Anchete

EXCLUSIV: Teparul Tower, Michael Chezan, si-a recumparat de la Bancpost “investitia”. A platit 1 milion de dolari fiindca se teme de catuse

Mihai Chezan este unul dintre cei mai mari escroci imobiliari din istoria Clujului. Tepele Tower prin care acesta a pagubit zeci de familii, luandu-le banii de avans si lasandu-i fara apartamente, in strada, este in continuare in libertate. Desi are dosarul pe masa de sute de zile, DNA Cluj evita sa se ocupe in mod concret de prinderea si pedepsirea lui. Intre timp, Chezan profita la maximum. Ziar de Cluj va prezinta in exclusivitate ce “vraji financiare” a mai facut in ultimele luni acest afacerist.

Pe Calea Floresti, de ani de zile se asterne praful peste caria imobiliara pe care clujenii o denumesc Teapa Tower. Acum cativa ani, escrocul Mihai Chezan vindea la 99 de clujeni niste vise despre turnul de 18 etaje. Teapa era pregatita perfect: in birouri somptuoase se vindeau proiectele pe hartie, se incasau avansurile, se vorbea despre standarde americane. Asa a primit milioane de euro Mihai Chezan de la bietii clujeni, lasandu-i si cu banii luati, si fara apartamente. In 2009, in actele contabile ale firmei, rezulta o datorie de 13 milioane de euro, din care procurorii DNA au stabilit ca peste 6 milioane de euro au fost matrasiti prin facutri fictive. Teparul imobiliar si-a pregatit pas cu pas inselaciunea, implicand-o si pe sora lui, Mihaela Barbos in aceasta frauda ipotecara. Cel mai rau si-a luat-o in freza Bancpost, care a creditat cu peste 4 milioane de euro proiectul si a ajuns sa fie si ea tepuita.

Interesant este faptul ca, timp de peste doi ani de zile, banca a incercat sa vanda in continuu creanta ca sa scape de problema si nu a gasit niciun cumparator. Chiar in acest moment, potrivit unor surse, Bancopst are, prin marimea creantei initiale, un drept dominant de vot in ceea ce priveste masa credala. Totusi, Mihai Chezan s-a reactivat in luna august, adresand Bancpost o propunere surprinzatoare. Aceleasi surse ne-au spus ca Mihai Chezan a trimis un fax institutiei bancare prin care propunea 1 milion de dolari pentru stingerea litigiului cu conditia ca banca sa-si retraga plangerea penala facuta pe numele lui. Dupa un anumit moment de gandire, Bancpost a acceptat tranzactia. Banii au fost platiti prin intermediul unui vehicul financiar obosit, un offshore din Delaware, reprezentat de un anume individ Renald Berlin. Offshore-ul se numeste Carpathia LLC cu adresa 501 Silverside Road suite 87, Wilmington 19809, Delaware.

Leontiuc, 19 ani de inchisoare, Chezan in libertate

Dupa ce si-a asigurat spatele in ceea ce priveste aceasta tranzactie, Chezan a trimis la inaintare reprezentantii companiei, organizand la sediul Casei de Insolventa Transilvania o intalnire cu pagubitii in incercarea de a-i convinge sa semneze retragerea plangerii si din partea lor, facuta in penal. Satui de promisiunile si tepele date in trecut de alti interpusi ai lui Chezan, pagubitii au reactionat violent si au refuzat propunerea.

Aceleasi surse care ne-au confirmat tranzactia cu Bancpost ne-au spus ca Mihai Chezan nu ar fi procedat la gestul de a plati atatia bani si nu ar fi insistat atata pentru retragerea plangerilor penale daca nu ar fi primit asigurari de la persoane foarte importante din domeniul justitiei ca lucrurile ii vor fi favorabile daca rezolva aceste probleme. De-al lungul vremii, Mihai Chezan a fost mentionat in presa locala clujeana ca fiind protejatul mai multor persoane sus puse, printre care avocati si politicieni de top. Intr-un caz similar de frauda, Marius Leontiuc, un om de afaceri care a tepuit peste 120 de clujeni, cu numai 1 milion de euro fata de cele 6 a lui Chezan, a fost condamnat la 19 ani de inchisoare de catre Curtea de Apel Cluj. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version