In vizor

EXCLUSIV: Ioan Tecar a cumparat Laguna Albastra, unde vrea sa amenajeze un complex turistic de 20 de milioane de euro

Omul de afaceri Ioan Tecar este noul proprietar al Lagunei Albastre, un loc unic, dar neamenajat din judetul Cluj. Lacul Laguna Albastra este considerat o minune a Romaniei, devenit faimos pentru culoarea albastra, asemenea Mediteranei. Aici, Ioan Tecar intentioneaza sa amenajeze un complex turistic, cu o investitie cuprinsa intre 15-20 de milioane de euro.

Ioan Tecar, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Dej, detinatorul grupului MG-Tec, cu afaceri totale de 586,4 milioane de lei (131,5 milioane de euro) si peste 1.100 de angajati in 2014, este proprietarul lacului Laguna Albastra.

Acesta a declarat, in exclusivitate pentru Ziar de Cluj, ca a cumparat lacul si terenul aferent, de 27 de hectare, in urma cu 2-3 luni.

“Am achizitionat Laguna Albastra pentru ca am vazut, efectiv, zona si ce se poate face acolo. Mi-am dat seama ca acolo se pot face lucruri frumoase, minuni, datorita reliefului, galeriilor care sunt acolo, apei si zonei. Gandim un proiect turistic pentru Laguna Albastra, o investitie de 15-20 de milioane de euro, pe o perioada de cinci ani. Ma gandesc sa atrag fonduri europene, dar si la un parteneriat public-privat cu Primaria Aghiresu. Sunt posibile mai multe scenarii, cert este ca se pot face lucruri extraordinar de frumoase”, a declarat Tecar.

Laguna Albastra se afla in imediata apropiere a comunei clujene Aghiresu, inconjurata fiind de dune uriase de nisip. O imagine rara a format aici natura, care a fost atat de darnica cu tara noastra.

“Nu mi-a mai ajuns timpul, dar ma gandeam sa amenajez zona respectiva, provizoriu, fara niciun fel de cost. Oricum, amenajarea complexului turistic va fi facuta in asa fel incat se va pastra tot ce este natural acolo.  Vor fi si interventii, insa constructii care vor pastra zona respectiva. Acele galerii care sunt acolo ne gandim sa fie numai conservate, doar consolidate”, spune Ioan Tecar.

Lacul s-a format pe locul unei foste mine de caolin (argila alba), ce apartinea de Exploatarea Minei Aghiresu. Aceasta mina a fost inundata de izvoarele subterane care au patruns prin panza freatica fragila a caolinului. Totodata, in aceste gropi excavate s-au adunat apele ploilor, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat si el de siroaiele de ploaie. Asa s-a nascut minunatul lac.

Anul acesta, Laguna Albastra a fost scoasa la vanzare, pentru suma de 290.000 de euro, insa Ioan Tecar nu a dorit sa dezvaluie pretul de achizitie. Vechiul proprietar este societatea TI Trust Invest.

“Vindem Laguna Albastra de langa Aghires – 24ha. Lacul este spectaculos, apa avand o culoare de un albastru precum cerul. Laguna Albastra, asa cum a fost denumit lacul, este strajuita de pietre calcaroase galbui si tufisuri de papura de un verde crud, ceea ce ii confera locului un aspect deosebit si unic in Romania. Situat la 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, lacul este vizitat de sute de turisti pe timpul verii. Noul PUG al localitati Aghires este in aprobare, urmand ca toata suprafata terenului sa intre in intravilan. La Lacul Laguna Albastra se poate ajunge pe doua trasee: Cluj-Napoca – Baciu – Garbau – Aghires Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilau – Capus – Garbau – Aghires Fabricii. Pretul 290.000 de euro”, suna anuntul de vanzare.

In societatea TI Trust Invest sunt asociati Nicolae si Camelia Capusan, Beniamin Faragau si Marius Hart-Foia, fost sef al companiei Clujana si fost membru PPDD. Primaria Aghiresu a vandut lacul catre aceasta societate in urma cu cativa ani.

Lacul Laguna Albastra a fost apreciat ca fiind “cel mai albastru lac din tara”, iar adeseori a fost comparat cu Marea Mediterana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version