Din oras

Evenimentele pentru tinerii cu dizabilitati, ignorate in Capitala Tineretului

Criticati nu demult ca nu s-au gandit si la o componenta care sa li se adreseze tinerilor cu dizabilitati, organizatorii Capitale Europene a Tineretului trateaza cu indiferenta un astfel de eveniment care face parte din proiect. Este vorba de o conferinta care trateaza, intre altele, discriminarea, problema tinerilor cu handicap, a celor din minoritati sexuale sau migranti, organizata de studentii de la Asistenta Sociala de la UBB. Proiectul va avea loc in doua saptamani, dar nu a strans nici un leu pe platforma de crowdfunding a universitatii. 

Zeci de studenti din toata tara si din strainatate vor sa vina la Cluj, la un o conferinta din cadrul proiectului Cluj Capitala Europeana a Tineretului. Lucru care chiar ar trebui sa se intample, acesta e scopul proiectului european, insa nu sunt bani. Conferinta Internationala Studenteasca „Participarea tinerilor – cercetare si interventie psihosociala in societatea contemporana” va avea loc in Cluj-Napoca, in perioada 21-22 aprilie. Face parte din proiectul Cluj-Napoca, Capitala Europeana a Tineretului in 2015 si si-a propus sa arate “tarii si lumii intregi ca tinerii sunt viitorul”. 

“Propunem o conferinta, o platforma de comunicare pentru un schimb de experiente, idei, metode, teorii si posibile efecte ale interventiilor noastre in societate. Suntem interesati de problemele sociale, de a impartasi din munca si viziunea noastra privind problemele majore cu care ne confruntam si caile spre o justitie sociala Europeana”, arata cei de la Atelierul Studentesc de Cercetare şi Interventie Psiho-Sociala (ASCIPS), in parteneriat cu Asociatia Studentilor la Asistenta Sociala (ASAS) si Departamentul de Asistenta Sociala a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Babes-Bolyai (UBB), organizatorii manifestarii. 

Intre altele, vor fi abordate teme ca experiente legate de voluntariat, exemple de initiative in care tinerii abordeaza probleme sociale majore sau combat discriminarea. O parte importanta a conferintei prezenta exemple de lucru cu grupuri de tineri dezavantajati, incluzand minoritati etnice, minoritati sexuale, tineri cu handicap, infractori tineri, tineri cu parinti migranti, tinerii fara educatie, fara loc de munca sau cursuri de formare. De asemenea, vor fi analizate oportunitati si sanse pentru tinerii cu dizabilitati.

Proiectul se afla pe platforma de crowdfunding a UBB. Organizatorii si-au propus strangerea sumei de 3.000 de lei, pentru acoperirea unei jumatati din costurile de cazare, plus masa de pranz in cele doua zile de conferinta pentru tinerii care vor lua parte la eveniment. Manifestarea va avea loc in curand, insa pana acum nu s-a donat nici un leu. 

“Vor veni studenti din toata tara, dar vin si din Liverpool, din Berlin sau din Franta. In total sunt 70 de tineri care vor lua parte la conferinte si avem nevoie de cazare si de masa pentru ei. Speram ca primim si de la Federatia Share sprijin”, a declarat prof. univ. dr. Maria Roth, organizatoarea evenimentului. 

UBB asigura un sfert din necesar, Share poate o masa

Vor mai avea loc si spectacole de teatru, unul sustinut de studentii de la sociologie vizuala de la Brasov si de la UBB. 

“UBB contribuie la jumatate din asigurarea cazarii pentru 30 de participanti, ori noi avem 60 care vin din afara. Pe platforma nu s-au strans bani, nu imi explic nicicum asta. Nu stiu in ce masura proiectul e vizibil pentru altii, in ce masura sunt dornici sa sprijine conferinte studentesti de cercetare. Avem un atelier pentru persoane cu dizabilitati si avem studenti care au lucrari pe tema asta. Studentii sunt foarte entuziasti si lucrarile sunt interesante, au avut multe proiecte de interventie. Inca speram sa ne ajute si cei de la Federatia Share, deocamdata oferta lor e minimala: vor sa ne acopere partial ceva, poate costurile unei mese”, a precizat cadrul universitar. 

Nu exista un plan alternativ pentru cazul in care bugetul necesat evenimentului nu va fi atins, insa organizatorii se arata increzatori in sansele punerii lui in practica. 

“Eu sunt optimista, cumva o sa facem ca sa le acoperim necesitatile, macar cat sunt in Cluj. Costurile de calatorie oricum nu le putem acoperi, nici nu ne-am oferit, dar tot vor sa vina studenti de la Sibiu, Iasi, Bucuresti, Constanta, de la Timisoara, plus cei de afara. Acolo universitatile le acopera o parte din costuri, sunt locuri unde studentii sunt sprijiniti sa faca cercetare”, a mai precizat Maria Roth. 

Lipsa de sprijin si in mediul virtual, si in cel real

Amintim ca cei de la Federatia Share au fost acuzati recent ca nu au luat in considerare si participarea tinerilor cu dizabilitati la manifestarile din Cluj din 2015. Sorin G. Ionescu, presedintele Asociatiei Distonia le-a atras atentia in cadrului unei dezbateri de la Beraria Culturala ca site-ul cluj2015.ro nu  nu este accesibilizat sub nici o forma pentru tinerii cu dizabilitati pe care ar trebui sa ii atraga anul in care Clujul este Capitala Europeana a Tineretului. Mai mult, nu exista programe prin care aceasta categorie de tineri sa fie atrasi spre Cluj. Replica a fost penibila: Vlad Pop a aruncat praf in ochii asistentei cu RITTO, un eveniment sportiv organizat la Cluj de cativa ani, iar Mihaela Savin, secretarul Share, a invocat vehiculele pe care Primaria le-ar avea pentru cei cu deficiente.  

Presedintele Asociatiei Distonia a luat cuvantul atunci adresandu-le acestora intrebari despre facilitatile pe care le-au gandit pentru a atrage la manifestari, in special la festivalul Untold, si persoane cu dizabilitati. 

“Ma refer la cei asemeni mie, eu sunt un tanar care are parte de o dizabilitate si as vrea sa particip la unul din evenimentele pe care le organizati in cadrul acestui proiect. In ce masura va indreptati atentia inspre tinerii cu dizabilitati din comunitatea clujeana? In ce masura puteti sa organizati evenimentele in asa fel incat sa atrageti persoane cu dizabilitati din alte parti?, a intrebat tanarul. 

„As vrea sa va mai intreb cat de mult persoanele cu dizabilitati vor fi integrate in acest proiect comunitar? Se vorbeste de sustenabilitate, de proiecte financiare, de investiti si asa mai departe. As vrea sa va spun ca la nivel european sunt 30.000 de persoane care sufera de o boala rara. De cele mai multe ori, aceste afectiuni induc o dizabilitate. Cate dintre aceste persoane considerati ca le puteti atrage in acest proiect?”, a spus Sorin G. Ionescu. 

Presedintele Asociatiei „Distonia” a mai precizat ca in Romania exista peste un milion de persoane cu dizabilitati care sufera de boli rare si a intrebat cate dintre acestea ar putea fi atrase de comunitatea clujeana in acest proiect, „tinand cont de faptul ca se vehiculeaza atat de mult schimbarea”. 

Oficialii Federatie Share nu au remis inca o pozitie in acest context.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *