziții Publice) – responsabil achiziții în 13 proiecte.

Pe listă se află proiecte precum:

  • Amenajare zonă de recreere pentru clujeni în cartierul Între Lacuri din municipiul Cluj Napoca
  • Modernizare Piața Lucian Blaga și străzile adiacente
  • Înnoirea flotei TP: tramvaie – toate cele 3 proiecte
  • Modernizare strada Molnar Piuariu
  • Înnoirea flotei TP: autobuze electrice

Lucia Lupea are un salariu anual de la Primăria Cluj-Napoca de 119.366 lei. Un salariu lunar, așadar, de 9.947 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia în acest caz între 11.928 lei/an și 59.600 lei/an.

RĂZVAN GHIURCO (consilier pe fonduri europene) – asistent proiect în 10 proiecte

Pe listă se află proiecte precum:

  • Modernizare grădiniță Floare de Iris
  • Înnoirea flotei TP: tramvaie – toate cele 3 proiecte
  • Sistem de iluminat public inteligent în Cluj-Napoca pentru scăderea efectelor gazelor cu efect de seră

Răzvan Ghiurco are un salariu anual de la Primăria Cluj-Napoca de 107.237 lei. Un salariu lunar, așadar, de 8.936 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia în acest caz între 10.716 lei și 53.616 lei.

EMILIA ALINA BOTEZAN (șefă Biroul Relații Externe și Investitori) – manager de proiect în 1 proiect, manager transfer și monitorizare în 1 proiect și responsabil transfer și monitorizare în 1 proiect.

Proiectele în care este implicată Botezan sunt următoarele:

Cluj Future of Work – FoW, Urban Innovative Actions

Collaborative Tools for Cities in Urban Regeneration – „CO4CITIES”, URBACT III

Pactul European pentru Integrare-EPI

Emilia Alina Botezan a obținut anul trecut un venit în jur de 118.000 lei, adică un salariu lunar de aproximativ 9800 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia în acest caz între 11.760 lei și 58.800 lei.

OANA MUREȘAN (purtător de cuvânt a Primăriei și șef Serviciu Centru Informare pentru Cetățeni) – manager de proiect în 3 proiecte, responsabil/manager informare și publicitate în 4 proiecte.

Proiectele în care este manager de proiect sunt următoarele:

  • Sisteme de management performant pentru Primăria Cluj-Napoca
  • Collaborative Tools for Cities in Urban Regeneration – „CO4CITIES”, URBACT III
  • Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni

Oana Mureșan are un salariu anual de la Primăria Cluj-Napoca de 113.203 lei. Un salariu lunar, așadar, de 9.433 lei. Salariul include și veniturile din fonduri europene. Așadar, estimativ, veniturile din proiecte cu fonduri europene pot varia în acest caz între 11.316 lei și 56.592 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *