In vizor

Europarlamentar clujean, impotriva casatoriilor intre persoanele de acelasi sex

Rares Niculescu, europarlamentarul clujean, nu e de acord cu casatoriile si parteneriatele civile dintre persoane de acelasi sex. Cu toate acestea, sustine ca se opune cu fermitate oricarei forme de discriminare si ca e un aparator convins al respectarii demnitatii umane, in toate domeniile vietii sociale.

Rares Niculescu a votat, zilele trecute, impotriva rezolutiei Parlamentului European referitoare la foaia de parcurs a UE impotriva homofobiei si a discriminarii pe motiv de orientare sexuala si identitate de gen. Europarlamentarul a explicat pentru Ziar de Cluj care sunt motivele care au stat la baza acestei decizii. Desi se declara impotriva discriminarii de orice gen, Niculescu nu incurajeaza casatoriile intre persoane de acelasi sex.

“Rezolutia mentionata creeaza o legatura intre exercitarea anumitor drepturi prevazute de legislatia UE  – dreptul la libera circulatie si sedere, dreptul la reintregirea familiei – si conceptul de „familie”, interpretat intr-un mod echivoc – „toate formele de familii recunoscute juridic in temeiul legislatiei nationale a statelor membre”.

Astfel, rezolutia mentionata invoca o obligatie in sarcina statelor membre de a recunoaste implicit „toate formele de familii recunoscute juridic in temeiul legislatiei nationale a statelor membre”, asadar inclusiv casatoriile incheiate intre persoane de orientari sexuale diferite de cele traditionale, ceea ce contravine art. 277 din Noul Cod Civil alin. 1-3, care prevede ca este interzisa casatoria dintre persoane de acelasi sex si ca nu sunt recunoscute in Romania casatoriile si parteneriatele civile dintre persoane de acelasi sex”, spune Rares Niculescu.

In acelasi timp, spune ca e onorat sa se numere printre cei 149 de deputati europeni care au votat impotriva Raportului Lunacek si printre 176 de deputati europeni care au votat impotriva propunerii alternative de rezolutie (textul care a fost in cele din urma aprobat).

„Nu in ultimul rand, am votat impotriva rezolutiei din considerente morale. De asemenea, doresc sa precizez ca, potrivit opiniilor mele personale si ale multor colegi, institutiile europene ar trebui sa fie mai preocupate de problemele de ordin economic cu care se confrunta cetatenii europeni si mai putin de astfel de teme, cu un caracter exclusiv electoral”, mai spune Rares Niculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *