Din oras

Examenul de Definitivat, în vreme de pandemie: peste 300 de candidați în Cluj, pentru 40 de discipline

Scris de 45

Peste 6.700 de candidați au participat la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, care s-a desfășurat miercuri, in 42 de centre de examen. Intrarea în sălile de examen s-a făcut de la ora 08.00, cu respectarea normelor sanitare și de distantare specifice. Efectiv, proba a început la ora 10.00, cu o durată de patru ore. La nivelul județului Cluj au fost înscriși un număr de peste 300 de candidați, pentru peste 40 de discipline, iar proba scrisă a Examenului national de Definitivat a avut loc în cadrul centrului de examen organizat la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca. 

 Peste 6770 de profesori dau astăzi examenul de definitivare în învățământ în 42 de școli, câte 10 candidați în clasă, conform unui anunț făcut de Ministerul Educației Naționale. Astfel, în fiecare centru de examen au fost ocupate, în medie, un număr de 16 săli de clasă.

Subiectele de examen urmau să fie distribuite candidaților la ora 10, în condițiile în care intrarea în sălile de examen trebuia să se facă în intervalul 08:00-08:45.

Cele două ore, până la ora 10, au fost alocate procedurilor birocratice necesare a fi îndeplinite de către asistenți și candidați, urmate de cele 4 ore destinate rezolvării subiectelor. 

„Conform Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ, în vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 8:00 și, cel mai târziu, la ora 8:45, în baza unui act de identitate/pașaport valabil.

În acest sens, vor fi respectate toate măsurile specifice în vigoare, aplicabile în cazul examenelor naționale, referitoare la normele de acces în centrele de examen, pentru protejarea candidaților și a personalului implicat, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2. În fiecare sală de examen au fost repartizați maximum 10 candidați”, informa MEC.

Disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar în limba română (1.748 de candidați), învățământ primar în limba română (1.059), educație fizică și sport (837), limba si literatura engleză (369) și limba si literatura română (313).

Proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2020, s-a desfășurat miercuri, 22 iulie 2020, începând cu ora 10:00, în centrul de examen organizat la Colegiul Național ,,George Coșbuc”, din Cluj-Napoca.

„Dintre cei 342 de candidați înscriși la începutul anului școlar, pentru 42 de discipline de examen, în județul Cluj au fost admiși, în vederea susținerii probei scrise, 311 candidați care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (note nu mai mici de 7 la fiecare probă)”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj. 

La fel ca în anii anteriori, la nivelul județului Cluj, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar în limba română (83 de candidați), învățământ primar în limba română (62 de candidați), educație fizică și sport (34 de candidați).

După cum au adăugat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj, nu au fost înregistrate situații deosebite în contextul epidemiologic dat:

„În acest moment nu sunt informații privind înregistrarea unor situații excepționale, astfel încât examenul se desfășoară în condiții normale, după cum a fost programat”, a declarat și purtătorul de cuvând al IȘJ Cluj, Amalia Gurzău. 

Primele rezultate vor fi afișate în data de 29 iulie 2020 în centrul de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro

Contestațiile se depun la centrul de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 29 iulie 2020, după afișarea rezultatelor și pe 30 iulie 2020, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se vor afișa la centrul de examen din județul Cluj și pe site-ul definitivat.edu.ro, în data de 4 august 2020.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, medie care trebuie să fie cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului național de definitivare în învățământ. 

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul principal al acestui examen național. 

Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

 

 

 

 

sursa foto: vremeanoua.ro

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 4 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 5 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 6 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 7 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 8 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 9 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 9 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 10 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 11 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 21 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE