Anchete

EXCLUSIV: DNA Bucuresti "defibrileaza" licitatia pentru ambulante in valoare de 3,8 de milioane de euro castigata in 2011 de DELTAMED SRL CLUJ, firma lui Dan Vasile Gorgan, prietenul vechi de 20 de ani al lui Raed Arafat

Scris de 5,925

Vestea a venit ca un traznet la inceputul lunii februarie a acestui an: DNA a retinut trei profesori reputati din cadrul UMF Iasi, intre care si managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi, prinsi in flagrant pentru mita. Imediat, in 5 februarie a.c., DNA a dispus inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu in cazul lui Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, un Dumnezeu al medicinii iesene. O zi mai tarziu, pe 6, Astarastoae isi dadea demisia. 

Faptul ca DNA a inceput sa “opereze” SI in cancerul devenit metastazic care a sugrumat Sanatatea romaneasca in ultimii 25 de ani ne-a socat pe noi, cei de la Ziar de Cluj. Ne-am spus ca o fi doar o intamplare, fiindca sistemul medical si “dumnezeii” din el – marii chirurgi, marii profesori universitari, marii sefi de clinici – au fost mai rezistenti la lege si protejati in ultimii 25 de ani mai dihai decat politicienii. Sunt pline inchisorile de politicieni celebri, dar niciun mare chirurg sau profesor universitar sau “dumnezeu medical” nu a fost gabjit inca de DNA.

Dupa furtul de la autostrazi, sistemul medical este cel mai furat si corupt si inca plin de bani sistem din circuitul bugetar romanesc, un hoit primenit anual cu minciuni pompoase, cu carduri de sanatate, cu renovari, cu strategii, cu promisiuni desarte. 

Lucrurile sunt insa pe cale sa se schimbe. DNA Bucuresti – adica CENTRUL – s-a pus pe treaba si in acest sens. Cu totii stiti, a aflat o tara intreaga, ca ziaristul Liviu Alexa a fost dat in judecata de Raed Arafat, “Dumnezeul medicinei de urgenta romanesti”. Domnul secretar de stat, acum la Interne, mi-a cerut daune morale de 100 000 de euro pentru ca l-am calomniat cand am spus ca a legitimat crearea unor “baieti destepti” in sistemul de urgenta romanesc, aratand ca o societate comerciala din Cluj – DELTAMED SRL – a castigat in ultimii 7 ani aproape tot ce se putea din licitatiile organizate de Ministerul Sanatatii, unde Raed Arafat fusese secretar de stat. Spuneam in articolul pentru care am fost dat in judecata ca Raed Arafat si-a favorizat un amic vechi de 20 de ani, Dan Vasile Gorgan, adica chiar patronul DELTAMED, legitimand un sistem incredibil de ingenios, de legal si de eficient prin care societatea clujeana, firma prietenului sau din studentie, Dan Vasile Gorgan, a castigat pe tava contracte de zeci de milioane de euro din licitatii, furnizand sute de ambulante si de “proiecte speciale” catre SMURD.

Raed Arafat a pierdut procesul de calomnie prin care imi cerea 100 000 de euro daune morale. Desigur, e prima instanta. Mai are dreptul unui apel, e dreptul domniei sale. Nu am putut insa sa nu remarc in ultimele luni ca Raed Arafat a facut un pas in spate, a facut si ciocul mai mic, a iesit mai putin pe scena in asteptarea laudelor. Si m-am intrebat de ce.

Marti, 17 februarie 2015, am aflat de ce. Fiind la Bucuresti chemat sa imi sustin proiectul pentru noua mea televiziune NCN, in fata membrilor CNA, m-am intalnit cu un jurnalist de “nationala” care are surse beton in lumea justitiei, la care un jurnalist de investigatii din provincie doar viseaza. Dar e un jurnalist care stie lupta mea pe acest subiect, stie ca sunt printre putinii jurnalisti din Romania, alaturi de “seniorii” Catalin Prisacariu si Stelian Negrea, care a scris despre licitatiile facute de Ministerul Sanatatii si castigate aproape in monopol de DELTAMED. Iar el mi-a dat pontul, un pont care m-a socat:

“Vezi ca DNA Bucuresti e pe urmele licitatiei din 2010, aia mare si groasa castigata de Deltamed si Porsche. Stiind ca vii, ti-am facut rost de un numar de dosar – 367/P/2013. De aici incolo trebuie sa te descurci singur”.

 

DNA, raspuns oficial: “367/P/2013 exista”

 

N-am avut niciodata emotii despre seriozitatea jurnalistului care mi-a oferit pontul, dar trebuia sa verific daca dosarul exista la structura centrala a DNA, motiv pentru care, pe 18 februarie, am trimis o solicitare catre departamentul ce se ocupa de relatia cu mass-media din cadrul DNA. Recunosc, mi-am incercat putin norocul:

 

SOLICITARE

Catre Departamentul de Comunicare al DNA Bucuresti

Buna ziua!

Subsemnatul Liviu Alexa, redactor-sef la publicatia Ziar de Cluj (www.ziardecluj.ro), in baza Legii 544, va solicit respectuos sa imi comunicati daca aveti in lucrare un dosar cu nr. 367/P/2013 si la ce face el referire.

In cazul in care el ar face referire la o anumita speta pe care eu am investigat-o ca jurnalist aici (https://www.ziardecluj.ro/raed-arafat-si-dan-vasile-gorgan-baietii-destepti-din-sistemul-de-urgenta), va rog sa imi spuneti si care e stadiul lucrarii penale.

Va multumesc respectuos, 

Liviu Alexa
 

Nu e cea mai profesioniala abordare a solicitarii, stiam ca nu pot sa sper la prea multe. Dar raspunsul, venit de la DNA Bucuresti pe 20 februarie, spunea clar macar un singur lucru:

 

 La solicitarea  dvs. din data de 19 februarie 2014, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

       Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, în acest moment, informații referitoare la stadiul anchetei, nu pot fi oferite în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

 

Cu cearcane, dar am dovada!

 

E important sa ai confirmarea existentei unei lucrari penale din partea unei institutii precum DNA, dar fara sa stii ce inseamna dosarul avand doar un numar, nu poti face prea multe. Motiv pentru care aseara am plecat din nou spre Bucuresti cu masina, intr-o vizita fulger, ca sa imi vizitez un bun prieten, o sursa loiala si constanta in ultimii ani care mi-a spus la telefon: “Iti dau un capat de ata adevarat, dar trebuie sa vii aici sa il iei”.

Azi e sambata dupa amiaza si, putin cam puturos de la 17 ore de drum, sunt din nou la calculatorul meu si pregatit sa va arat “capatul” meu de ata, DOVADA ca DNA Bucuresti este pe fir si ancheteaza posibile fapte de coruptie in dosarul 367/P/2013.

De dosarul inregistrat la Sectia de Combatere a Coruptiei din cadrul DNA Bucuresti se ocupa doamna procuror Dana Belciug, descrisa de sursa mea ca fiind “un procuror ce a pornit de jos, de la Constanta, foarte buna profesionista si foarte meticuloasa, greu sa o incurci”, iar un ochi atent pe dosar il are Gheorghe Popovici, seful Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul DNA Bucuresti, si el un procuror pornit de jos, de la Parchetul Tulcea, unde, in calitate de sef de sectie Urmarire Penala, a instrumentat unul dintre cele mai mari dosare din istoria orasului, la propriu! Dosarul avea 171 de volume!

Asa cum putem observa, dosarul s-a nascut la DNA in 2013, probabil undeva la jumatatea anului si a stat in “adormire” pana in februarie 2015 cand, spune sursa mea, “totul s-a accelerat. Acum, procurorii din sectiile DNA nu mai pot fi blocati de nimeni, o sa vezi si tu in curand”, mi-a relatat sursa.

Pana una alta, documentul pe care vi-l prezint ne arata ca echipa Belciug-Popovici e pusa pe fapte mari, de vreme ce cerceteaza posibile fapte de coruptie privind procedurile de achizitie publica organizate de Ministerul Sanatatii Publice in anul 2010, care au avut ca obiect Ambulante de tip B 4×2 (anunt de participare nr. 110363 din 28.10.2010) si Ambulante de tip C (anunt de participare nr. 110372 din 28.10.2010).

M-am gandit mult daca sa public un asemenea document. Sa nu cumva sa stric munca procurorilor, mi-am zis. Il public insa tocmai pentru a le arata domnilor procurori ca noi, jurnalisti, cetateni, bref, opinia publica, nu mai vrem batiste pe tambal, praf pe dosare, “inghetari”.

Vrem ca echipa Belciug-Popovici sa stie ca stim ca lucreaza si ca ne asteptam la cea mai responsabila abordare a probelor si informatiilor dumnealor. Daca e cineva vinovat, sa plateasca si sa nu mai fie protejat de nimeni, daca nu e nimeni vinovat, sa treaca la alte dosare.

Sunt un jurnalist responsabil si cu bun simt, de aceea am ales sa tai jos toate aspectele ce mi s-au parut importante de pastrat la secret, tocmai pentru ca dumnealor sa isi faca treaba in continuare fara ca informatiile adevarate sa le fie periclitate.

 

 

Asta seara, licitam in… familie!

 

DNA Bucuresti investigheaza in aceste zile posibile fapte de coruptie despre o licitatie de care eu scriam acum 3 ani! Mi-a atras atentia la acea vreme suma imensa! Nu eram singurul caruia nu i se parea ok acea licitatie!

Pana si tabloidul Cancan, mai degraba atent la pipite siliconate si playboy autohtoni, s-a simtit dator sa puncteze intr-un articol din noiembrie 2011 ca, la finele anului ce tocmai s-a incheiat, Raed Arafat a facut achizitii-record din vistieria statului – 80 de milioane de lei dintr-o lovitura – pentru 236 de ambulante oferite de doua companii “campioane” la achizitii din bani publici: Porsche Romania si Deltamed SRL Cluj.

Ambulantele au fost achizitionate in baza unui contract-cadru care urma sa se deruleze pe o perioada de patru ani si prin care castigatorii urmau sa livreze intre 800 si 1000 de ambulante cu care sa se doteze statiile SMURD si serviciile de profil subordonate Ministerului de Interne.

Cancan a gresit un pic, dar se iarta, numai daca te uitai cu atentie la istoricul licitatiei ai fi putut afla ca acest contract-cadru nu a fost castigat de doua firme, ci de 3: Porsche Romania, Deltamed SRL Cluj si Dlouhy Gmbh, o firma austriaca cu o experienta considerabila, peste 135 de ani in productia de ambulante.

In fapt, cele 3 companii sunt legate una de alta prin fire invizibile ochiului neobisnuit sa priveasca peste declaratiile pompoase de presa.

In primul rand, proprietarul Deltamed, Dan Vasile Gorgan, era asociat la momentul licitatiei cu CEO-ul companiei austriece Dlouhy Gmbh, Martin Dlouhy, mostenitorul imperiului austriac celebru pentru serviciile de productie de ambulante in Austria natala; societatea lor din Romania se numeste Dlouhy SRL (RO 21845695) si are o activitate interesanta, din punct de vedere financiar: in 2008, de exemplu, a avut o cifra de afaceri de 18,3 milioane de lei, in 2010, a scazut considerabil, la 2 milioane de lei, dar tot nu se poate spune ca e o firma moarta.

O fratie frumoasa, chiar daca nu oficializata, exista si intre Deltamed SRL Cluj si Porsche Romania. Nu putem condamna aceasta asociere, dar putem vorbi despre aceste intelegeri.

Primul semn al acestei intelegeri, l-am descoperit in 2008, cand Porsche a castigat o licitatie-soc la Ministerul Sanatatii in valoare de 29 de milioane de lei, evident, pentru livrarea de ambulante, la fel de evident, avandu-l ca subcontractor pe Deltamed. In acelasi an prodigios, Gorgan de la Deltamed echipase direct sau indirect, pe bani incredibili, 816 ambulante, tot din banii Ministerului Sanatatii.

Ne explica mai multe un om din divizia de vanzari a Porsche Bucuresti Nord: “Cunosc relatia apropiata dintre clujeni si oamenii nostri din Porsche, de ea stie inclusiv Brent Valmar (CEO-ul Porsche Romania de atunci – n.m.). Cei de la Deltamed au un statut de dealer neoficial, ca sa spun asa, e si normal, cu ajutorul lor, divizia de utilitare a VW a vandut sute de bucati in acesti ani. Imaginati-va ca toti dealerii din tara nu vand intr-un an impreuna 200 de vehicule utilitare, e si normal sa aiba un tratament special. In cazurile astea mai simandicoase, se fac discounturi speciale, se pupa in fund clientul, se leaga relatii mai apropiate”.

 

O alta perspectiva a scandalului Arafat-Basescu din ianuarie 2012

 

De ce a mai stat atunci Raed Arafat pe functie si in decembrie 2011? Stia si ultimul roman din cel mai ascuns catun de relatia proasta dintre Basescu si Arafat! Fiindca, printre altele, exista o situatie complicata pentru firma prietenului sau clujean, Dan Gorgan, caruia tocmai i se blocase de la minister achizitia a 200 de ambulante pe care Gorgan le cumparase deja.

Aici, merita sa ne oprim putin. Contractul-cadru, pe 4 ani, prin care Ministerul Sanatatii se obliga sa ia intre 800 si 1000 de ambulante, era deja semnat. Dar un contract-cadru fara un contract subsecvent nu valoreaza nimic. Contractul subsecvent este contractul ce decurge dintr-un contract primar, sau initial, prin care, practic, se comanda executia unei transe de produse (in cazul acestui contract).

Dupa semnarea acordului-cadru, semnarea contractului subsecvent a fost amanata chiar de catre castigatori, adica de catre Deltamed si Porsche Romania, care incercau sa schimbe in favoarea lor, printr-o dispensa de la minister, nivelul cursului euro-leu, defavorabil in momentul castigarii licitatiei, mult mai bun in lunile de la finele anului. Tergiversarea asta a fost in prima faza de bun augur, caci, intre timp, contestatiile la licitatia cea mare au fost finalizate pozitiv in favoarea actualilor castigatori, dar a devenit presanta in momentul in care saptamanile treceau, iar din partea Ministerului nu se vedea nicio miscare.

Fapt recunoscut de insusi patronul Deltamed, intr-o discutie cu mine: “Noi primisem de la Minister un contract, pregatit de ei spre semnare, l-am semnat, l-am intors la minister, dar nu a mai venit inapoi semnat de ei”.

Desi nu avea niciun contract semnat de la Minister, Dan Gorgan a dovedit un curaj nemaipomenit, o generozitate de patriot, si a dat in productie, adica spre dotare si amenajare, cele 200 de ambulante. Mai precis, 203 ambulante:

– 23 de Ambulante de tip C construite pe un sasiu Volkswagen Crafter

– 110 Ambulante de tip B cu tractiune 4×4 construite pe sasiu Volkswagen Transporter

– 70 Ambulante de tip B cu tractiune 4×2 construite pe sasiu Citroen Jumper.

Discutam aici de bani seriosi, de valori mari pe care Dan Gorgan le-a riscat ca la ruleta, facand achizitii de masini, echipamente si sisteme in valoare de cel putin 12 milioane de euro, fiind constient ca nu are un contract semnat! Pe ce sa baza oare omul de afaceri clujean?

Cum explica Gorgan situatia: “Noi am aflat dintr-o conferinta de presa despre numarul concret al ambulantelor, abia dupa aia ne-a venit draftul de contract. Da, am riscat, fiindca s-a mai intamplat si in alti ani la fel, si pana la urma totul a fost ok. Ce se intampla daca nu mai venea contractul? Dadeam faliment! Presiunile s-au facut din mai multe parti. Am inceput sa facem presiuni la minister, sa intrebam ce se intampla?!”.

In discutia avuta atunci cu patronul Deltamed, acesta nu a negat nici presiunile facute in numele companiei sale, nici cele facute pentru realizarea acestui contract de catre prietenul sau, Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, nici interventiile la nivel diplomatic din partea Ambasadei Austriei sau Germaniei.

Ba chiar l-am intrebat fatis pe domnul Gorgan daca i se pare normal ca un prieten vechi de-al sau cu functie foarte importanta in Minister sa intervina pe fata pentru ca interesele sale comerciale sa se realizeze. Mi-a raspuns ca intrebarea i se pare tendentioasa, ca nu vede care e problema, atata vreme cat totul a fost corect.

 

 

Interviul lui Gorgan dat jurnalistului Alin Golban in 15 ianuarie 2012

 

Mi-aduc aminte bine acea zi cand, deschizand ACEST articol semnat de jurnalistul clujean Alin Golban, pe atunci la Ziua de Cluj, am crezut ca e un articol “spalatura de cadavre” despre Gorgan, cum numim noi in presa “servitele”. Dar “procedeul” asta nu era caracteristic lui Alin Golban, un jurnalist de investigatii foarte bun ce conduce acum proiectul Clujust, iar articolul in sine era de fapt un sir de capcane bine intinse de Golban lui Dan Gorgan din care reieseau urmatoarele:

 

– ca toti sunt prosti in Romania, numai el si Deltamed sunt “speciali”:

“Noi am făcut cele 70 de ambulanţele înainte de a semna contractul. Am riscat falimentul”, a mărturisit Gorgan. Acesta spune că a început din timp producţia de ambulanţe la fabrica din comuna Gilău şi pentru că termenul de livrare impus în contract era foarte scurt. “Cei de la MSP au pus termen de livrare de trei luni. În mod normal, o ambulanţă o facem în cinci zile. A fost un termen imposibil. De aceea la unele licitaţii suntem numai noi, pentru că pun termene imposibile pentru ceilalţi ofertanţi, care trebuie să se asocieze cu firme străine. Noi suntem singurii producători de ambulanţe din România. Ambulanţa se compune din duba goală, modificările interior/exterior şi montarea echipamentului medical. Nimeni în România nu le are pe toate trei. Rădăcini este dealer auto şi cumpără carosarea de la turci. AutoItalia colaborează cu o firmă italiană, Volanti, iar Casa Auto cu o firmă nemţească, Miesen. Noi am carosat Mercedes, Volkswagen, acum facem ambulanţe Citröen. Atuul este că oferim totul la prima mână. Avem furnizori buni de echipament medical şi carosăm maşinile în fabrica din Gilău“, spune Gorgan.

 

– ca il cunoaste pe Arafat de 20 de ani si ca de cand e la Ministerul sanatatii nu au vorbit deloc, ceea ce e o minciuna sfruntata.

Gorgan îl cunoaşte de 20 de ani pe fondatorul SMURD, Raed Arafat, se arata in articolul lui Golban. “Eu lucrez în domeniul aparaturii medicale din 1992, dar să ştiţi că, de când e la MSP, a preferat să nu vorbim, ca să nu apară interpretări“, a spus Gorgan. El recunoaşte că implicarea acestuia în activitatea MSP a ajutat indirect Deltamed. “Noi am fost ajutaţi de specificaţiile privind vehiculele medicale, făcute după Norma Europeană nr. 1.789, de care se ţine cont la licitaţii. Acum câţiva ani, specificaţiile erau pe o pagină. După ce a ajuns Arafat în comisii la MSP, au apărut specificaţii de 14-17 pagini. Cu cât s-au înăsprit standardele la ambulanţe, cu atât ne-a mers mai bine, căci Deltamed are certificare TÜV Austria pentru echipamentele montate pe ambulanţe. Ne-a ajutat conjunctura, dar am fost pregătiţi pentru ea“, a declarat Gorgan. Acesta spune că zvonurile potrivit cărora Arafat ar fi proprietarul din umbră al Deltamed au pornit de la Serviciul de Ambulanţă, sancţionat de mai multe ori de către acesta pentru nereguli.

 

Gorgan, sustinator discret in sala la decernarea unui titlu de Profesor Honoris Causa pentru Raed Arafat

 

In 18 septembrie 2014, Raed Arafat, considerat parintele medicinei de urgenta din Romania si intemeietorul SMURD, a primit titlul de Profesor Honoris Causa din partea UBB. Pentru intreaga cariera dedicata salvarii de vieti omenesti, Raed Arafat a primit titlul de Profesor Honoris Causa la propunerea decanului Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului (n.n. – ???)

Putina lume a observat insa ca, exact in fundul amfiteatrului Aulei Magna, pierdut printre studenti, a fost prezent si Dan Vasile Gorgan de la DELTAMED, unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din “industria” productiei romanesti de ambulante, care a ascultat discret discursul prietenului sau Raed Arafat, apoi s-a retras si mai discret. Nu chiar atat de discret incat Ziar de Cluj sa nu il surprinda in cateva instantanee…

 

Spre aducere aminte

11 ianuarie 2012 – sursa – Jurnalul.ro

La Cotroceni, presedintele Basescu face o declaratie de presa in care promoveaza proiectul legii sanatatii si spune ca SMURD nu a fost creat de un om, ci de stat si tine sa faca diferenta intre cele doua SMURD-uri: unul al statului, si altul privat, “adica o fundatie’, infiintata de Raed Arafat. 

In Piata Unirii din Cluj-Napoca are loc primul miting de sustinere a lui Raed Arafat, unde participa cateva zeci de persoane.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 18 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 21 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE