Reportaj

EXCLUSIV: Milionarul Stefan Gadola a trait o experienta INCREDIBILA alaturi de SAMANII din jungla peruana! VEZI poze SENZATIONALE din aceasta aventura!

Sunt multi clujeni ce figureaza in Top 300 Capital, dar, de fapt, privesc cu ingrijorare spre prapastia falimentului. Si sunt putini cei care cu adevarat au acele milioane de euro spuse in revista, ba poate chiar mai mult. Va prezentam astazi in exclusivitate aventura extraordinara a unuia dintre cei mai efervescenti si anonimi oameni de afaceri clujeni, unul dintre cei mai puternici din punct de vedere financiar, un adevarat personaj care surprinde prin eruditie si vivacitate si care ne-a acordat increderea si onoarea de a scoate la lumina una dintre cele mai stranii experiente pe care o fiinta omeneasca le poate avea in aceasta viata. 

Stefan Gadola, co-fondator Energobit, nu pare deloc genul excentric. Si nici nu este. Cei ce il cunosc cu adevarat ii stiu precautia, deschiderea, dar si abilitatea de a vana oportunitati. Dar mai sunt cateva lucruri pe care le stiu numai prietenii sai. Ca Gadola are un simt estetic incredibil de dezvoltat si ca e mereu deschis la aventura.

Imbracat intr-un polar albastru, Stefan Gadola ne priveste cu amabilitate. Nici nu ai banui ca acest om calm si cu vorba aleasa, imbracat in culori inchise si ruland cu dexteritate meniul unui iPhone 6, se afla acum cateva zile in jungla amazoniana din Peru, traind una dintre cele mai mari aventuri ale sufletului: o saptamana cu cei mai tari samani ai lumii.

vineri seara si pe Gadola il cauta cu disperare toti ziaristii, toti vor sa stie daca va cumpara impreuna cu asociatii lui echipa CFR Cluj sau nu. Priveste amuzat la mine, Ziar de Cluj este prima publicatie care „transmite” live din locuinta sa, iar Gadola sesizeaza ironia momentului. Stie ca eu am venit pentru altceva acolo. Eu am venit sa ascult din gura lui si sa le povestesc cititorilor mei cum a decurs incredibila sa aventura din Peru.

 

Nota: Va rugam sa solicitati acordul preluarii pe scrie@ziardecluj.ro. Este interzisa orice fel de preluare a pozelor sau a declaratiilor in lipsa acestuia. Va multumim.

 

Jungla amazoniana nu inceteaza sa… „vorbeasca”

 

Doar bronzul mai tradeaza din zilele petrecute in jungla. Acum, Stefan Gadola e barbierit si parfumat, n-ai zice ca cel din fotografia de mai jos e chiar omul nostru de afaceri. 

„Am citit mult inainte de a o apuca spre jungla. Ideea de a merge in Peru i-a apartinut fiului meu. Am zis – de ce nu? – pana la urma, e o experienta pe care merita sa ti-o asumi. 

 E ceva aparte sa stai sa dormi in jungla fara „ajutoare” ale civilizatiei, fara energie electrica”, spune Gadola, iar vorbele sale suna straniu caci vin din gura cuiva care a creat un colos in acest domeniu in Romania.

 

„Dormi ca si cum ai dormi in aer liber. Exista doar plase, iar zgomotul… zgomotul junglei nu inceteaza, e continuu, zi de zi, secunda de secunda, este cu adevarat memorabil. Jungla „vorbeste” mereu, nu inceteaza sunetele nicio secunda”. 

Conditiile sunt austere, dar asta e exact ceea ce cauta si isi asuma cei ce se incumeta la o asemenea aventura

 

Jungla amazoniana te copleseste cu flora si fauna sa.

 

 

Un templu pentru vindecare cu ajutorul Naturii

 

Stefan Gadola a ales pentru experienta sa cu samanii amazonieni unul dintre cele mai celebre templuri din lume. 

The Temple of the Way of Light este un centru de vindecare prin intermediul plantelor medicinale ce isi propune sa ofere celor ce le trec pragul sa invete tehnici de vindecare izvorate in intelepciunea straveche a poporului Shipibo, o cultura unica in lume ce a dat generatii de samani experimentati. The Temple of the Way of Light este specializat pe femei-saman, dar are si o „garnitura” de barbati-saman foarte experimentata.

Samanismul este format dintr-o suma de traditii, credinte si practici care se ocupa cu comunicarea cu entitati si lumea spiritelor. Sunt multe tipuri de samani si variatii ale acestora in jurul lumii, dar toti au in comun anumite caracteristici si credinte. Samanii sunt intermediari intre oameni si lumea spiritelor. Ei pot trata boli si sunt capabili sa intre in lumile superioare pentru a obtine raspunsuri.

 

La templul la care familia Gadola a stat, „vizitatorii” merg fie din curiozitate, asa cum au mers clujenii, cat si pentru a cauta ajutor:

„Sunt foarte multi oameni cu probleme fizice sau sufletesti grave, se vede asta de la o posta. Iar dupa ceremonia cu Ayahuasca, potiunea ce inseamna „Medicamentul”, si dupa terapia cu samanii, acestia spun ca au inteles unde era problema si care este solutia, spun ca se simt mai clari, mai puternici. Noi am mers din curiozitate si fascinatie, nu aveam noi mari probleme de rezolvat, dar am ramas surprinsi de experienta finala din cadul ceremoniei cu Ayahuasca”, spune Stefan Gadola.

Familia Gadola si unul dintre cei mai experimentati barbati-saman din America de Sud

 

Ayahuasca – „La Medicina”

Preparata dintr-o planta asemanatoare vitei-de-vie, numita caapi, si frunze de chakruna, Ayahuasca este considerata de bastinasii din Amazonia un leac sacru. De altfel, pentru cei ce participa la ceremoniile de vindecare, folosirea de ayahuasca este un mod de viata, iar licoarea este numita, simplu, „La Medicina” – medicamentul.

Din coarda de vita de caapi se obtine un lichid, numit de localnici „vinul sufletului”, care contine numerosi alcaloizi, având un rol sedativ, dar, cel mai important, contine inhibitori de monoaminoxidaza (I-MAO). Cealalta componenta a produsului, chakruna, contine DMT (dimetiltriptamina) supranumita si „Molecula Spiritului”, o substanta secretata in mod natural de Glanda Pineala (al Treilea Ochi).

Dupa ce coardele plantei sunt curatate de frunze si de coaja exterioara, fibrele lor sunt macinate marunt si puse într-un cazan imens, in care se mai presara si frunze de chakruna. Urmeaza un nou strat de fibre macinate, un nou strat de frunze. Când cazanul este aprope plin, se adauga apa si amestecul se fierbe la foc domol, timp de câteva ore. În aceasta perioada, lichidul se evapora si în final în cazan ramâne o pasta verzuie: ayahuasca. Aceasta este strecurata prin sita si, la final, din toata materia nu ramane mai mult de un litru de lichid vascos. Aceasta este „La Medicina”.

In mod curios si inexplicabil pentru medicina moderna, exista mii de cazuri documentate de vindecari de afectiuni fizice, psihice sau emotionale si multe cazuri de tamaduire completa de boli considerate incurabile. De aceea, medicii occidentali si studiaza cu mare atentie, in ultimii ani, ayahuasca, participand la ceremoniile samanice si incercand sa descifreze misterul acestei bizare potiuni magice. Un mare numar de oameni au fost vindecati de dependenta de droguri sau alcool, iar cazurile de cancere intrate in remisie, dupa folosirea ayahuasca, sunt prea numeroase spre a fi ignorate.

Bolnavii experimenteaza tot felul de fenomene, atunci cand se afla in „calatoria mistica” provocata de ayahuasca. Ei isi vad rudele decedate, spirite de toate felurile, peisaje supranaturale, animale, pasari si creaturi fantastice, traiesc stari de clarviziune, clarauditie, etc. Samanii stiu sa ceara sprijinul acestor entitati spirituale, pentru vindecarea fizica si trezirea spirituala a bolnavilor. Practic, pentru ei nu exista boala fara leac, cata vreme spiritele ii ajuta.

 

Ceremonia

 

Stefan Gadola este destul de misterios cand povesteste despre Ceremonie:

 

„Intri intr-o stare de pregatire prealabila inca dinainte de a ajunge in Peru. O anumita dieta, zero alcool, zero sex, sunt foarte rigurosi asupra starii tale de sanatate, trebuie sa le trimiti pana la sosirea efectiva ce medicamente iei, daca iei. Apoi, in jungla, intri intr-un program de pregatire si de curatare a organismului. De exemplu, la un moment dat, samanitele prepara un ceai din anumite plante pe care trebuie sa il bei asa, caldut, sa il bei in forta, pana vomiti. Toti cei ce am fost acolo am trecut prin pregatirea asta”.

 

„In fine, ceremoniile cu Ayahuasca, potiunea magica, nu sunt doar intr-o zi, o singura zi, ci in mai multe. Inainte de ceremonia cu Ayahuasca, ai o ora de meditatie, apoi bei potiunea chiar la timp pentru sosirea intunericului. E bezna, nici macar luminile rosii de veghe nu sunt aprinse. Totul e menit sa nu te distraga. In circa 30 de minute, Ayahuasca isi face efectul.

Atentie, nu e un drog, e cu adevarat o potiune. Prima seara pentru mine a fost minunata. Incepi sa visezi, sa intri in acea „calatorie” magica. Incep samanii sa cante si ti se induce o stare speciala. Incetul cu incetul, daca te implici in atmosfera, caci nu trebuie sa inchizi ochii, iti apar imagini, lucruri interesante, amintiri uitate, amintiri pe care le credeam uitate.

Daca ai probleme fizice sau sufletesti si le-ai spus inainte, samanii sunt pregatiti sa intervina cu ceaiuri si incantatii pentru rezolvarea lor. Cel mai interesant este ca iti activeaza in subconstient niste lucruri unice, pe care nu le-ai mai vazut sau nu le mai poti crede, lucruri placute sau urate pe care le-ai ascuns fara de voie. In prima seara a fost ca o inaltare sufleteasca. Ti se si spune inainte, in pregatire, sa te lasi dus de aceasta Barca, ca sa folosesti puterea plantei, dar daca vrei sa devii rational, pe data iti propui asta si intri in starea de constienta, fara niciun alt efect.

Pentru mine prima seara a fost o experienta lina, pentru altii mai dura, multi au vomat, erau galetuse speciale acolo pentru asta. Apoi, urmatoarele seri sunt si mai grele, mai de cosmar, visezi lucruri urate, doza de Ayahuasca creste. Sunt serile menite sa te invete sa iti invingi fricile, asa spun samanii”, se destainuie temerarul clujean. 

„Unora le e frica de moarte si mi-au spus ca nu mai simt frica de final. Nu era cazul meu, mie nu mi-e frica de moarte, e ceva ce trebuie sa vina cand o sa vina. Eu m-am oprit din experienta cand am visat ca trebuie sa ma schimb din ceea ce sunt ca om. Ori eu aici m-am oprit din calatorie. Mi-e bine asa cum sunt, nu vreau sa ma transform intr-un om foarte religios sau mai serios sau mai posac„.

 

 

Vizita la Machu Picchu

 

Fiind in Peru, familia Gadola nu putea sa rateze vizita la Machu Picchu.

Machu Picchu este un sit incas din secolul al XV-lea, situat in regiunea Cusco. Ruinele au fost redescoperite in 1911 de catre arheologul Hiram Bingham, fiind unele dintre cele mai frumoase si enigmatice locuri stravechi din lume. In timp ce incasii în mod sigur foloseau varful muntelui (2761 inaltime), ridicand sute de structuri de piatra incepand cu anii 1400, legendele si miturile indicau faptul ca Machu Picchu (insemnand „vechiul pisc” in limba Quechua) era adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Pentru ca incasii nu foloseau roata, ramane un mister modul in care au reusit sa urce pe aceasta colina pietrele masive de granit folosite in constructie.

 

„Machu Picchu e impresionant. Cand vezi ce au facut oamenii acolo, pe vremea aceea, ramai masca, intr-o stare de admiratie. Toata infrastructura lor este incredibila.

Peisajele iti taie rasuflarea. Ei nu aveau nicio cultura, nu cunosteau nicio scriere, dar erau extrem de temeinici si de rigurosi in ceea ce priveste organizarea.

Am petrecut acolo niste clipe deosebite. Construcțiile cele mai marcante sunt Torreon sau observatorul astronomic in forma de semicerc, folosit pentru determinarea datelor importante ale calendarului si Intihuatana sau cadranul solar. Ghidul mi-a spus sa pornesc aplicatia de busola la telefonul mobil. Exact 360 de grade arata unde avea semnul! Incredibil!”, spune Gadola. 

 

Va rugam sa solicitati acordul preluarii pe scrie@ziardecluj.ro. Este interzisa orice fel de preluare a pozelor sau a declaratiilor in lipsa acestuia. Va multumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *