In vizor

EXCLUSIV: Daniel Tămaș va reveni în funcția de director al DGASPC după ce Prefectura a atacat în contencios hotărârile Consiliului Județean de demitere

Prefectura Cluj a atacat în contencios hotărârile Consiliului Județean Cluj în urma cărora directorul DGASPC, Daniel Tămaș, a fost eliberat din funcție. În urma acțiunii Prefecturii, Daniel Tămaș va reveni în funcția de director general, până când instanța va decide dacă își va păstra funcția sau nu. 

Demiterea lui Daniel Tămaș s-a produs pe fondul unui război de uzură între șefii celor două instituții, Consiliul Județean Cluj și DGASPC Cluj, conflict pornit între Alin Tișe și Daniel Tămaș în vara anului trecut, când cei doi s-au acuzat reciproc de diferite ilegalități. În luna februarie, la evaluarea performanțelor profesionale pentru anul 2016, consilierii județeni i-au acordat directorului Tămaș calificativul „necorespunzător”. Pe baza acestui calificativ, în 31 martie 2017, CJ l-a eliberat din funcție „pentru incompetență profesională”.

După doar două luni și jumătate, Daniel Tămaș va reveni în funcție:

„Astăzi prefectul a atacat în contencios hotărârile Consiliului Județean, astfel încât va trebui să revin la muncă! Astăzi a identificat două elemente de ilegalitate în ceea ce privește hotărârile emise de CJ: de stabilire a calificativului și de eliberare din funcție. Teoretic, voi reveni de mâine, dar încă nu le-a parvenit adresa de la instanță. Astăzi a înregistrat acțiunea Prefectura Cluj și lor nu le-a parvenit încă. O să fie puțin mirați!

Prefectura a înregistrat acțiunea în instanță, prin care contestă cele două hotărâri de Consiliu Județean. Faptul că a atacat Prefectura înseamnă că eu mă voi judeca cu ei, cu mine în funcția de director general. Un an, un an și jumătate, cât durează procesul, dar se judecă cu mine, nu eliberat din funcție, ci cu mine în funcție. Până una-alta, e un prim pas. Prefectura Cluj  avea termen 6 luni, a analizat timp de două luni, presiunile au fost mari să nu atace, dar a demonstrat că există caracter de ilegalitate în cele două hotărâri și oamenii și-au asumat competent, până la urmă, un proces. 

Odată cu revenirea în funcție, îmi propun să continuăm munca, să lăsăm la o parte vendeta politică a domnului Tișe! Cel mai important lucru este că i-am demonstrat că e într-o profundă ilegalitate, începând de la mandatul vechi, precum și în acest mandat, de când l-a preluat. El e într-o profundă ilegalitate, lucru demonstrat, până la urmă, și de acțiunile făcute de Prefectura Cluj!”, a declarat Daniel Tămaș, pentru Ziar de Cluj.

Ziar de Cluj l-a contactat astăzi pe prefectul Gheorghe Vușcan, care ne-a prezentat motivele care au stat la baza deciziei de atacare în contencios a hotărârilor Consiliului Județean de eliberare din funcție a directorului DGASPC, Daniel Tămaș:

„În primul rând, vreau să vă spun că noi analizăm legalitatea, nu oportunitatea unei asemenea decizii. Deci, în ceea ce privește legalitatea, obligația de a face evaluarea domnului director general o are, conform legii, președintele Consiliului Județean. Ori, în anul 2016, au fost doi președinți de Consiliu Județean: domnul Mânzat și domnul Tișe. Până în vară, mi se pare, 26 iunie, a fost domnul Mânzat și, după aceea, domnul Tișe. Ori, legea spune în felul următor: evaluarea activității domnului Tămaș trebuia făcută și de unul și de celălalt, iar legea prevede clar că evaluarea domnului Mânzat trebuia să fie făcută în maximum 15 zile de la încetarea mandatului domniei sale. Ori, domnia sa a făcut acest raport de evaluare după 7 luni, până în februarie, 28 februarie. Apoi, cealaltă evaluare, făcută de domnul Tișe, pe cealaltă parte, nu poartă nicio dată. Nu are nicio dată, dar, în schimb, există o hotărâre de Consiliu Județean care nu îi poate ține locul evaluării făcute de președintele Consiliului Județean, care s-a făcut, oricum, și aceea, după o lună, față de ceea ce prevede legea, care zice că această evaluare anuală trebuie făcută între 1, până în 31 ianuarie, a anului următor. Și aceasta s-a făcut în 28 februarie, hotărârea de Consiliu Județean. În mare, acestea ar fi motivele de nelegalitate, pe care le semnalăm noi, în acțiunea de contencios. 

Nu știu care e statutul domnului Tămaș. El e demis. Normal, atacate, sigur că se suspendă de drept hotărârile, cele două hotărâri ale Consiliului Județean – prima, cea din februarie, și a doua e subsecventă, deci, pe cale de consecință, dacă prima nu e legală, a doua, la fel, nu este legală nici ea. Acum, eu nu știu care e statutul domnului Tămaș, în concediu, în ce situație se află el… are dreptul legal să revină?… noi asta constatăm, că se suspendă de drept acea hotărâre, până la o decizie definitivă a instanței de contencios”, a declarat prefectul Gheorghe Vușcan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *