Justitie

EXCLUSIV Primar din judeţul Cluj, condamnat la închisoare cu suspendare şi la muncă în folosul comunităţii care l-a votat. PNL Cluj îşi pierde "candidatul"

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Cluj l-au trimis în judecată pe primarul din Valea Ierii pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Duma Gabriel Alexandru, primarul liberal de la Valea Ierii, a fost condamnat săptămâna trecută la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. În decizia dată de Judecătoria Turda se arată că edilul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile tot în primăria în care a săvârşit infracţiunea. Potrivit surselor Ziar de Cluj, primarul Gabriel Duma a fost trimis în judecată alături de Ioan Boca, condamnat şi el la închisoare cu suspendare, pentru terenuri sportive amenajate pe fonduri europene, care în realitate sunt amenajate pe suprafeţe înclinate. Ioan Boca a fost condamnat tot la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu. 

Atât primarul Gabriel Duma cât şi complicele său trebuie să achite peste 21 de mii de lei despăgubiri materiale. Niciunul dintre ei nu şi-au recunoscut infracţiunile. 

„În baza art.396 al. 2 cod procedură penală condamnă pe inculpatul D G –A – la pedeapsa de: – 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de infracţiunea de abuz de prev. de art. 297 alin. (1) N.C.pen. rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 alin. (1) N.C.pen. În temeiul art. 67 alin. 2 din Codul penal, raportat la art. 66, alin. 1, lit. a şi b din Codul penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani. În temeiul art. 65 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 66, alin. 1, lit. a şi b din Codul penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În baza art.91 cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal. În temeiul art.93 al.1 cod penal obligă inculpatul D G –A , ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b din Codul penal impune inculpatului să execute următoarea obligaţie: – să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţiile din comunitate. În baza art.93 al.3 cod penal pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei com. Valea Ierii/ Primăriei com. Iara. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 din Codul penal privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

În baza art.396 al. 2 cod procedură penală condamnă pe inculpatul B I – , la pedeapsa de: – 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, prev. de art. 48 alin. (1) N.C.pen., rap. la art. 297 N.C.pen., rap. la art. 13/2 din Legea 78/2000, modificată şi completată, cu aplicarea art. 5 alin. (1) N.C.pen. În temeiul art. 67 alin. 2 din Codul penal, raportat la art. 66, alin. 1, lit. a şi b din Codul penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani. În temeiul art. 65 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 66, alin. 1, lit. a şi b din Codul penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În baza art.91 cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal. În temeiul art.93 al.1 cod penal obligă inculpatul B I , ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b din Codul penal impune inculpatului să execute următoarea obligaţie: – să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţiile din comunitate. În baza art.93 al.3 cod penal pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei mun. Gherla/ Primăriei a mun. Dej. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 din Codul penal privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

În baza art.20 şi art.397 al.1 cod procedură penală admite în parte acţiunea civilă formulată de către persoana vătămată M D R , A P şi F E şi obligă inculpaţii în solidar să plătească suma de 21.672,05 lei cu titlu de despăgubiri materiale. În baza art.272, art.273 al.4 şi 5 cod procedură penală suma de 3875 lei, reprezentând contravaloarea parţială a expertizei şi a suplimentului la expertiză (expert Martin Dan) se suportă din fondul cheltuielilor judiciare special alocat. În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpaţii la plata sumei de 14.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (fiecare câte 7.000 lei). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică din data de 01.11.2019″, se arată în soluţia dată de Judecătoria Turda. 

În cazul în care sentinţa rămâne definitivă, la alegerile locale din 2020 edilul liberal din Valea Ierii nu va mai putea candida.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *