In vizor

EXCLUSIV! "Moștenirea" procurorului prof. Fabian Gyula înainte de a pleca la București: 14 inculpați, în frunte cu patronii de la Cridov, trimiși în judecată

Asfaltatorii de la Cridov, scoși pe linie moartă înainte de licitația pentru Centura Floreștiului, au fost trimiși în judecată la începutul acestui an. Pe 29 decembrie 2017, procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, profesorul Fabian Gyula a finalizat rechizitoriul în cazul evaziunii fiscale ce implică mai multe firme de-ale Luminiței și Cristian Mureșan, patronii firmei Cridov, de la care s-au aprovizionat societăți precum Diferit, Kiat sau RAADPP.

Dacă în 2015, în luna februarie, Gyula a propus măsuri preventive pentru cinci inculpați: Cristian Mureșan, Marcel Munte, Gheorghe Mateaș, Rostaş Emanuel şi Alin Luca, pe data de 4 ianuarie 2018, rechizitoriul a fost transmis Tribunalului Cluj pentru a trimite în judecată un total de 14 inculpați.  

Acuzațiile lansate de procuror constau în evaziune fiscală, falsuri şi spălare de bani, explicând că această rețea ar fi prejudiciat Statul Român cu aproximativ 10 milioane de lei.

Astfel, pe cameră preliminară, inculpații: Rostaş Emanuel, Rostaş Nadia, Mureșan Luminița, Mureșan Cristian, Câmpian Petruța, Marcel Munte, Luca Alin Raul, Gheorghe Mateaş, Rostaş Titu, Antoniu Sorin, Cloţa Cosmin, Ciucurean Ciprian şi Al Rassas Abdul Aziz luptă pentru a convinge magistrații că dosarul trebuie trimis spre refacere.

Surse din magistratură definesc dosarul acesta ca fiind „moștenirea lui Fabian Gyula”, înainte ca acesta să plece la București. Potrivit informațiilor obținute de Ziar de Cluj, procurorul în cauză a promovat un examen ce îl plasează ca procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție. Rechizitoriul acestuia a fost semnat şi aprobat de prim procurorul de la PCA Cluj, Ana Maria Edu.

În februarie 2016, momentul în care se discutau măsuri preventive pentru cei cinci inculpați săltați la percheziții, Fabian Gyula avertiza că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj va analiza cu minuțiozitate documentele ridicate de la suspecți şi tot ce avocații acestora vor invoca pentru a demonta suspiciunile. Doi aiani mai târziu, iată că a construit un rechizitoriu de aproape 200 de pagini. Însă, de la ancheta demarată de Gyula s-au început alte dosare la diferite parchete, prin care s-au formulat mai multe denunţuri, inclusiv împotriva lui Ioan Gaftone, angajat la Direcţia Generală Antifraudă.

 

Martorii „nevinovați”

 

În vreme ce procurorii i-au considerat inculpați până şi pe contabili, precum este cazul Petruței Câmpian, cea care  răspundea de Cridar Cons SRL şi Cridov SRL, pe lista de martori apar persoane precum afaceristul Vasile Pogăcean (cel care își așteaptă sentința definitivă în dosarul Mită la Consiliul Județean Cluj), Liviu Lola – de la domiciliul căruia procurorii au ridicat la percheziții mai multe dovezi cum că firma acestuia,  Eurodrum Com SRL, ar fi participat la activitatea evazionistă derulată de inculpați. 

O altă prezență feminină în acest dosar, la care s-au găsit în timpul perchezițiilor contracte de împrumuturi ale unor sume uriașe, împreună cu alte înscrisuri, este junioara Tripon Roxana Maria, o protejată a fostei conduceri din RAADPP, despre care Ziar de Cluj a scris aici cum a obținut un loc de muncă în regia județeană datorită mamei sale care făcea parte din comisia de examinare a acesteia. Despre familia Rostaş se ştie că are legături de rudenie cu nimeni alta decât Secretarul de Stat, Dana Varga.

Singurul care a scăpat pentru moment este Ioan Baltă, patronul firmei XS Sud Company SRL, care a rupt licitațiile din Baia Mare apare şi în dosarul primarului Cătălin Cherecheş. În cazul acestuia s-a dispus disjungerea din dosar, iar în prezent Oniza (porecla lui Ioan Baltă) este considerat liderul grupării de înşelăciuni şi evaziune fiscală de peste un milion de euro, în care apare şi numele fraţilor Cămătaru.

 

Ic Ponor, paravanul prin care se hrăneau gurile unor infractori

Nici lucrările de la Ic Ponor nu au rămas neobservate de Fabian Gyula. Magistraților de la Tribunalul Cluj li s-a predat un  BIBLIORAFT DE CULOARE ROŞIE „ 2015 CRIDOV, CARTE TEHNICĂ, RĂCHIŢELE IC PONOR” (222 file), lucru stipulat şi în rechizitoriu.

În următoarele săptămâni, Ziar de Cluj  va prezenta dovezile că lucrările din zona respectivă au umflat buzunare unor căpușe alimentate din bani publici.

Povestea respectivă datează din luna iunie 2015, moment în care la sediul Consiliului Județean a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele – Prislop – Ic Ponor, cunoscut ca și ”drumul lui Boc”. Oferta declarată câștigătoare a contractului de achiziție publică având ca obiect rest de execuție lucrări pentru obiectivul „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele – Prislop – Ic Ponor“ a fost cea depusă de Asocierea Drumuri şi Poduri Județene Cluj SA – SC Cridov SRL, cu suma de 13.324.190,24 lei, fără TVA.

Ce legături au finii comisarului Zaharia Ciorbă – soţii Camelia şi Dan Petru, ce denunţuri s-au formulat şi cum se dădeau declaraţii din arest preventiv vom afla pe măsură ce se derulează etapa de cameră preliminară. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *