Anchete

EXCLUSIV – Cum a investit Emil Boc 40 000 de lei în „AURul” lui George Simion

În arhiva online a Primăriei Cluj-Napoca putem găsi „Hotărârea privind aprobarea cheltuielilor pentru organizarea în municipiul Cluj-Napoca, în parteneriat cu Platforma Unionistă Acțiunea 2012, a proiectului CUNOAȘTE-ȚI ȚARA, în perioada 12 august – 13 octombrie 2016”. O hotărâre de Consiliu Local care ne arată modul în care Primăria lui Emil Boc a „investit” 40 000 de lei, în anul 2016,  în finanțarea unui parteneriat cu Platforma Unionistă condusă de George Simion, platformă care s-a dovedit mai târziu AUR pentru tânărul politician.

Ce scrie unul, ce votează altul

În cartea sa, „Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis, Dan Barna, Traian Băsescu și Ion Iliescu”, George Simion scrie, în debutul capitolului „O republică condusă de oameni mici”:

„Am construit până când am epuizat toate lucrurile pe care le puteam face ca și mișcare civică. De fiecare dată, statul român se ferea explicit să fie asociat în vreun fel cu noi, de parcă noi aveam vreo boală contagioasă, nu ei. Nu am obținut în anii ăștia vreo finanțare a proiectelor noastre ca organizație, deși am făcut lucrurile la o amploare care, numai auzind-o, îi sperie pe unii. Doar în programul “Cunoaște-ți Țara”, destinat celor de peste Prut care nu mai văzuseră niciodată România am reușit să aducem 70 000 de oameni din Republica Moldova pe o perioadă de câte trei zile în diverse județe, la diferite obiective. Și am făcut-o prin (tot) timpul și priceperea noastră și prin oameni care au înțeles cauza pentru care ne luptăm: ROMÂNIA.”

Cu toate că George Simion, președintele Acțiunii 2012 între anii 2011-2018, afirmă în cartea sa că statul român se ferea explicit să fie asociat în vreun fel cu Platforma Unionistă Acțiunea 2012, că nu a obținut „în anii ăștia vreo finanțare a proiectelor ca organizație”, Primăria condusă de Emil Boc nu s-a ferit să fie asociată cu platforma lui Simion, cu care a avut un parteneriat votat în Consiliul Local, municipalitatea finanțând proiectul „Cunoaște-ți țara” cu 40 000 de lei, bani alocați de la bugetul local pe anul 2016.

Se pare că Emil Boc a înțeles cauza lui George Simion și, sprijinindu-i financiar programul derulat prin Platforma Unionistă Acțiunea 2012, a pus umărul la viitorul liderului AUR. Sau la viitorul lider AUR.

„Unul dintre fondatorii Acțiunii 2012, școlit în economie și istorie, George Simion a renunțat la poziția sa în organizație după alegerea acestuia de a intra în viața politică odată cu alegerile europarlamentare din mai 2019, candidând ca independent”, putem citi pe site-ul actiunea2012.ro.

Practic, prin acțiunile sale în cadrul Platformei Unioniste, George Simion și-a creat un capital de imagine, un bagaj de susținere populară cu care a pășit mai apoi în viața politică, unde și-a continuat activitatea ca lider AUR. Sprijinind financiar platforma lui Simion, din banii municipiului, Emil Boc a pus umărul la creșterea viitorului om politic George Simion sau, altfel spus, a investit în „AURul” lui Simion de mai târziu.

Emil Boc, în calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca, a fost chiar semnatarul protocolului de colaborare cu Platforma Unionistă Acțiunea 2012, reprezentată prin George Simion, în calitate de președinte.

Mai mult decât atât, proiectul de hotărâre care a ajuns în 2016 pe masa consilierilor locali a fost unul „din inițiativa primarului”.

Obligațiile partenerilor Emil Boc – George Simion, Primăria Cluj-Napoca – Platforma Unionistă Acțiunea 2012, potrivit HCL 475/2016, erau:

„1. Municipiul Cluj-Napoca va aloca suma de 40 000 de lei, reprezentând contribuția acestuia la organizarea proiectului CUNOAȘTE-ȚI ȚARA (…)

2. Municipiul Cluj-Napoca va oferi tot sprijinul Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în vederea organizării, în municipiul Cluj-Napoca, a proiectului CUNOAȘTE-ȚI ȚARA.

3. Municipiul Cluj-Napoca va pune la dispoziția Platformei Unioniste Acțiunea 2012, materiale de prezentare a municipiului Cluj-Napoca ce se vor distribui tuturor participanților.

4. Platforma Unionistă Acțiunea 2012 va organiza, în parteneriat cu municipiul Cluj-Napoca, proiectul CUNOAȘTE-ȚI ȚARA, în perioada 12 august – 13 octombrie 2016 și va menționa sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca, atât anterior, cât și ulterior desfășurării acestuia, în toate materialele de promovare și în comunicatele mass-media, precum și pe tot parcursul desfășurării proiectului.

5. Platforma Unionistă Acțiunea 2012 va distribui către toți participanții materialele puse la dispoziție de către Municipiul Cluj-Napoca, conform protocolului.

6. Ambii parteneri vor asigura o colaborare eficientă și constantă între părți, în vederea desfășurării în bune condițiuni a activităților anterior menționate.”

Așadar, primăria lui Boc a contribuit cu banii și logistica, iar Uniunea lui Simion cu „mâna de lucru”. Emil Boc nu numai că nu s-a sfiit să colaboreze cu George Simion și cu Platforma sa, ci a trecut, în HCL, drept o obligație a Platformei Unioniste cea de a menționa sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de partener.

Vă atașăm mai jos integral HCL 475/2016:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *