In vizor

EXCLUSIV Speologii clujeni, pregatiti sa se alature actiunii de salvare din cea mai adanca pestera a Germaniei

O echipa de 12 salvatori romani, printre care si clujeanul Calin Voda, sunt pregatiti sa plece in Germania, intr-una dintre cele mai dificile actiuni de salvare din subteran. Speologii ar putea sa se alature celor 200 de oameni care participa la operatiunea de salvare din Alpii Bavarezi, unde un speolog de 52 de ani este accidentat in subteran inca de duminica in cea mai adanca pestera din Germania,  Riesending.

Operatiunea la care salvatorii romani sunt pregatiti sa participle este una foarte dificila. Asta pentru ca victima a ramas blocata in subteran, intr-o pestera ce se afla la o altitudine de peste 1.800 de metri. Mai mult, adancimea la care s-a produs evenimentul este de peste 900 de metri.

Cat priveste victima, este vorba de un cercetator de 52 de ani, Johann Westhauser, care cunoaste muntele si pesterile. El este ranit si se afla blocat in subteran inca de duminica, 8 iunie. Potrivit presei germane, barbatul este unul dintre cercetatorii care au descoperit pestera in urma cu cativa ani.

Din echipa de speologi romani pregatiti sa porneasca spre Alpii Bavarezi, din sudul Germaniei, face parte si clujeanul Calin Voda.

“Trebuia sa plecam aseara, dar inca nu erau finalizate detaliile din protocolul de colaborare pentru situatii de urgenta. Reprezentantii IGSU au fost foarte deschisi, ne-au pus la dispozitie o masina, doi soferi, un medic si un expert in relatii internationale, pentru a facilita accesul salvatorilor din Romania”, a explicat speologul clujean Calin Voda, pentru Ziar de Cluj.

Adancimea la care s-a produs evenimentul este de peste 900 de metri, iar lungimea pana la accidentat este de 16 kilometri.

“Nu am mai intalnit un astfel de caz. Barbatul a cazut cativa metri, dar fiind foarte adanc si foarte departe de accesul in pestera, actiunea este dificila si de lunga durata. Trebuie foarte multe echipe si logistica. Ca sa parcurgi 16 kilometri intr-o pestera dificila, nu reusesti dintr-una. Atunci, dupa 12-14 ore de mers, se monteaza un bivuac, adica un cort, un sac de dormit, in care speologul se odihneste. Intre bivuacul cinci si sase s-a produs accidentul”, explica speologul.

Echipa din Romania este pregatita sa plece in orice moment.

“In 20 de minute suntem in masina, de aseara suntem pregatiti. Vom lua echipamentul personal plus costumele de neopren, pentru ca sunt niste verticale cu apa. In plus, altitudinea la care se afla pestera este la 1.800 de metri, iar prognoza meteo nu este una foarte buna. O sa fie foarte multa apa”, mai spune Calin Voda..

Echipajul din Romania ar putea ajunge la locul accidentului in 15-16 ore.

Grupul de interventie rapida din Romania este format din 12 salvatori, dintre care patru reprezentanti ai DISU-IGSU coordonati de dr. Cosmin Bulzan (doi soferi, un expert in relatii internationale, un medic de urgenta cu pregatire speologica membru in Comisia Medicala a Salvaspeo Romania) si opt salvatori speologi din judetele Arad, Bihor si Cluj (Mihai Besesek, Gheorghe Fratila, Lucian Nistor, Calin Voda, Adina Micula, Lucian Frentiu, Cristian Petrescu si Radu Oprea), la care se mai adauga inca patru rezerve din partea Salvaspeo Romania.

Avenul Riesending este cea mai adaca pestera din Germania, avand o denivelare de cca -1100 m si peste 16 kmilometri dezvoltare. Cavitatea este una extrem de dificila datorita verticalelor mari (putul de intrare are o adancime de -300 metri), cat si a riscului mare de viitura.

La actiunea de salvare din Germania participa peste 200 de persoane si sunt implicati salvatori italieni, croati si sloveni.

Foto: dailymail.co.uk, adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version