In vizor

Exclusiv. Rechizitoriul primarului din Beliş. Cum a încercat Matiş Viorel să cumpere tăcerea unui jurnalist. Un rechizitoriu cum multe ar trebui să arate

Matiş Viorel ajunge din Ocolul Silvic, în 2016, în scaunul de primar al Comunei Beliş. Ajunge în clădirea care îi conferă mai multă putere şi pune mâna pe bugetul sărăcăcios al unei comune cu un potenţial rar. Aşa se face că în 2017 încep să apară în presă ilegalităţile comise de acesta: furtul de motorină, contracte bănoase cu avocaţi preferaţi decontate din taxele şi impozitele plătite de săteni. Şi asta nu e tot. La un an de la preluarea mandatului de primar, Viorel Matiş se trezeşte într-o dimineaţă cu mascaţii la uşă. Îl ajunseseră ilegalităţile comise în calitate de „agent silvic”, în perioada în care se fura pădurea CLUJULUI.

„În cauză au fost extinse cercetările față de trei bărbați, în vârstă de 50, 40 și 59 de ani(era vorba despre Matiş Viorel şi doi foşti colegi de la Ocolul Silvic: Goga şi Roşu), din municipiul Cluj-Napoca, comuna Beliș, respectiv comuna Poieni, județul Cluj, care la data săvârșirii faptelor îndeplineau atribuții de lucrători silvici.

În baza probatoriului administrat, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a bărbaților, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la infracțiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier național, furt de arbori din fondul forestier național și fals intelectual, fapte prevăzute și pedepsite de Legea nr. 46/2008, republicată, privind Codul Silvic, respectiv de Codul Penal.

Valoarea prejudiciului stabilit până în prezent se ridică la echivalentul în lei a circa 250.000 euro”, precizau autorităţile, iar Ionuţ Vasile de la Ziarul Clujean îşi completa ştirea cu amănuntele din comunicatul oficial.

Însă Ionuţ a publicat materialele despre Matiş Viorel şi pe site-ul InfoHuedin, unde „a deranjat” pentru că cititorii acelui site erau din zona Belișului, primarul l-a contactat pentru a-i cumpăra tăcerea, iar jurnalistul, în loc să ia banii a anunțat autoritățile.

„Inculpatul Matiş Viorel urmare a apariţiei în mass-media a unor materiale defăimătoare la adresa sa, l-a contactat pe autorul lor, martorul  Ionuţ Vasile şi i-a propus încheierea unor contracte de publicitate remunerate cu Primăria comunei Beliş pentru a renunţa la publicarea pe viitor a unor astfel de articole”, arată procurorii.

Jurnalistul Ionuț Vasile a făcut o sesizare la Direcţia Generală Anticorupţie, povestind anchetatorilor că în perioada septembrie-noiembrie, Matiş l-a sunat pentru a-i propune mai multe sume de bani în schimbul tăcerii sale.

„Ulterior depunerii denunţului, inculpatul  Matiş şi martorul  Ionuţ Vasile s-au întâlnit în mod repetat, începând cu sfârşitul lunii noiembrie 2017, în aceeaşi locaţie (Casa Piraților, un restaurant din Mănăștur).

La întâlnirile din 29 noiembrie şi 8 decembrie 2017 între cei doi au avut loc discuţii referitor la nepublicarea de articole denigratoare privind persoana primarului, respectiv la modalitatea de plată a martorului, fie prin achitarea unei sume din fondurile primăriei pentru activităţi de publicitate, fie prin achitarea unei sume de către primar din banii acestuia. În cursul discuţiilor s-a optat pentru varianta achitării unor sume, câte 500 lei lunar. 

 La ieşirea din local inculpatul  Matiş Viorel a dat denunţătorului suma de 1000 lei, din banii proprii , suma convenită de 500 lei lunar, pentru două luni, sumă care a fost ridicată de la martor”, se arată în rechizitoriu.

În primele zile din luna martie, echipa NCN se afla în comuna Beliş pentru a realiza un material despre ilegalităţile comise de primar, furturile de lemne şi faptul că sătenilor li se refuza dreptul la lemnele de foc.

Vineri, 2 martie, echipa NCN îi ia un interviu lui Viorel Matiş în care îl confruntă cu privire la toate acuzaţiile apărute în spaţiul public şi spusele oamenilor din comună, care au rămas fără lemne de foc într-o iarnă cu -22 de grade. Edilul a negat că folosea maşinile primăriei în scop persoanal, că a delapidat primăria, că a comis mai multe ilegalităţi prin încheierea unor contracte fără ca cei din Consiliul Local să ştie şi multe altele.

După finalizarea interviului, acesta îşi stabileşte întâlnirea cu jurnalistul Ionuţ Vasile.

Cei doi se revăd la Casa Piraţilor, restaurantul unde Matiş îi dădea întâlnire jurnalistului.

Iniţiativa apelurilor telefonice a aparţinut inculpatului şi tot acesta a avut iniţiativa şi a insistat să se întâlnească cu jurnalistul (…). Relevăm şi faptul că problemele prezentate de către martorul – denunţător în articolele publicate de acesta sunt reale – carenţe în activitatea primăriei, dosare pe rol privind pe inculpat, măsuri preventive luate faţă de acesta, aspecte negative constatate de Curtea de Conturi în activitatea primăriei şi a primarului, etc. În data de 3.03.2018 martorul Ionuţ Vasile s-a întâlnit din nou, în aceeaşi locaţie, cu Matiş Viorel. Cu această ocazie, la ieşirea din local, Matiş Viorel a dat denunţătorului suma de  200 euro, sumă care a fost ridicată de la martor în prezenţa inculpatului”, arată anchetatorii.

În acel moment, cei de la DGA au ieşit din maşini, s-au îndreptat spre cei doi şi l-au reţinut pe primar pentru darea de mită. Procurorul de caz l-a plasat pe Matiş sub control judiciar şi a continuat întocmirea rechizitoriului. La primele audieri, primarul din Beliş a negat cu vehemenţă acuzaţiile aduse de anchetatori. Ulterior a recunoscut mita şi a luat postura de victimă, susţinând că s-a simțit constrâns de către jurnalist.

„Concluzionând, în realizarea activităţii sale jurnalistice ziaristul  Ionuţ Vasile a publicat articole critice referitoare la activitatea Primăriei comunei Beliş. Articolele au un caracter factual, prezentând fapte concrete, punctuale, reale. Nemulţumit de prezentarea acestor aspecte negative, inculpatul l-a contactat pe martorul denunţător i-a oferit şi i-a dat acestuia sume de bani  în legătură cu activitatea sa de ziarist, respectiv pentru  ca să nu mai publice articole defăimătoare la adresa inculpatului.

Simplul fapt că au fost publicate articole critice nu poate fi considerată o ameninţare la adresa inculpatului, în lumina celor mai sus prezentate”, au arătat procurorii.

În timpul în care cei de la DGA Cluj şi procurorul Nicolae Moldovan de la Parchetul Tribunalului Cluj finalizau dosarul cu şpaga, în august, IPJ Cluj a declanşat cercetările penale într-un nou dosar penal împotriva primarului din Beliş. De data aceasta autorităţile anchetează abuzurile în serviciu comise de Matiş Viorel în cei doi ani de mandat în calitate de primar al comunei Beliş.

 

Vezi și: 

VIDEO Primarul de la Beliș, Viorel Matiș, anchetat din nou. Din „pură întâmplare”, acesta a contractat servicii juridice pentru Primăria Beliș fix de la firma de avocatură care l-a reprezentat în procesele personale

VIDEO Primarul de la Beliș, Viorel Matiș, anchetat din nou. Din „pură întâmplare”, acesta a contractat servicii juridice pentru Primăria Beliș fix de la firma de avocatură care l-a reprezentat în procesele personale

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *