Anchete

EXCLUSIV: Radu Rațiu și consilierele lui Tișe și-au decontat excursiile în străinătate pe banii copiilor și bătrânilor de la DGASPC

Scris de 2,127

Ziar de Cluj a cerut din partea DGASPC Cluj documentele care atestă faptul că unii consilieri ai președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, au beneficiat de deplasări în delegații în străinătate, decontate prin intermediul DGASPC. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj ne-a pus la dispoziție aceste documente care arată un mod de lucru asupra legalității căruia procurorii clujeni ar fi cei mai în măsură să se pronunțe.

„Urmare a adresei  dvs.  înregistrată   la D.G.A.S.P.C. Cluj cu nr. 10671 din 19.04.2017 prin care solicitați o serie de informații in baza Legii nr.544/2001, vă comunicăm anexat copii după documentele privind delegațiile decontate din fondurile instituției noastre”, ne-au transmis reprezentanții DGASPC Cluj, care ne-au oferit copii după foile de decont și de delegație.

Deconturile au fost realizate în perioada 2009-2011, din fondurile DGASPC Cluj, ordinele de delegație purtând antetul Consiliului Județean Cluj, condus în acea perioadă de către Alin Tișe

Conform documentelor primite din partea D.G.A.S.P.C. Cluj, în data de 25 05 2009, DGASPC Cluj, reprezentată prin directorul executiv Nicoleta Molnar, a încheiat un contract „având ca obiect rezervarea și emiterea unuia sau mai multor bilete de avion”, cu Biroul de Turism Accord, cu destinația Helsinki, Finlanda, transportul urmând a se efectua prin companiile aeriene Tarom și Finnair. Pentru aceste bilete, DGASPC a plătit 7 316 lei.

Beneficiarii acestor bilete au fost Moșuțan Simona-Adriana, Pop Andreea-Melania, Popa Liviu-Dan și Vasiliu Corina Ileana, prețul unui bilet de avion/persoană fiind de 1829 lei.

Conform unui ordin de deplasare emis pentru perioada 23 11 2009 – 25 11 2009, directorul executiv DGASPC, Nicoleta Molnar, a participat la un seminar în Franța, unde s-a cazat la Hotel Ibis, între 23-26 noiembrie, contra sumei de 319.50 euro. Actul justificativ al sejurului la hotel a fost emis pe DGASPC Cluj.

În perioada 23 11 2009-26 11 2009, domnișoara Cîineanu Alina Ligia, având funcția de consilier președinte în cadrul Consiliului Județean Cluj, a fost delegată pentru a se deplasa în interes de serviciu la Paris. Ordinul de deplasare nr. 382 a fost emis și ștampilat de Consiliul Județean Cluj în data de 20 11 2009, actul justificativ al sejurului la același Hotel Ibis (la care s-a cazat și doamna Molnar) pentru Ligia Cîineanu, pentru aceeași perioadă în care a mers și Nicoleta Molnar, 23-26 noiembrie, fiind emis tot pe DGASPC Cluj, cu o valoare totală de 319.50 euro.

Un alt consilier din cadrul Consiliului Județean Cluj, Moșuțan Simona-Adriana, conform ordinului de deplasare (delegație) nr. 321, în perioada 19 10 2010-22 10 2010, s-a deplasat la Londra, unde s-a cazat la Dover Hotel, primind o diurnă pentru 3 zile de 105 euro, dispoziția de plată nr. 1140, din 15 10 2010, fiind emisă pe DGASPC Cluj. 

Rațiu Radu Florin, având funcția de expert în cadrul Consiliului Județean Cluj, prin ordinul de deplasare nr. 111, a fost delegat pentru a participa la Amsterdam  la seminarul „Îngrijirea vârstnicilor în Olanda”. Deplasarea s-a desfășurat între 24 04 2010 și 28 04 2010.Diurna pentru această perioadă, de 175 de euro, cu nr. 429 din data de 21 04 2010, a fost emisă pe DGASPC Cluj.

Moșuțan Simona, având funcția de consilier în cadrul Consiliului Județean Cluj, s-a deplasat în Olmuh, Cehia, la conferința „Programe europene îngrijire vârstnici”, conform ordinului de deplasare nr. 74, ordin purtând ștampila Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj. Deplasarea s-a desfășurat între 2 10 2011-7 10 2011. Simona Moșuțan a primit la plecare un avans de 175 de euro, diurna fiind de 210 euro, dispoziția de plată având antetul DGASPC Cluj.

Moșuțan Simona-Adriana, având funcția de consilier în cadrul Consiliului Județean Cluj, prin ordinul de deplasare nr. 100, a fost delegată pentru „participarea la al treilea schimb de bune practici în Italia, în cadrul proiectului «Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale”, deplasarea desfășurându-se între 15 05 2011 și 21 05 2011. Diurna primită a fost de 175 de euro.

Rațiu Radu Florin, având funcția de consilier în cadrul Consiliului Județean Cluj, a fost delegat pentru participarea la „Colocvii gerontologie” la Besancon, în Franța, în perioada 2 05 2011 – 4 05 2011, primind o diurnă de 87,50 euro.

Dacă toate aceste deplasări și deconturi au fost legale sau nu, care este încadrarea faptelor în caz de nelegalitate, cine trebuie să răspundă în fața legii, revine în sarcina procurorilor care s-ar putea autosesiza în privința informațiilor și documentelor prezentate mai sus. 

Se ridică întrebarea dacă cei care au fost trimiși în aceste delegații au fost mandatați sau nu prin hotărâre de CJ să reprezinte instituția, dacă acești consilieri aveau vreo atribuție în cadrul Consiliului Județean, legat de DGASPC, pentru a merge la seminarii și conferințe pe teme specifice Direcției de Asistență Socială și la ce le foloseau cunoștințele astfel dobândite. O altă întrebare ar fi dacă cazările la hoteluri de 4 stele constituie sau nu un prejudiciu la bugetul de stat, dacă putem vorbi sau nu despre deturnare de fonduri, ținând cont de faptul că delegațiile Consiliului Județean au fost decontate de către DGASPC. În plus, ne mai putem pune întrebarea legitimă: pe ce bază legală au fost trimiși în delegații acești consilieri și experți de la cabinetul domnului Tișe, în proiecte europene ale DGASPC-ului?

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 6 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 7 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 8 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 9 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 10 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 10 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 10 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 11 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 12 hours Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 1 day PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 1 day General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE