General

Exclusiv: Fostul sef al IPJ Cluj, retinut azi de DNA

În această dimineață, Mircea Rus, fostul al comandant al IPJ Cluj, a fost chemat la DNA Cluj unde, potrivit surselor, procurorii l-au anunțat că este suspect de abuz în serviciu în formă continuată pentru anumite delegari de funcții pe care Rus le-ar fi făcut în urmă vacantării posturilor unor șefi de poliții orășenești.

  • În urmă prezentării acuzațiilor, procurorul de caz l-a anunțat pe fostul șef al Poliției clujene că este reținut. Aceleași surse ne indică faptul că vor fi reținuți comandantul Poliției Dej, comandantul Poliției Gherla, șefa de Personal a IPJ Cluj, precum și Daniel Sorin Graur, adjunctul IPJ Cluj.

Lucrurile sunt cu atât mai ciudate cu cât, în urmă cu două săptămâni, Mircea Rus fusese suspendat din functia de comandant al IPJ Cluj, fără niciun temei, mai degrabă că victimă a unor jocuri de putere dintre Lucian Bode, ministrul de Interne, și Emil Boc, primarul Clujului și lider important al PNL, care îl susținea pe Rus.

Acuzațiile care ar fi dus la suspendarea lui Rus din funcția de comandant se bazau în mod bizar pe o propunere a DIPI – Direcția de Informații și Protecție Internă a MAI – serviciul secret al ministerului, în care se făceau alegații fără suport, pentru care Rus fusese deja cercetat, cercetările ajungând la concluzia că nu se face vinovat de nimic în acele privințe.

În documentul intern al DIPI, semnat de Mihai Cristian Mărculescu, astăzi adjunct în conducerea serviciului secret al MAI, și considerat omul chestorului Bogdan Despescu, se precizează că aceste acuzații care, repetăm, au fost deja cercetate și s-au dovedit false sunt îndestulătoare ca Rus să nu mai primească un alt aviz de certificare la ORNISS. Asta e ciudat, de vreme ce în 2019 același DIPI oferise aviz pozitiv pentru Rus în vederea autorizării sale la ORNISS!

Bogdan Despescu este unul dintre cei mai ferventi adversari ai fostului șef al IPJ Cluj, Mircea Rus, pe care, în repetate rânduri în trecutul recent, a încercat să îl “curenteze” de teamă că Boc ar putea într-o zi să îl impună politic pe Rus într-o funcție importantă în cadrul IGPR. Din postura actuală de secretar de stat în MAI, responsabil cu comanda efectivă a tuturor structurilor de ordine și siguranță publică, Despescu l-a înșelat pe Lucian Bode cu privire la situația lui Rus, mergând pe o cale bătătorită oricum, de care Despescu știa, și anume că Bode este la cuțite cu Boc.

Și mai interesant este faptul că SRI nu a avut niciun fel de poziție contrară la numirea lui Rus în trecut ca șef al IPJ Cluj și nici la revenirea sa la comanda instituției. De ce revenirea? Poate ați uitat, dar oricum nu știați tot adevărul: în 2020, tot Despescu a reușit să îl detașeze în chip de răzbunare pe Mircea Rus la comanda IPJ Ialomița, considerat un inspectorat cu probleme și gestul fiind văzut că o pedeapsă. Rus a înghițit broscoiul și a stat 6 luni la IPJ Ialomița unde a avut rezultate foarte bune, total diferite de precedenții comandanți, după care a revenit la IPJ Cluj, la comandă, spre supărarea lui Despescu.

Sursele mele susțin că Lucian Bode știa că Rus are oarecum susținerea SRI pentru comandă, dar tot a marșat pentru suspendarea lui Rus, ca un gest de frondă al lui Bode față de SRI, cu care se pare că e în meciuri mari.

Ce frapează la această acțiune a DNA este “celeritatea” cu care din nimic în doar două săptămâni s-a construit un dosar de abuz în serviciu în formă continuată pentru niște rahaturi administrative fără importanță. Pe asemenea considerente, dacă e să ascultăm de DNA, practic orice șef de IPJ din România care se folosește de prerogativele legale să detașeze sau să împuternicească subalterni, poate fi arestat oricând. Inclusiv domnul Bogdan Despescu care are aceleași prerogative, căci semnează zilnic detașări (sigur, el vrea să îi ia locul lui Bode, dar asta e altă poveste).

Mai frapează și măsură exagerată a reținerii lui Rus. Nu pentru că o fi un polițist cu șapte perechi de ouă sau ofițer de rang înalt, ci pentru că acuzațiile sunt stupide și în total răspăr cu măsura agresiva a reținerii, de vreme ce nu sunt fapte de corupție sau un flagrant.

Un ultim amănunt despre această mizerie de reținere care probabil îi va distruge definitiv cariera unui polițist ce a avut un traseu impecabil și care este victima unor jocuri politico-militienesti. Să nu uităm nicio secundă că Lucian Bode, ministrul de Interne, și Crin Bologa, șeful DNA, sunt prieteni la cataramă, căci împreună, înainte de a veni la putere PNL, mâncau ciorbă de burtă săptămânal la Zalău făcând ani de zile planuri despre cum o să fie ei mari într-o zi și o să îi cocoșească pe toți.

Altfel arestezi pe cineva când ești prieten foarte bun cu șeful DNA.

 

UPDATE: Comunicatul de presă al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj prin care s-a dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 octombrie, a suspecților:

  • RUS MIRCEA – ION, comisar șef de poliție, la data faptei, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • GRAUR DANIEL – SORIN, comisar șef de poliție, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • BOB IOANA-PAULA, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • MARTON ELEK, comisar șef de poliție, Șef al Poliției Municipiului Dej cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– instigare la fals intelectual,

– purtare abuzivă,

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

”1. În perioada mai – iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere.

În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora.

2. În intervalul iunie – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă. Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate).

3. În intervalul august 2020 – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej”, arată DNA.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală”, mai arată procurorii anticorupție.