Din oras

EXCLUSIV. Campaniile Ziar de Cluj și ale activiștilor de mediu clujeni nu rămân fără ecou: Consiliul Județean cere ajutorul experților pentru a opri poluarea de la Pata Rât

Reprezentații Administrației Apele Române (ABAST) Cluj au declarat pentru Ziar de Cluj că au participat la o discuție la sediul Consiliului Județean Cluj pe tema găsirii unor soluții în regim de urgență pentru reducerea poluării de la Pata Rât și prevenirea unui accident ecologic.

Expertul Costică Sofronie de la ABAST a precizat ca autoritățile județului au anunțat că vor prezenta specialiștilor, pentru autorizare, câteva măsuri care, susțin ei, trebuie luate în cel mai scurt timp – 2 sau 3 zile – pentru a opri poluarea văii Zăpodie și, ulterior, a râului Someș. În plus, azi și mâine se vor lua probe de apă pentru noi măsurători, pentru a se stabili dacă s-a produs poluare și în Zăpodie.

Cea mai potrivită soluție propusă de către CJ Cluj este colectarea scurgerilor de levigat și a lacului din amonte, duse spre un bazin de decantare de unde cantitățile de apă neutralizate să fie transferate în canalizare, respectiv stația de epurare, aflată la o distanță de aproximativ 1.200 de metri.

Propunerile CJC vor trebui să includă date referitoare la debitele care pot fi preluate și transferate înspre rețeaua de canalizare, astfel încât să nu existe riscul unei blocări sau perturbări a activității stației de epurare, dar și a substanțelor care, potrivit experților, pot fi folosite la neutralizare. La aceste propuneri vor primi accept în regim de urgență de la Apele Române, având în vedere seriozitatea situației scurgerilor de levigat de la Pata Rât și mărirea suprafeței de teren afectată de aceste scurgeri, accelerate de alunecarea de teren din apropiere.

Reamintim faptul că alunecarea de teren din muntele de gunoi RADP de la Pata Rât a accelerat scurgerile de levigat de sub rampa închisă de gunoi a CJC. Valea Zăpodie este obturată parțial tocmai de această alunecare. Deocamdată nu există riscul transferului mai departe spre râul Someș. Dar, în cazul unor precipitații abundente care ar putea determina formarea de viituri, atunci, da, pericolul trecerii levigatului din vale înspre Somes este iminentă, cu pericolul creării unui incident internațional de poluare. Aceasta este opinia specialiștilor consultați de Ziar de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version