Anchete

EXCLUSIV: Ce caută procurorii în SCANDALUL de la Ortoprofil Prod, firma lui FRUNDA GYORGY! Dosarul pare extrem de șubred și oglindește carențele SISTEMULUI MEDICAL

În toamna anului 2016 o femeie s-a adresat către cei de la DIICOT Serviciul Teritorial Mureș cu o sesizare penală. Aceasta a formulat un denunț împotriva firmei ORTOPROFIL PROD România SRL, patronată de fostul politician Frunda Gyorgy. Ziar de Cluj vă prezintă detalii din spatele anchetei DIICOT Mureș. 

Urmărirea penală în rem s-a început la scurt timp după înregistrarea denunțului. Procurorul de caz a cercetat modul prin care medicii și reprezentanții firmei ORTOPROFIL decontau la Casa Națională de Asigurări anumite produse, în favoarea pacienților, însă în realitate bolnavii primeau altceva decât ce era pe lista de decont a CNAS. 

 

Cum se opera? 

Angajații lui Frunda depuneau înscrisuri oficiale la Casa Națională de Asigurări de Sănătate care erau FALSE. Aceste documente conțineau diagnostice fictive, efectuarea de consultații, dispozitive medicale recomandate fictiv. În baza hârtiilor CNAS deconta dispozitive medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale (catetere urinare) ce nu erau necesare bolnavilor. În realitate de la Ortorprofil Prod, pacienții primeau scutece pentru adulți, care nu se încadrau pe lista de produse decontate de CNAS.

În timp, procurorii au mai descoperit o Societate Comercială care proceda la fel. Vorbim e HVB Medical SRL deținută de Ioan Gheorghe Rusz. Similar cu acuzațiile aduse reprezentanților Ortoprofil Prod, HVM Medical SRL este acuzată că în baza actelor emise de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș a oferit pacienților diagnosticați de către diferiți medici specialiști neurologi și urologi cu ”vezică neurogenă”, catetere urinare simple dure de plastic – pe hârtie, iar în realitate oamenii primeau scutece absorbante. 

Ce urmează? 

După cele 64 de percheziții efectuate de DIICOT azi, în toată țara, vor fi audiați peste 50 de persoane. Printre acestea se numără pacienți ce urmează să fie umiliți pentru că cele două firme LE-AU FĂCUT UN FAVOR. Singurul motiv pentru care cele două societăți comerciale au decontat alt tip de produs decât cel furnizate este că ÎN ROMÂNIA, scutecele de adult pentru persoanele NEVOIAȘI nu sunt DECONTATE PRIN CASA DE ASIGURĂRI.

Iertați expresia, dar în România poți cotiza toată viața de angajat, că dacă pici bolnav la pat (pentru că nu vezi vârstnici circulând pe stradă cu scutecul la fund) nu primești gratuit scutece!

 

Încadrările penale

Pentru acțiunile menționate mai sus, DIICOT va pune sub acuzare reprezentanții firmelor și medicii care i-au ajutat pe bolnavi să primească scutece. Faptele cercetate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism sunt: abuz în serviciu (infracțiune la care se încadrează exclusiv personalul medical în calitate primară de funcționar public: medici, asistenți, infirmiere), fals intelectual, uz de fals și înșelăciune ( fapte la care se încadrează și persoane din domeniul privat) și constituire de grup infracțional (infracțiune la care pot fi încadrați atât funcționarii public cât și angajații din sectorul privat).

[article:tags]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *