Sanatate

Ești medic rezident clujean? Faci de gardă? Vii cu pachețelul de acasă. Facerea de bine se răsplătește

Medicii rezidenți din țara sunt tot mai umiliți. Pe lângă faptul că nu le sunt plătite gărzile, iar ajutorul lor este extrem de important, muncind cot la cot cu ceilalți medici și asistenți medicali, în unele spitale ei nu primesc nici mâncare.

Printre spitalele din țară care nu au bunul simt de a respecta un rezident se află și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Rezidenții, cei care muncesc uneori mai mult decât medicii, când sunt de gardă sunt puși să vină cu pachețelul de acasă sau să își comande mâncare. După spusele Sorinei Pintea, Ministrul Sănătății, rezidenții își permit să își cumpere mâncare când sunt de gardă, pe motiv că au salarii mari. Salariile nu sunt mari, sunt de toată jena, mai ales pentru rezidenții din primul an.

La Cluj-Napoca, medicii specialiști și cei primari pot să mănânce gratuit, iar medicii rezidenți trebuie șă își plătească masa.

„Stagiile clinice din programul de rezidențiat conform curriculei, din cadrul programului didactic ca și studenți de ciclu 3, nu se încadrează în contractul de muncă pe spital, deci nu sunt bugetate pentru masă” transmite SCJU Cluj

Totuși, Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca s-a gândit la echipajele de prespital.

„Există o soluție locală pentru echipajele de prespital:  Un contract cu Primăria Cluj prin care echipajele TIM-SMURD primesc masă în timpul gărzii, având în vedere că se lucrează și cu studenți voluntari pe lângă medici, asistenți și paramedici” mai transmite SCJU Cluj.

Rezidentul de azi este specialistul de mâine care luptă pentru sănătatea pacienților. Cu toate acestea rezidenții sunt folosiți de către spitale fără a fi răsplătiți măcar cu o masă caldă când sunt de gardă. Rușine! Facerea de bine se răsplătește!

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *