In vizor

EXCLUSIV: Fabrica Clujana are un nou director, dar si datorii de 3 milioane de euro

Dorinel Sumlea directorul general al fabricii Clujana si-a prezentat demisia dupa aproape doi ani si jumatate de mandat. Actul administrativ a fost inregistrat la sediul societatii Clujana S.A. si a survenit ca urmare a unei neintelegeri cu privire la reducerea numarului de persoane din cadrul departamentului de resurse umane a fabricii. Intrunit in sedinta extraordinara, Consiliul de Administratie al societatii Clujana S.A. a numit noul director in persoana lui Mircea Prodan care ocupa in prezent functia de director tehnic.

Consiliul de Administratie al Clujana S.A., societate aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, s-a  intrunit astazi intr-o sedinta extraordinara ca urmare a deciziei de ieri a directorului Dorinel Sumlea de a demisiona. In sedinta desfasurata la sediul CJ au fost doua propuneri pentru functia ramasa vacanta. Cei doi candidati au fost din randul personalului care lucreaza in fabrica, iar din totalul de 6 persoane prezente la sedinta CA , Mircea Prodan a fost numit noul director interimar cu patru  voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva. Mandatul lui Mircea Prodan va fi pe doua luni, timp in care reprezentantii Consiliului Judetean vor fi nevoiti sa organizeze concurs pentru definitivarea postului.

Mircea Prodan va ocupa noua functie incepand de maine intrucat membrii Consiliului de Administratie au dispus punerea in aplicare imediata a demisiei lui Dorin Sumlea fara a-i mai cere acestuia din urma o perioada de preaviz. 

“Sedinta extraordinara convocata astazi a fost pentru numirea unui director  general cu mandat interimar. Sedinta s-a desfasurat la sediul CJ, iar din cele doua propuneri Mircea Prodan a fost validat cu 4 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva. In cadrul sedintei am luat act de demisia imediata a lui Dorinel Sumlea, iar prin hotararea de astazi de numire a domnului Prodan se va pune in aplicare incepand  de maine, adica de a doua zi, pentru a nu se mai semna acte sau alte chestii de fostul director”, a declarat unul dintre membrii CA prezent la sedinta de astazi.

Situatia financiara a societatii Clujana S.A.este una extrem de deteriorata, iar repezentantii Consiliului de Administratie spun ca nu au mai avut acces la datele financiare ale companiei subordonate CJ  din luna  octombrie 2013 pentru ca, spun acestia, CA a fost blocat de catre directorul Dorinel Sumlea printr-o nota informativa prin care a interzis tuturor angajatilor sa furnizeze informatii catre Consiliul de Administratie. Potrivit estimarilor specialistilor  la ora actuala Clujana S.A. are total datorii aproximativ 3 milioane de euro fata de aproape un milion de euro cat avea la preluarea mandatului domnul Dorinel Sumlea. 

“Domnul director general trebuia sa prezinte un raport de activitate trimestrial, or el nu a intocmit decat o singura data un raport trimestrial pe o fituica, total neprofesionist, sfidand legislatia. In doi ani si patru luni de mandat – un singur raport trimestrial, in conditiile in care trebuia sa faca cel putin 9 rapoarte de-a lungul mandatului. Noi ca si reprezentanti in CA nu am mai avut acces la datele financiare ale firmei din octombrie 2013. Directorul general a dispus printr-o nota interna informativa ca angajatii sa nu mai dea niciun fel de relatii membrilor CA ”, a afirmat unul dintre membrii Consiliului.

Dorinel Sumlea a preluat conducerea fabricii Clujana in luna octombrie 2013. Intr-un raport financiar de la sfarsitul anului 2013, prezentat de Clujana SA forului judetean, se arata ca, in decembrie 2013, societatea avea datorii de peste 8,4 milioane de lei, reprezentate de o linie de credit contractata in 2010, datorii cu personalul, la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale pentru salarii restante, dar si catre clienti creditori. Dupa opt luni de mandat Dorin Sumlea afirma ca situatia fabricii s-a imbunatatit, iar daca se va merge pe acelasi trend ascendent in maxim doi ani datoriile istorice ale fabricii ar putea fi achitate.

Cele cinci contracte noi incheiata in mandatul lui Sumlea nu au fost insa suficiente pentru cheltuielile cu personalul, angajatii societatii protestand zilele trecute in strada, de teama ca nu isi vor primi banii si vor fi trimisi in concediu fara plata. De asemenea raportul intocmit de catre reprezentantii biroului de audit intern din cadrul Consiliului Judetean Cluj la finalul anului trecut se pare ca nu ii este intocmai favorabil lui Dorinel Sumlea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *