Anchete

EXCLUSIV! Șeful Polivalentei, Ionuț Rusu, luat cu cătușe! O poveste încurcată cu un polițist abuziv şi multă tăcere din partea Poliţiei şi Jandarmeriei

Nu e o poveste falsă: Ionuț Rusu, șeful Sălii Polivalente, chiar a fost luat duminică pe sus, încătușat și dus la Poliție. De ce? Ei bine, aici e o altă poveste, una foarte încurcată.

 

În lumea fetidă a sinecuriștilor de partid, mirosul puturos al bârfei se împreunează cu mirosul de cafea din birourile unde aceștia sinecuresc. Că e vorba de vreo regie autonomă sau de Sala Polivalentă Cluj unde toți angajații au ajuns cu pile politice si cu toții sunt niște lași ordinari care nu au curaj să-și asume nimic, e la fel.

Dar, dacă nu ar fi ei, lașii care bârfesc, noi nu am mai avea fire și capete de ață de la care să ne croșetăm articolele.

 

Ad astra per barfae

 

Prima bârfă, venită luni, provenea din interiorul Polivalentei și era puturoasă ca un pârț născut de la o iahnie de fasole. Cică Ionuț Rusu, șeful Polivalentei, a fost luat pe sus, încătușat și dus la Poliție pentru că ar fi încercat să spargă controlul antitero ce se efectua duminică după-amiaza, înainte de meciul România-Danemarca. Bârfitorii spuneau că Ionuț Rusu ar fi încercat să intre cu mașina în parcare și că i s-ar fi interzis acest lucru, moment în care Ionuț Rusu ar fi început să zbiere și să facă circ. Fiind vorba despre unul dintre soldații de bază ai PNL și ai lui Emil Boc, în mod evident, această informație neverificată ne-a făcut repede cu ochiul. Consultând și alte surse din interiorul Sălii Polivalente am primit același fel de informații, plus, minus diverse detalii, cunoscute în folclor drept „înflorituri”.

 

Luni

 

Cu tupeu, în cel mai deschis mod cu putință, la începutul săptămânii l-am sunat pe Ionuț Rusu, pentru a-i cere să comenteze informația. Ionuț Rusu ne-a spus că nu a existat nici un incident, adică chiar nici un incident, că nu a avut loc nimic din ceea ce îl întrebam.

 

Luni-Joi – niema

 

Timp de 4 zile am încercat să căutăm confirmări la organele statului și, în mod suspect, am fost trimiși de la Ana la Caiafa, ba incă, un mare șef al Jandarmeriei, pe care l-am sunat să-i cerem să ne confirme informația, a sunat la rândul său la Intervenție Rapidă și ne-a transmis că nu a existat nici un incident, că dacă ar fi fost unul, el ar fi știut. La fel, am sunat la sursele noastre din Poliție, care ne sunt surse din când în când, dar nu amici, și am primit și de acolo un eject politicos, spunându-ni-se să ne vedem de treabă, că nu a existat nimic în acea după-amiază de duminică.

 

Izul minciunii

 

Când faci meseria aceasta de peste 18 ani, ajungi să simți minciuna din vorbele oamenilor așa cum se simte tarhonul în ciorba de cartofi ungurească. Între timp, dinspre Sala Polivalentă apăreau informații întărite și noi detalii ce proveneau de la omuleți cu funcții mici în angrenaj, ba chiar și niște vorbe de la un martor.

Azi-dimineață am primit niște poze cu ceea ce păreau a fi încheieturile mâinilor lui Ionuț Rusu ce prezentau urme de roșeață de la strânsoarea cătușelor.

L-am resunat pe Ionuț Rusu și, trebuie spus că, față de ziua de luni, când acesta ne spunea că nu a avut loc nici un incident, astăzi ne-a transmis doar atât: „Nu doresc să comentez!”

 

Care sunt bucățile de adevăr adevărat pe care le-am strâns?

 

Informațiile pe care le publicăm acum provin de la unul dintre cei mai experimentați polițiști din IPJ Cluj, sursa noastră de restriște în ani în care comandanți ai IPJ Cluj precum Nelu Păcurar sau Tudor Grindean au încercat să ne ascundă adevărul despre multe scandaluri din Cluj, iar acest polițist ne-a ajutat sa razbim. Faptele stau asa:

Vineri, în jurul orei 17, Ionuț Rusu, șeful Polivalentei, s-a îndreptat spre intrarea de la parkingul subteran pentru a participa la ședința de verificare antitero. Era dreptul său, având în vedere funcția de director. Intrarea în parking i-a fost interzisă de către un polițist aflat în serviciu la obiectiv, pe motiv că este control antitero și nimeni nu are voie să intre înăuntru.

Rusu i-a explicat în zadar că este șeful Polivalentei și că și el trebuie să participe la acest control alături de Brigada Antitero. Polițistul a refuzat totuși să îl lase în parcare.

Potrivit surselor noastre, au existat tonuri înalte, dar nu înjurături și jigniri. În mod curios și foarte suspect, în momentul în care Ionuț Rusu s-a dat jos din mașină, din nu se stie ce pricina, polițistul de serviciu a tăbărât asupra lui, i-a pus cătușe și l-a dus la secția cea mai apropiată de poliție.

 

Câteva dileme și întrebări

 

Este inadmisibil că Poliția clujeană, în stilul caracteristic al predecesorilor, acceptă, ca și precedentele conduceri, același stil de a ascunde sub preșuleț fapte și întâmplări care pun într-o lumină proastă activitatea Poliției, în loc să și le asume transparent și să impună măsuri de corijare.

Adică, eu, ca jurnalist, trag speranța fermă că actuala conducere a ascuns aceste întâmplări cu Ionuț Rusu fiindcă, dacă nu a fost informată conducerea IPJ despre aceste întâmplări, este și mai grav, este și mai șocant și înfricoșător.

Sursa noastră din Poliție ne-a spus că polițistul cu pricina a acționat impulsiv și abuziv, singura scuză fiind că are probleme de familie foarte grave. Pe noi ne lasă reci această explicație.

Dacă polițistul respectiv are asemenea probleme care îi influențează judecata și acțiunile, de ce a fost pus în această situație operativă?

Situația familială complicată l-a făcut să acționeze impulsiv și să folosească abuziv cătușele. Dar dacă rațiunea i se altera și mai tare și scotea arma?

Întrebare la care ar trebui să se gândească domnul comandant Ciprian Miron.

În altă ordine de idei, cum este posibil ca Jandarmeria clujeană să spună, cel puțin ce a spus presei, că nu a existat nici un incident?

Cum este posibil ca acești comandanți ai Poliției sau Jandarmeriei să nu fie informați despre cele întâmplate și, dacă au fost informați, cum este posibil să își permită să creadă că mai pot ascunde de opinia publică asemenea lucruri, ca pe vremea lui Ceaușescu?

 

Ce s-a întâmplat duminică nu e un incident oarecare și cineva ar trebui să dea seama pentru cele întâmplate. Ce s-a întâmplat duminică este însă și o lecție importantă pentru presă. Fiți responsabili, dragi colegi, cu meseria aceasta și nu renunțați niciodată, dar niciodată, să spălați adevărul de minciună! 

PS pentru Ionut Rusu: Te-am criticat mereu. Dar, vezi, Ziar de Cluj poate să discearnă intre critică și calomnie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *