Anchete

Exclusiv: Suveica de asociații, grupuri și fundații de tineret care smântânesc banul public prin proiectul Comʼon Cluj-Napoca

Comʼon Cluj-Napoca este un proiect de bugetare participativă pentru care Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca au oferit, în doi ani de zile, 825 000 de lei. Este un proiect care, la prima vedere, oferă finanțare pentru diverse inițiative de tineret în scopul susținerii unor obiective precum „Cluj 2015, Capitală Europeană a Tineretului”, „Cluj-Napoca 2021, Capitală Europeană a Culturii” sau pentru sprijinirea unor nevoi ale comunității clujene. La o privire mai în profunzime însă acest proiect ridică serioase semne de întrebare pentru că pare a fi manageriat de o suveică de asociații, grupuri și fundații de tineret care, cu susținerea Primăriei și a unor demnitari din minister, smântânesc banul public.

Suveica și încrengătura de relații sub egida cărora s-a desfășurat Comʼon Cluj-Napoca

Comʼon Cluj-Napoca 2015 a fost un proiect propus de Grupul PONT în parteneriat cu Federația SHARE Cluj-Napoca și cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, cu titlul de „Buget Participativ de Tineret în Cluj 2015, Capitala Europeană a Tineretului”.

Inițiativa s-a vehiculat încă din luna martie a anului 2013 și s-a materializat într-un plan de proiect detaliat în luna iulie a aceluiași an. Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al Mecanismului Spațiului Economic European 2009-2014 prin Fondul ONG, Componenta IMPLICARE. Pe baza rezultatelor obţinute, Municipiul Cluj-Napoca a finanțat implementarea unor proiecte în cadrul programului „Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului”. Bugetul total al activităţilor culturale, educative, sportive, civice etc. a fost de aproximativ 500.000 de lei.

Grupul Pont este o asociere civilă și antreprenorială cu o echipă formată din 15 tineri maghiari. Printre ei, nu se regăsește niciun membru de etnie română. Bordás Szabolcs, membru fondator al firmei Pont Consulting, administratorul Pont, lucrează și la KMDSZ, Asociația Studenților Maghiari din Cluj (membră a Federației Share), iar Veres Tímea, parte a echipei Pont Consulting (din anul 2009), a lucrat și la „Sfântu Gheorghe • Sepsiszentgyörgy 2021, Capitală Culturală Europeană 2021”.

Fundația Comunitară Cluj, membră a Federației Share, a fost propusă de Grupul Pont pentru administrarea fondului de finanțare oferit de Primărie, devenind ulterior partener al Comʼon Cluj-Napoca

Stafful Fundației Comunitare Cluj este format din 6 membri, printre care și Imola Saska, asistent administrativ în cadrul Fundației Comunitare Cluj, care a fost șef de birou în cadrul KMDSZ, Asociația Studenților Maghiari din Cluj (membră a Federației Share).

Fundația Comunitară Cluj a administrat în anul 2015 fondul de finanțare oferit de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca:

„Ca și element cheie al sustenabilității demersului, Grupul PONT a identificat nevoia de a avea o organizație gazdă parteneră pentru administrarea fondului de finanțare oferit de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și consolidarea relației grupurilor informale cu acest mecanism în vederea  asigurării sustenabilității  acestui mecanism inovator”, este precizat pe pagina proiectului (http://cc.yourcluj.ro/page/parteneri).

Fundația Comunitară Cluj este membră a Federației Share, alături de alte 35 de asociații, fundații, organizații și consorții, printre care regăsim și 20 de asociații studențești. 

Ediția Com’ON Cluj-Napoca 2016, cu titlul de Proces Participativ de Tineret, a fost lansată sub egida parteneriatului format din Grupul PONT, Fundația Comunitară Cluj, Municipiul Cluj-Napoca, Fundația ERSTE, Banca Comercială Română și Asociația pentru Relații Comunitare.

Așadar, Fundația Comunitară Cluj, membră a Federației Share, din administrator al fondului de finanțare oferit de Primăria și Consiliul Local Cluj în anul 2015, a devenit partener al Comʼon Cluj-Napoca în anul 2016.

Lupul, paznic la oile proiectului Cluj-Napoca 2021, Capitală Culturală Europeană?

Regulamentul Comʼon Cluj-Napoca 2016 prevede:

„Scopul acestui proiect este derularea unui proces participativ bazat pe implicarea tinerilor. Pe baza rezultatelor obținute, Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea unor inițiative ale unor grupuri informale de tineri din localitate care au legătură cu obiectivul municipiului de a dobândi titlul de Capitala Europeană a Culturii 2021. Obiectivul strategic este crearea unui portofoliu de cel puțin 60 de proiecte propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care vor contribui la participarea activă a locuitorilor în viața comunității, se vor derula în spații publice și comunitare și vor asigura accesul liber fără o barieră financiară (bilet). Bugetul total alocat în mod direct activităților culturale, educative, sportive, civice etc. preconizate a se realiza va fi de aproximativ 325.000 lei.”

COM’ON CLUJ-NAPOCA este un proiect dezvoltat de Grupul PONT în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, cu Fundația Comunitară Cluj și cu Federația SHARE Cluj-Napoca. Proiectul a câștigat o finanțare prin granturile SEE și derularea procesului participativ a fost gestionată de către Grupul PONT, cu sprijinul Primăriei și al societății civile”, mai putem citi pe pagina proiectului.

Conform regulamentului Comʼon Cluj-Napoca 2016, Primăria Cluj-Napoca își propunea să finanțeze implementarea unor inițiative care aveau legătură cu obiectivul municipiului de a dobândi titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Pentru că proiectul a fost dezvoltat și de Grupul Pont se naște întrebarea dacă nu există o incompatibilitate dată de faptul că Timea Veres, parte a echipei Pont Consulting, a lucrat și la Sfântu Gheorghe – Capitală Culturală Europeană 2021, Timea Veres având, în cadrul echipei Pont, activități principale de consultanță și întocmirea documentațiilor pentru cereri de finanțare. 

Pentru a participa la concurs, conform regulamentului, activitățile eligibile pentru COM’ON Cluj-Napoca trebuiau „să se încadreze în viziunea celor cinci priorități ale candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021”, iar după înscriere, toate proiectele au trebuit să treacă de o etapă de verificare tehnică ce presupunea analizarea proiectelor prin prisma fezabilității și a criteriilor de eligibilitate, printre care regăsim:

„Aplicația a fost trimisă pe baza formularului tip de concurs și a fost înscrisă în competiție prin platforma COMONCLUJ.RO sau în cazuri speciale în format tipărit la sediul Grupului PONT (Str. Mărginașă nr. 42, depunere personală)”

Proiectul respectă principiile și valorile COM’ON Cluj-Napoca și ale conceptului candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021”.

Astfel, se naște întrebarea: nu a fost cumva pus lupul paznic la oi?

Asta, prin prisma faptului că Grupul Pont, în a cărui echipă se regăsește și Timea Veres, care a lucrat și la „Sfântu Gheorghe – Capitală Culturală Europeană 2021”, verifica respectarea criteriilor de eligibilitate, printre care se regăsea și obligația ca proiectele înscrise să respecte conceptul candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a Culturii 2021.

Unele dintre inițiativele care au trecut de verificarea tehnică

161 de inițiative au intrat în concursul de proiecte de anul acesta. Printre acestea, regăsim și unele cel puțin irelevante pentru conceptul candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a Culturii 2021 și pentru nevoile comunității pe care le presupune conceptul de buget participativ: „Și clujenii dorm câteodată”, concurs de dormit finalizat cu pijama parysesiune de speed dating între persoanele pasionate de antreprenoriat și business (conform inițiatorilor acestui proiect – grupul de inițiativă Clujul Altfel, proiectul răspunde următoarei nevoi a comunității clujene: „Nevoia de networking în cadrul domeniului business. De asemenea, corporatiștii și antreprenorii pot ajunge la un dezechilibru între viața profesională și cea personală, ajungând la o posibilă lipsă a unei relații de natură romantică. Sesiunea de speed-dating are ca și target un total de 30 de participanți minim, 15 bărbați și 15 femei. Dorim dezvoltarea unei culturi speed-dating orientate spre domeniul afacerilor. Extensia networkingului online se va face prin intermediul unei pagini facebook a proiectului unde oamenii deși nu au participat, vor avea posibilitatea să socializeze deși nu au participat la proiect” joc interactiv de Twister în Piața Unirii, pe durata unei zile;  organizarea unui turneu de football ”însăpunat” pe un teren gonflabil situat în Piața Unirii; un banchet special amenajat pentru tinerii din Cluj, în care studenții clujeni urmau să fie invitați să aducă mâncarea primită pachet de acasă, pentru amenajarea unei mese uriașe; o inițiativă de folosire a artei moderne (graffiti, aerograf, stencil etc.) pentru a promova creativitatea tinerilor din oraș și pentru a instrui cu ajutorul lor alți tineri dornici de a-și testa îndemânarea (fiindcă nu sunt deja suficient de mâzgăliți toți pereții orașului, această inițiativă își propunea instruirea a noi desenatori murali); „Cluj Urban Graffiti”, un concurs organizat pentru pasionaţii acestui stil de artă, care urmau a își exterioriza gândurile într-o manieră aparte (așadar, un alt proiect de mâzgălit pereții).

Pe lângă aceste proiecte rizibile, au fost admise în Comʼon Cluj-Napoca 2016 și inițiative serioase, precum proiecte de film, de teatru, de dans sau alte tipuri de proiecte culturale solide: „Seri olandeze în Cluj-Napoca”, „Seri italiene în Cluj-Napoca” sau „Seri germane în Cluj-Napoca”, acestea din urmă pierzând concursul de proiecte, obținând doar 20-30 de voturi.

În schimb, inițiative derizorii, cum a fost concursul de dormit ziua în Parcul Central, au câștigat concursul, obținând sute de voturi.

Vot comunitar sau concurs de popularitate?

Procedura de votare a proiectelor înscrise în Comʼon Cluj-Napoca 2016 prevede:

„Proiectele considerate eligibile vor intra într-un proces de clasificare prin intermediul unui vot public pe propria răspundere a rezidenților din Cluj-Napoca. Mecanismul de vot se va derula atât online, cât și pe hârtie. Sistemul de vot va funcționa online la adresa WWW.COMONCLUJ.RO.

Votul se derulează exclusiv online în perioada menționată la capitolul etape și calendar. Orice persoană care se declară pe propria răspundere persoană rezidentă din Cluj-Napoca are dreptul la vot.

Un votant are posibilitatea să voteze pentru maxim 15 de inițiative. Votul se închide înainte de miezul nopții a ultimei zile.

Autentificarea pentru vot se realizează prin intermediul unui utilizator personal Facebook. În momentul declarației pe propria răspundere sistemul de vot salvează informațiile.

După derularea procesului de vot, organizatorii vor face un control aleatoriu cu privire la voturile primite de diferitele inițiative”

Așadar, votarea proiectelor s-a realizat prin intermediul contului de Facebook al fiecărui votant. În condițiile în care proiectul a fost organizat, printre altele, sub egida Federației Share, care are în componență 35 de asociații, fundații, organizații și consorții, printre care regăsim și 20 de asociații studențești, și a Fundației Comunitare Cluj, membră a Federației Share, se ridică întrebarea legitimă dacă membrii acestor federații  și fundații organizatoare, cu ajutorul grupurilor numeroase de tineri pe care le reprezintă, nu au putut influența votul proiectelor, vot care, fiind online, poate fi comparat cu un concurs de popularitate – cine a avut mai mulți susținători, prieteni și cunoștințe, a câștigat.

Se ridică, de asemenea, întrebarea dacă printre membrii grupurilor de inițiativă care au înscris proiecte în concurs nu se numără și membri ai asociațiilor reunite sub cupola Federației Share, care a participat la organizarea Comʼon Cluj-Napoca 2016, iar dacă există astfel de cazuri, corectitudinea concursului și a sistemului de vot devine discutabilă.

Organizatorii Comʼon Cluj-Napoca sunt susținuți de demnitarul pe care, la rândul lor, l-au susținut

Potrivit Monitorul de Cluj, „la evenimentul de lansare a ediţiei a doua a Com’ON Cluj-Napoca a fost prezent şi Andrei Popescu, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului:

«Clujul e un model de bună practică datorită bunei colaborări între comunităţi. Nu sunt foarte mulţi bani, dar ce am constatat din experienţa mea de 15 ani pe linie de finanţare, cu cât sunt mai mulţi bani, scade impactul întoarcerii în comunitate», a afirmat Andrei Popescu.”

După cum aflăm de pe site-ul oficial al MTS, Andrei Popescu a fost instalat ca secretar de stat al acestui Minister în data de 14 12 2015. Andrei Popescu a fost  propunerea societății civile de tineret, de altfel, pentru numirea sa, a fost organizată și o petiție online care îl propunea, nici mai mult, nici mai puțin, decât ministru:

„Andrei Popescu un Ministru pentru tineri ! NU maine ci ACUM!

În atenția domnului Prim-Ministru desemnat, Dacian Cioloș

În spiritul mișcărilor de stradă care susțin promovarea unor profesioniști în structurile guvernamentale, credem că e momentul ca și Ministerul Tineretului și Sportului să fie condus de către un tehnocrat care se bucură de o largă recunoaștere în rândul tinerilor, a ONG-urilor de și pentru tineret și a instituțiilor care lucrează cu tinerii în Romania”, scriau inițiatorii acestei petiții.

Printre ONG-urile care l-au susținut pe Andrei Popescu și petiția s-au numărat și Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (membru al Federației Share), Grupul Pont din Cluj, Fundația Comunitară Cluj (membră a Federației Share Cluj-Napoca), adică organizatorii Comʼon Cluj-Napoca.

Nu este de mirare așadar că, la rândul său, secretarul de stat din Ministerul Tineretului și Sportului a avut o atitudine favorabilă acestui proiect, din moment ce organizatorii Com’ON Cluj-Napoca, susținătorii săi, au militat pentru numirea sa în funcție.

Tinerii și-au propus ministrul care, mai apoi, urma să le susțină politicile de tineret, ca tehnocrat în Guvernul Cioloș. Andrei Popescu nu a ajuns chiar ministru al Tineretului și Sportului, dar, din poziția sa de secretar de stat, se pare că nu i-a uitat pe cei care l-au susținut.

Foto: Facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *