In vizor

EXCLUSIV: Horia Ciorcila da declaratii taioase despre abuzurile DIICOT Cluj

Horia Ciorcila da extrem de rar interviuri pentru presa. E si normal, reprezinta o banca foarte puternica, iar iesirile sale la rampa sunt facute in nota industriei pe care o reprezinta: pline de sobrietate. Nici noi nu am fi facut rost de un interviu cu el, daca nu il zgandaream putin in momentul in care l-am sunat sa-i cerem niste lamuriri despre sentinta judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie, care l-au achitat pe Ciorcila definitiv de toate acuzatiile aduse de DIICOT Cluj.

Liviu Alexa: Cum vedeti acum, dupa patru ani, cele intamplate?

Horia Ciorcila: Pe langa faptul ca a fost rea credinta, totul a plecat de la profunda neintelegere a mecanismelor pietei de capital. Acesti doi procurori ai DIICOT Cluj – e foarte importanta precizarea, pentru ca nu doresc sa spun ca lipsa lor de profesionalism atinge intreaga institutie a DIICOT, fiindca nu e cazul – acesti procurori care au instrumentat cazul nu au fost niciodata la un curs sau scoala de profil, nu au avut nici macar cele mai elementare cunostinte despre piata de capital si, totusi, au formulat acuzatii grave impotriva a doi brokeri care au cea mai mare experienta in piata de capital: unul de 15 ani si unul de 18 ani.

Cand ma refer la reaua credinta subliniez ca acesti procurori nu s-au multumit cu dosarul initial si au facut, impotriva mea si a firmei, 7 sau 8 dosare. Va dati seama ca miza acestor acuzatii a fost cu totul alta: BT Securities, o firma din grup, a fost atacata grav de aceste acuzatii si a ajuns, de pe locul trei-patru in Romania, pe locul 15. In piata de servicii financiare, increderea clientilor este cel mai mare activ, iar firma asta a tras trei ani ca sa-si revina.

Liviu Alexa: Cum ii vedeti acum pe procurorii DIICOT Cluj?

Horia Ciorcila: Cum ii vad eu, prea putin conteaza. Cel mai mult conteaza ca acesti oameni care acuza nu au niciodata vreo frica ca vor raspunde intr-o zi pentru greselile lor. Unii dintre ei se cred deasupra legii, cred ca pot distruge firme sau vieti si asta nu cred ca e in regula. Cel mai grav este ca in aceasta cauza, in mod indirect, au omorat un om. Moartea lui Claudiu Silaghi este consecinta unor presiuni enorme asupra acelui om.

Liviu Alexa: Cati bani v-au blocat?

Horia Ciorcila: Hm… si aici e o discutie foarte interesanta. Mie mi s-au sechestrat 5,1 milioane euro in bunuri si bani, desi nu am facut acea tranzactie si nu am incasat niciun ban din ea si nici din tranzactiile efectuate de altii, lucru care reprezinta cheia fundamentala in care trebuie privita aceasta achitare. Lipsa de responsabilitate a procurorilor a fost vadita. La un moment dat in instanta, un procuror spunea ironic, cand solicitam eliberarea de sub sechestru, ca el, procurorul, considera ca a prezervat valoarea acelor bunuri, o abordare comunista si total abuziva. 

sursa foto: gazetadecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *