Reportaj

Exclusiv! Primăria Corneşti şi-a făcut pensiune din surse proprii

Casa Carmela a primit autorizaţia de funcţionare de la ANT în urmă cu doar câteva zile şi nici nu s-a uscat bine tuşul de pe hârtiile oficiale, că deja au apărut solicitările de cazare din partea turiştilor.

Primarul din Corneşti, om gospodar şi antreprenor care a activat în mai multe domenii, şi-a dorit mereu că în urma lui să rămână ceva palpabil. Dorel Julean îşi aminteşte cu plăcere de perioada în care avea afaceri, însă în ultimii 7 ani, de când e la cârma comunei Corneşti, şi-a demonstrat lui însuşi că poate începe orice de la zero, cu mari şanse de succes.

În 2013, primarul a primit mailul unui evreu american de origine română, care îi spunea că ar avea informaţii că strămoşi de-ai lui ar fi îngropaţi în comună. Primarul a vorbit cu bătrânii din sat şi în zona indicată de aceştia a început să cureţe de copaci şi mărăcini. Încet, încet au început să iasă la iveală pietre „funerare”. Deşi se aştepta să găsească doar 7 locuri de veci, primarului i-a fost adus la cunoştinţă că pe deal au fost îngropate nu mai puţin de 21 de trupuri de evrei.

La doar două zile după ce a aflat că i-au fost descoperiţi strămoşii, Menachem Abraham a ajuns în România. În semn de recunoştinţă pentru interesul pe care şi l-a dat primarul pentru problema sa, dar şi pentru că a vrut cumva să îşi lege numele de locul în care au trăit şi au murit înaintaşii săi, omul de afaceri care acum trăieşte în Boston a făcut o donaţie comunei. Şi a vrut ca banii să meargă acolo unde oamenii se întâlnesc şi petrec timp împreună. Cum chiar la birtul din sat nu era potrivit, următorul de pe listă a fost Căminul Cultural.

În locul unei foste clădiri a CAP-ului din Tiocul de Sus, în mai puţin de un an a apărut un Cămin Cultural ce poate găzdui întâlniri, petreceri, conferinţe. Banii au ajuns pentru amenajarea căminului, dar şi pentru faţadizarea întregii clădiri.

„Căminul Cultural şi cu băile ocupau cam o treime din fosta clădire. Eu îmi doream pentru comună să aibă şi o sursă proprie de venit. Am început să fac calcule, le-am adunat, le-am scăzut şi am ajuns la concluzia că am putea face o pensiune a comunei. Şi aşa s-a născut ideea pentru Casa Carmela”, îşi aminteşte primarul.

180.000 de dolari au costat Căminul Cultural şi pensiunea, împreună. Iar 50.000 de dolari au venit din sponsorizare. „Vorbesc în dolari pentru că aşa au venit primii bani, aşa am calculat în continuare. Restul de 130.000 i-am alocat din fonduri proprii. Doi ani şi ceva, aproape 3 am tot lucrat. Dar acum arată… Las’ că vedeţi voi”, spune cu mândrie Dorel Julean.

Şi, într-adevăr, pensiunea arată splendid.

3 camere spaţioase, finisaje moderne, însă cu un aer arhaic. Fiecare cameră are încălzire centralizată, însă oaspeţii au posibilitatea şi să îşi facă foc în sobă.

O bucătărie modernă, utilată până la nivel de scobitori şi mobilată modern, care asigura tot confortul oaspeţilor săi poate găzdui cu succes 3 familii.

Preţuri de bun-simt

Închirierea întregii pensiuni costă 290 de lei pe zi. Mai puţin de 100 de lei pe camera. Cei care vor să ţină acolo o petrecere şi li se pare că bucătăria e prea mică pot opta şi pentru închirierea Căminului Cultural, care înseamnă încă 150 de lei pe zi. Oaspeţii au acces la filigorie, un spaţiu rustic şi primitor.

„Am spus că vreau că această locaţie să genereze venituri pentru comună. Aşa că filigoria se poate închiria separat, pentru firme care vor să facă teambuilding sau pentru grupuri care vor să petreacă doar peste zi în sat. Astfel, persoanele juridice plătesc 100 de euro, persoanele fizice doar jumătate”, anunţă primarul.

 

Din fonduri proprii, Julean a făcut pensiunea. Conştient că oamenii ies din oraş pentru a se relaxa şi pentru a face mişcare, acesta vrea să acceseze fonduri europene pentru a amenaja, în spatele pensiunii, o piscină şi un teren de sport multifuncţional.

„Muncim intens la proiecte. În afară de asta, vreau să fac traseu pentru plimbări cu bicicletă, cu două variante. Una mai uşoară, pe deal şi una mai pentru specialişti, prin pădure. Staţi numai să vedeţi când vor fi gata”, spune primarul cu mândrie şi satisfacţie.

Casa Carmela

L-am întrebat pe Dorel Julean de unde vine numele pensiunii. Acesta a recunoscut că a vrut să îi mulţumească cumva fiului evreu al satului Tiocul de Sus. Şi şi-a dat seama cum, după ce a cunoscut-o pe soţia acestuia, Carmela, tot de origine română, o cercetătoare recunoscută peste ocean, o femeie rafinată şi modestă, în acelaşi timp.

Casa Carmela e un loc al contrastelor. Deşi are sobe şi pereţi de piatră lăcuită, băile ultramoderne şi internetul sunt dotări standard. Iar primarul armează de pe telefon alarma.

Dacă vreţi să petreceţi câteva zile de relaxare în apropierea Clujului, Casa Carmela din Corneşti este o opţiune cât se poate de confortabilă şi mai şi contribuiţi la creşterea economică a comunei.

Le recomandăm primarilor din Băişoara, Valea Ierii, Gilău, Mărgău, Mihai Viteazu, Taga să ia legatura cu Dorel Julean, care ar putea ţine un seminar de bune practici in ceea ce priveşte atragerea de fonduri şi generarea de fonduri pentru comune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *