In vizor

EXCLUSIV: Deputatul Dohotaru va fi consiliat și responsabilizat de Protecția Copilului după ce s-a filmat cu fiul minor pe calea ferată

La sesizarea Ziar de Cluj, deputatul Adrian Dohotaru a ajuns în atenția specialiștilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, care îl vor consilia cu privire la evitarea expunerii copilului său minor la situații care îi pot periclita acestuia viața și siguranța. De asemenea, parlamentarului i se va aduce la cunoștință faptul că trebuie să protejeze imaginea copilului în mediul on-line, până la vârsta la care el însuși și-o poate proteja, în calitate de părinte, și deputatul Dohotaru, la fel ca orice părinte, fiind obligat a asigura dreptul copilului său la intimitate și securitate. 

Toate acestea, după ce deputatul USR Adrian Dohotaru a postat pe pagina sa personală de Facebook un filmuleț de două minute în care alesul clujenilor stă pe mijlocul unei căi ferate, cu spatele la un tunel din care, în orice moment, ar fi putut veni trenul. Gestul de inconștiență al deputatului ar fi putut trece neobservat, ca un simplu gest de inconștiență, dacă acesta nu s-ar fi filmat și cu copilul său minor în spate. Distanța între tunel și locul unde s-a filmat deputatul (chiar pe mijlocul liniei) a fost una care i-ar fi permis să se retragă de pe calea ferată în cazul în care un tren ar fi apărut intempestiv, însă riscul era totuși prezent și evident.  Deputatul s-a filmat în zona Vadu Crișului, lângă Șuncuiuș, pe o linie de cale ferată care face legătura între tot vestul și estul țării și Oradea, și nu pe o linie părăsită. Ne putem pune, așadar, întrebarea ce s-ar fi întâmplat în cazul nefericit în care, în mijlocul filmării, un tren totuși ar fi apărut, iar deputatul ar fi avut ghinionul fatal de a se împiedica și de a cădea în calea trenului, cu copilul său în spate? Dacă, în urma forței exemplului, și alți cetățeni vor urma pilda alesului lor și se vor filma în situații de risc cu copiii minori atașați de ei?

Din păcate, pe un deputat al României precum domnul Adrian Dohotaru trebuie să îl responsabilizeze Protecția Copilului, la sesizarea presei. Ziar de Cluj a sesizat DGASPC asupra comportamentului nepotrivit al parlamentarului în relația cu copilul său minor, solicitându-le specialiștilor DGASPC Cluj să ne ofere un punct de vedere și, în cazul în care se impune, să ia măsurile legale în privința comportamentului adultului Adrian Dohotaru față de copilul său.

Prin răspunsul oferit de DGASPC Cluj, semnat de către directorul general Daniel Tămaș, ni se comunică faptul că deputatul va fi contactat de către specialiștii de la Protecția Copilului pentru a fi consiliat în vederea evitării expunerii copilului său la situații de risc și pentru a i se aduce la cunoștință prevederile legale privind obligațiile sale ca părinte responsabil față de copilul său:

„Referitor la sesizarea dumneavoastră înregistrată la sediul D.G.A.S.P.C. Cluj cu nr. 12504/04.05.2017 prin care ne aduceți la cunoștință faptul că domnul Adrian Dohotaru a postat pe rețeaua de socializare Facebook un filmuleț în care acesta împreună cu copilul stau pe mijlocul unei căi ferate, vă comunicăm următoarele:

Conform prevederilor articolului 5, alin. 2 din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, „Răspunderea pentru creșterea și asigurarea dezvoltării copilului revine în primul rând părinților, aceștia având obligația de a-și exercita drepturile și de a-și îndeplini obligațiile față de copil ținând seamă cu prioritate de interesul superior al acestuia”.

Considerăm că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care și le asumă părinții. Ceea ce trebuie să primeze este interesul superior al copilului, care, indiferent de pasiunile părinților nu trebuie pus într-o situație de risc

În acest sens specialiștii D.G.A.S.P.C. Cluj vor contacta părintele în cauză în vederea consilierii acestuia cu privire la evitarea expunerii copilului la situații care îi pot periclita viața și siguranța. 

De asemenea, părintelui i se va aduce la cunoștință faptul că trebuie să protejeze imaginea copilului în mediul on line, până la vârsta la care el însuși și-o poate proteja, părintele fiind obligat de a asigura dreptul la intimitate și securitate a copilului, în conformitate cu prevederile articolului 27 din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *