Din oras

EXCLUSIV: Andreea Petrut, sefa Coalitiei pentru Universitati Curate, condamnata de Tribunalul Cluj pentru organizarea protestului impotriva proiectului minier de la Rosia Montana de anul trecut

Andreea Petrut, fosta studenta clujeanca care, la doar 24 de ani, este coordonator al Coalitiei pentru Universitati Curate din cadrul Societatii Academice Romane, a primit azi o lovitura teribila. 

Tribunalul Cluj-Napoca a dat astazi, 14 octombrie, decizia finală în procesul dintre Andreea Petrut şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca, declarand-o vinovata pentru organizarea protestului impotriva proiectului minier de la Rosia Montana de anul trecut din data de 20.10.2013, fiind obligata la plata unei amenzi de 2000 de lei.

 

Spune ca nu a avut nicio interactiune cu Jandarmeria

 

Masura Tribunalului Cluj, una fara precedent pe aceasta tema, o revolta pe tanara de 24 de ani care lucreaza cot la cot cu personalitati ca Alina Mungiu Pippidi sau Aurora Liiceanu si care este printre cei mai tineri membri ai celui mai vechi think-tank activ din Romania:

N-am avut nicio interacţiune directă cu jandarmeria în cadrul acestor proteste. Nu mi-au făcut nicio observaţie, remarcă, nici măcar nu m-au legitimat vreodată. Până când, prin noiembrie anul trecut, părinţii mei s-au trezit în cutia poştală de acasă cu două amenzi (în total de 3000 de lei) prin care eram acuzată de organizarea protestelor neautorizate din Cluj şi pentru blocarea traficului (de parcă eu aş fi scos în stradă cei 20.000 de mii de oameni şi eu i-aş fi pus să stea în mijlocul intersecţiilor).

Bineînţeles că am contestat amenzile, iar în mai am avut primul proces cu Jandarmeria pe care l-am pierdut. Experienţa procesului a fost unul dintre momentele cele mai dezamăgitoare la adresa sistemului prin care am trecut până acum. Mi-au spus că sunt un real pericol social pentru această țară, care instigă la nesupunere civică și că amenda are scopul educării mele pentru a nu mai întreprinde astfel de acțiuni pe viitor”, spune Andreea Petrut.

 

Si-a pierdut increderea in Justitie

 

Andreea Petrut e revoltata, dar accepta decizia instantei. Va merge insa la CEDO:

„Am făcut apel, contestând decizia instanţei şi am pierdut şi de această dată. Şi cu această ocazie mi-am pierdut definitiv încrederea în statul român, în instituţiile de justiţie care ar trebui să facă dreptate.
Nu pot să descriu câtă ură, ciudă, indignare, scârbă, dorinţă de răzbunare, am simţit azi când am aflat decizia finală, deşi am crezut că sunt pregătită să moral să o accept.

Regrete nu am şi nici nu am avut. Dacă ar fi să dau timpul înapoi cu un an aş lua din nou portavocea în mână şi aş striga până aş rămâne fără voce cât de tare urăsc guvernul, corporaţiile, distrugerea mediului, corupţia, clasa politică etc. M-am uitat din nou la filmarea din ziua protestului şi am retrăit emoţiile pe care le-am trăit în stradă în 20 octombrie. Eram în mijlocul străzii cu portavocea în mână şi mă uitam la oamenii frumoşi din jurul meu. Aveau flori şi steaguri în mână, ochii înlăcrimaţi şi plini de speranţă şi determinare.

Acum că mi-am primit pedeapsa finală pentru că mi-am făcut datoria de cetăţean, ridic capul sus şi mă uit înainte. Ştiam de la început că e aproape imposibil pentru un copil de 24 de ani cu o floare şi o portavoce în mână să se lupte cu politicienii, şi ţestoasele ninja blindate care îi păzesec, plus judecătorii care interpretează legea cum le convine. Dar încă am speranţă. Am pierdut în faţa instanţei, dar am câştigat tărie şi încredere să merg mai departe. De data asta mai îndârjită, determinată şi cu o dorinţa să se facă odată dreptate.

Nu e vorba de bani neaparat aici! E strict vorba de stat, justitie si felul in care este tratat dreptul de a protesta si cum e interpretata Legea Adunarilor Publice. Platim amenda, mergem la CEDO (asa e procedura)”.

 

Andreea lupta pentru combaterea coruptiei

In prezent, Andreea Petrut se ocupa de domeniul educatiei, in special de cel al invatamantului superior. Mai precis, este coordonator al Coalitiei pentru Universitati Curate, prin care SAR isi propune promovarea bunei guvernari si combaterea coruptiei in mediul universitar romanesc. Pe langa asta, este asistent de proiect in cadrul proiectului “Mobilizarea universitatilor pentru combatrerea discriminarii”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *