Din oras

Evenimentele anului 2014 la Cluj

Anul ce tocmai a trecut nu a dus lipsa de evenimente inedite, momente neasteptate, titluri care au tinut zile in sir prima pagina a ziarelor si intamplari  care au fost urmarite cu sufletul la gura. Unele au pus amprenta pe viata orasului in mod pozitiv, altele au scos la iveala defectele sistemului sau au dezvaluit secrete si interese. Ziar de Cluj va propune o retrospectiva a celor mai importante evenimente ale anului 2014.

Din pacate anul 2014 a inceput cu un eveniment tragic, ce a tinut presa si opinia publica pe jar saptamani intregi. In 20 ianuarie un avion aflat in misiune umanitara s-a prabusit in Muntii Apuseni, in zona varfului Petreasa. Aeronava pilotata de Adrian Iovan avea la bord un echipaj medical care zbura de la Bucuresti la Oradea pentru prelevarea mai multor organe de la un donator aflat in moarte cerebrala.
La aproximativ o ora de la decolare pilotul a solicitat coborarea la o altitudine mai mica din cauza givrajului, pelicula de gheata formata pe structura aeronavei. Inaltimea minima de siguranta era 3.200 de metri in zona, iar avionul a coborat la 2.450 de metri, zburand dupa regulile “la vedere”. Se pierde legatura cu Romatsa, iar aeronava se prabbuseste in creierul Apusenilor.

In urma accidentului pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion au decedat. Au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul „Sfanta Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius (jud.Bihor). Salvatorii au ajuns la locul accidentului dupa aproximativ 5 ore de la apelul la 112. Victimele au fost gasite de trei localnici – Gheorghe Giurgiu, Gheorghe Trif si Augustin Todea, care au fost declarati ulterior cetateni de onoare ai judetului Cluj.
Ancheta in dosarul accidentului aviatic este departe de a fi finalizata, cu toate ca a trecut aproape un an de la tragedia in care pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion si-au pierdut viata. Initial cercetarile in dosarul accidentului din Apuseni erau derulate de Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia, dar si-a declinat competenta, in 4 februarie, din cauza ca trebuie audiate persoane din institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.
In 11 februarie, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanta, inceperea urmaririi penale in rem pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu.
In 17 februarie a fost inceputa urmarirea penala si pentru infractiunile de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, precum si pentru incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu.
Dupa esecul rasunator al operatiunilor de salvare, dupa accidentul aviatic, la nivelul judetului Cluj s-a elaborat un plan de masuri pentru 19 situatii de urgenta. Mai mult decat atat, prefectul Gheorghe Vuscan sustine ca procedurile elaborate la Cluj ar putea fi implementate la nivel national.

In luna martie izbucneste scandalul Fany. Dupa mai multe discutii si chiar procese privind traseele operate de firma de transport in judetul Cluj iese la iveala ca sotii Cadar, patronii Fany ar fi mituit o directoare a Autoritatii Rutiere Romane, Daniela Dobrila, pentru a a „aranja” licitatia pentru traseele judetene din Cluj, pentru perioada 2014-2019. Potrivit procurorilor pentru sprijinul promis in castigarea licitatiei, inculpata Dobrila Daniela ar fi acceptat si ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri, nemijlocit sau prin intermediari, bunuri si bani cu titlu de mita: un autoturism, un televizor, boxe, suma de 10.000 lei, un mp3 player si mai multe obiecte de imbracaminte (valoarea totala fiind de cca 12.000 euro). De asemenea, in acelasi scop de favorizare a firmei inculpatilor, a rezultat ca inculpata Dobrila Daniela ar fi pretins de la sotii Cadar Eronim Stefan si Cadar Olezia remiterea a doua calculatoare laptopuri marca Apple, in valoare de cca. 3500 euro.
Stefan Cadar a fost arestat preventiv, in timp ce sotia lui si directoarea ARR au primit masura arestului la domiciliu. Dupa 2 luni de arest si Stefan Cadar a fost eliberat si este arestat la domiciliu. Dosarul Fany se judeca la Tribunalul Cluj. La ultimul termen, din 19 decembrie, sotii Cadar au avut o solicitare neobisnuita: au cerut acordul judecatorului sa mearga la biserica de Craciun. Cei doi inculpati au primit acordul instantei sa participe la slujba de la Catedrala Mitropolitana in prima si a treia zi de Craciun.

La finalul lunii mai se sparge balonul de coruptie din Consiliul Judetean Cluj. Presedintele acestuia, Horea Uioreanu, ales in aceasta functie in vara anului 2012, este arestat impreuna cu doi oameni de afaceri sub acuzatii de coruptie.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au reținut urmatoarea stare de fapt:
In calitate de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin
– a pretins de la inculpatul Pogacean Vasile suma totala de 693.224 lei din care, in perioada aprilie 2013-mai 2014, in mod repetat, a primit in zece transe, suma totala de 134.500 lei pentru ca, in exercitarea functiei sale, sa directioneze alocari bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finantare reglementate de OUG nr. 28/2013 catre unitati administrativ teritorial din judetul Cluj, in vederea finantarii contractelor pe care respectivele entitati le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, detinuta de inculpatul Pogacean Vasile.
– a pretins de la inculpatul Bene Ioan suma totala de 300.000 lei, din care in perioada octombrie 2012-martie 2014, in mod repetat a primit in sapte transe suma totala de 278.000 lei pentru ca, in exercitarea functiei sale, sa directioneze alocari bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit in vederea platii contractelor derulate de SCC Napoca SA detinuta de inculpatul Bene Ioan, in incercarea de a disimula adevarata intelegere intre parti, respectiv plata unei sume cu titlu de mita, la data de 13 mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a convenit cu inculpatul Bene Ioan ca acesta sa faca demersuri pentru incheierea in fals a unui contract si a unei facturii fiscale intre una din societatile detinute de omul de afaceri, respectiv SC Napocamin SRL cu societatea Centrul de Cercetari si Studii Calitative si Cantitative SRL. Actele respective atesta in fals o conventie comerciala intre cele doua societati, fiind folosite pentru a crea aparenta unei plati licite asupra unui studiu de piata – sondaj de opinie de care a beneficiat presedintele Consiliului Judetan Cluj, in valoare de 5.000 euro.
Cei trei au fost arestati preventiv, iar dupa aproximativ sase luni au fost eliberati din penitenciarul Gherla, fiind in arest la domiciliu la momentul actual.

Un eveniment asteptat al anului 2014 a fost cu siguranta concertul Billy Idol din 30 iunie din Piata Unirii. In ciuda protestelor online inaintea evenimentului cu privire la inchiderea unei piete publice pentru un eveniment “privat”, concertul a fost un succes. Starul a stralucit in mijlocul unui show desavarsit, cu voce tulburatoare si prestanta mai ceva ca in videoclipuri, chitara de geniu a lui Steve Stevens si adevarate spectacole instrumentale. Dincolo de aerul rebel cu care a ravasit muzica anilor ‘80, vedeta le-a dat clujenilor o adevarata lectie de punctualitate si respect.

O partida unica amicala de fotbal intre Nationala de Aur si generatia 90-95 “U” Cluj a fost un alt eveniment impresionant al anului. “Fotbal de aur din suflet pentru copii” a fost organizat de Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie” din Floresti, impreuna cu Fundatia “Centrul de servicii sociale Sfanta Veronica” din satul Dumbrava, judetul Alba, pentru ca 150 de copii orfani sa aiba o viata mai buna.
Au fost prezenti putin peste 1.500 de spectatori, dar spectacolul a fost la el acasa pe gazon, acolo unde, desi anii au trecut peste ei, Adrian Ilie, Ionel Ganea, Dorinel Munteanu si Costel Galca au ”desenat” fazele de joc la fel ca in vremurile lor bune. De partea cealalta, Ovidiu Maier si Vali Sandru le-au reamintit clujenilor perioada in care faceau furori in tricoul alb si negru, cu cateva incursiuni si centrari de efect, insa la final tabela a indicat un categoric 1 la 10 in dreptul Generatiei de Aur, aspect care a contat de aceasta data mai putin.

Un alt eveniment asteptat de clujeni in acest an a fost concertul James Blunt de la inaugurarea Salii Polivalente, investitia de 70 de milioane de lei a Primariei Cluj-Napoca. Aproximativ 5.000 de fani au participat la concertul care s-a dovedit a fi unul dintre cele mai reusite.
James Blunt a facut atmosfera de zile mari, iar  in cea de a doua parte a concertului a invitat publicul sa coboare din tribune si sa danseze in fata scenei. Publicul a explodat in momentul in care simpaticul britanic s-a aruncat pe bratele spectatorilor din sala si s-a lasat purtat de acestia. Aflat in turneu de promovare a albumului Moon Landing, artistul britanic a aparut pe scena imbracat cu un costum de astronaut. Show-ul de doua ore al artistului britanic l-a ridicat de pe scaune si pe cel mai carcotas clujean. I-a fermecat nu doar cu vocea lui, ci si cu umorul care-l caracterizeaza. Dintr-un public inchistat si pretios, britanicul l-a transformat intr-unul exploziv. Spectatorii au renuntat la pungile de popcorn si la scaunele confortabile si s-au ridicat in picioare. Au cantat in cor „You’re beautiful” si au coborat, multi dintre ei, din tribune in fata scenei, chiar daca amplasarea locurilor nu permitea acest lucru.

Fara indoiala Clujul a avut un cuvant important de spus in miscarile de strada  de la alegerile prezidentiale din noiembrie. In Capitala Transilvaniei au iesit in strada cei mai numerosi cetateni pentru a-si manifesta dezaprobarea fata de Guvernul Ponta si fata de modul defectuos in care s-au organizat alegerile in Diaspora.
Mobilizati initial in online, pe Facebook, solidaritatea s-a mutat pe strada, iar apoi in sectiile de votare. Fata de primul tur, in turul doi s-au prezentat la vot cu doua milioane de romani mai multi. Iar asta a facut diferenta.

La Cluj in 9 noiembrie au protestat 10.000 de oameni impotriva premierului candidat la prezidentiale. Pe strazile care duc in centrul orasului, tinerii vin in valuri. Au in maini pancarte, steaguri, baloane cu Mickey Mouse, mesaje pentru premierul Romaniei. Si niciunul de bine. S-au adunat in Piata Unirii, au scandat “Ponta, nu uita, Romania nu-i a ta”, “Ghinion, tara s-a trezit din somn” si “Jos Ponta, jos coruptia”, “Ceausescu n-a murit, Ponta este travestit”, “Romanii voteaza, Ponta plagiaza” si “Fiti eroi in turul doi”. Apoi au marsaluit pana in fata Prefecturii si inapoi in zona Pietei Unirii. Toata actiunea a fost organizata de un tanar de 23 de ani.

Andrei Farcas a fost initiatorul paginii de Facebok “Protest impotriva lui Ponta la Cluj”, eveniment pe care si l-au bifat in calendar 10.000 de clujeni. E masterand la Budapesta, iar acest protest l-a initiat de acolo. De acolo si de la Timisoara, de unde e un prieten de-ai lui, cu care s-a gandit dupa primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, ca “asa nu se mai poate”.

Scorul spectaculos al presedintelui ales Klaus Iohannis s-a datorat “revolutiei” din strada si apoi de la urne, unde au contribuit si cei 126.400 de clujeni care l-au votat. Cel mai bine a rezumat evenimentele sociologul Vasile  Dancu: PSD si Ponta s-au organizat foarte bine la aceste alegeri si au luat voturi maxim cat puteau sa ia. A venit strada si a rasturnat aceasta situatie, acest tip de echilibru politic sau dezechilibru politic care era la un moment dat.Nu m-am asteptat sa fie chiar asa o diferenta, nu m-am asteptat sa fie o prezenta atat de mare, pentru ca 64% inseamna de fapt peste 75% din populatia care exista in Romania. Noi calculam cvorumul acesta de prezenta la o populatie de 18 milioane, or in tara mai sunt cel mult 15 milioane, avem aproape 4 milioane de oameni care sunt plecati in Europa. Or este remarcabil asta, si cred ca strada, nu politicienii, a dat o lectie chiar Europei, care ne tot critica pentru diverse lucruri, ii aratam in acest moment, la 100 de ani la infiintarea statului national roman, a Romaniei intregi, ca avem un presedinte minoritar din punct de vedere religios sau etnic, ca romanii s-au dus masiv sa il voteze pe acest om”.  

Foto: mediafax.ro, Andrei Dascalescu – facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *