Justitie

Exclusiv Clujeanul Bercan, fost SECRETAR de STAT la Transporturi și favoritul vechiului PDL, trimis în judecată pentru spălare de bani

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Cluj au dispus trimiterea în judecată a afaceristului clujean Vasile Ioan Grigore BERCAN, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, ieri, 27 aprilie. Potrvit achetatorilor, Bercan a fost liderul unei scheme de spălare de bani prin firma 2 Invest, reușind să se sustragă de la plata TVA-ului în valoare de 400.000 de lei, prin intermediul mai multor facturi fictive. Alături de fostul secretar de stat au fost trimiși în judecată inculpatele Gavril Coca și Tomșa Maria-Cecilia. 

„La data de 27.04.2020 au fost trimiși în judecată Vasile Ioan Grigore BERCAN cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare și de spălare a banilor, Gavril Coca cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la delapidare, spălare a banilor și de transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, în modalitatea prev. şi ped. de art.280/1 din Legea nr.31/1990 rep și Tomșa Maria-Cecilia cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor. Faptele au fost comise de reprezentanții legali ai SC I SRL si SC Z SRL astfel, în cursul anului 2013, în contabilitatea SC I SRL au fost înregistrate cheltuieli de achiziţie de natura prestărilor de servicii, pe baza unui număr de cinci facturi fiscale emise în numele SC  Z SRL (achiziţii în valoare de 1.000.000 lei, cu o TVA aferentă în sumă de 248.000 lei, contabilizate în trimestrul IV al anului 2013, în baza contractului de prestări servicii nr…./03.01.2013, servicii achitate integral prin virament bancar în luna ianuarie 2014), existând îndoială cu privire la realitatea şi conţinutul economic al tranzacţiilor, având ca efect, din punct de vedere fiscal, diminuarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, şi în final sustragerea de la plată a impozitului pe profit datorat în mod real şi a TVA”, arată cei de la Tribunalul Cluj. 

 

Arestat în toamnă într-un alt dosar

Afaceristul clujean a intrat și în atenția autorităților din Craiova, care au cerut măsuri preventive împotriva acestuia și a altor doi complici, pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Atunci, Polițiștii de la Biroul de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova au descoperit că Bercan a obținut sume fabuloase pentru executarea unui pod feroviar, avându-i complici pe: Padină Constantin – dirigintele de șantier al CFR S.A. – Sucursala Regionala CFR Craiova și angajatul său de pe 2 INVEST SRL, inginerul Ștefănescu Ion. În fapt este vorba despre contractul obținut de 2 INVEST SRL, firma lui Bercan, cu CFR SA, în valoare de 1,4 milioane de lei, pentru care afaceristul a făcut atâtea ilegalități încât a cauzat un prejudiciu cu valoarea DUBLĂ a respectivului contract.

Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că, în perioada iunie 2016 – septembrie 2017, cu prilejul derulării unui contract de achiziție publică privind construirea unui pod feroviar(n.red. ŞTEFĂNESCU ION, inginer, responsabil tehnic cu execuţia în cadrul SC 2 INVEST SRL Cluj-Napoca pentru executarea lucrării „Reparaţie pod km 266+999, fir I+II linia Videle – Orşova”, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune), reprezentanții executantului, cu complicitatea dirigintelui de șantier, ar fi prezentat la plată situații de lucrări neconforme cu realitatea.

„Astfel, cei trei bărbaţi, unul de 69 de ani, din Cluj-Napoca, iar ceilalţi doi de 61 şi 69 de ani, ambii din Craiova, ar fi supradimensionat şi supraevaluat cantităţile de materiale utilizate, precum şi lucrările efectuate, cauzând un prejudiciu în valoare de 2.275.126 de lei”, arată cei de la IPJ Dolj.

Dat fiind starea de sănătate și vârstele inculpaților, Judecătoria Craiova a decis plasarea acestora în arest la domiciliu a lui Bercan și Padină, iar pentru Ștefănescu s-a dispus măsura controlui judiciar. Două luni mai târziu, Bercan și Padină au iesit din arestul la domiciliu.  

„În temeiul art. 222 alin. 4 şi 7 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova privind prelungirea măsurii arestului la domiciliu începând cu data de 24.12.2019 până la data de 22.01.2020, a inculpaţilor: 1. BERCAN VASILE-IOAN-GRIGORE, administrator – director general al SC 2 INVEST SRL Cluj-Napoca, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, faptă prev. şi ped. de art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal şi 2. PADINĂ CONSTANTIN, inginer în cadrul C.N.C.F. CFR S.A. – Sucursala Regionala CFR Craiova, diriginte de şantier, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune, faptă prev. şi ped. de art. 48 Cod penal raportat la art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, se arată în ultima măsură soluționată la Craiova.

Acest dosar se află încă în faza de urmărire penală.

 

PD-ul vechi, contractele cu  CLUJUL de astăzi

Controversatul afacerist a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor, prin intermediul alianței DA (PNL + PD), iar Călin Popescu Tăriceanu l-a dat afară în 2005 când a preluat puterea. În ultimii ani Ziar de Cluj a scris despre lucrările primite de firma lui Bercan de la Primăria Cluj-Napoca. 

În 2014, 2 Invest și Civitas Proiectare (tot firma familiei Bercan – controladată de Bercan Daciana Maria) au obținut 2,2 milioane de lei pentru renovarea cinematografului Dacia, din cartierul Mănăștur.

În același an, SC Civitas Proiectare S.R.L, cea care a si facut studiul de fezabilitate pentru proiectul Bazei Sportive din Gheorgheni la un pret cu 62% mai mic fata de cel estimat, a fost declarată câștigătoarea licitației pentru proiectarea aceluiași obiectiv.

În următorul an, cei de la Civitas Proiectare erau pe punctul de a se alege cu o plângere penală la DNA Cluj, formulată de fostul președinte al CJ Cluj – Mihai Seplecan, pentru un prejudiciu cauzat la Parcul Industrial TETAROM IV. Auditorii Curţii de Conturi vorbeau despre situaţia Parcului Industrial Tetarom IV şi despre neconformităţile documentaţiei de proiectare şi numeroasele lipsuri ale documentaţiei de execuţie în perioada respectivă.

După calculele lui Mihai Seplecan, CJ Cluj trebuia să se constituie parte civilă în plângerea respectivă și să își recupereze prejudiciul cauzat de famila Bercan. Însă Mihai Seplecan a fost demis, iar vechii PD-iști au aruncat plângerea la gunoi, în loc să o depună la DNA Cluj. Alin Tișe a motivat atunci că sunt ”tâmpiți” cei de la Curtea de Conturi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *