In vizor

Este fabrica Clujana în pragul dispariției? Alin Tișe: „Consiliul Județean nu poate să aloce bani pentru a ține o fabrică. Nu suntem administratori de fabrici”

Fabrica de încălțăminte Clujana, unul dintre puținele branduri clujene din perioada comunistă care încă există, este aproape de dispariție. Clădirile în care își desfășoară activitatea au fost cumpărate de către Consiliul Județean, principalul acționar al societății, care însă nu le-a oferit nicio altă alternativă pentru a-și muta activitatea. De asemenea, datoriile istorice riscă să ducă societatea la faliment, dacă nu se va găsi un investitor privat care să injecteze capital. Alin Tișe a explicat foarte clar că nu are cum să mai aloce bani pentru Clujana. Problema este că CJ Cluj a avut grijă să lase fabrica fără clădiri, iar întrebarea este, cine va construi acolo blocuri și clădiri de birouri, așa cum s-a întâmplat pe toate fostele platforme industriale din oraș. 

„Problema este destul de dificilă. În 2018 Consiliul Județean a avansat niște sume de bani în contul spațiilor pe care le-a vândut Clujana. Cu acești bani s-au plătit datoriile la ANAF și s-a reușit ieșirea din insolvență. În această idee nu am avut ce să contestăm în instanță. A fost un contract legal, sumele s-au plătit. În 2020 am ieșit din insolvență și ne-am continuat activitatea. Problema este relocarea. Ar trebui găsită o soluție pentru relocare. Am avut discuții la TETAROM în mai-iunie 2020, dar este imposibilă relocarea. Consiliul Județean este deținătorul a 93% din acțiunile Clujana și așteptăm o propunere de relocare. Situația financiară este una precară. Există și datorii de pe vremea insolvenței. Am evaluat brandul oferindu-l Consiliului Județean spre achiziție, cu aceste sume urmând a plăti datoriile din urmă. În 2020 ne-am continuat activitatea și am avut și creșteri de 300% pe anumite segmente. Idei am avea, dar nu sunt fonduri. Sperăm să găsim soluții pentru un spațiu, dar și pentru o injecție financiară pentru plata datoriilor din urmă”, a declarat actualul director al fabricii, Călin Oancea.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că instituția pe care o conduce nu mai poate să aloce bani pentru Clujana, astfel că plenul Consilliului Județean ar trebui să găsească o soluție, dacă își doresc salvarea fabricii.

„Consiliul Județean din păcate nu mai poate să aloce bani pentru această societate în mod direct. Am întrebat și Curtea de Conturi și ne-a spus că nu se pot aloca în mod direct bani de la Consiliul Județean către o societate, care nici nu știu dacă avem proprietate ci doar administrarea acțiunilor pe care le avem de atâta timp. Prin procesul de privatizare ne-am trezit acționari la această societate importantă. Este evident că va trebui să găsim o formulă prin care această societate să primească o infuzie de capital. Consiliul Județean nu va putea să aloce bani pentru a ține o fabrică, deoarece nu se ocupă de administrări de fabrici. Va trebui să capacităm o entitate privată care să aducă o infuzie de capital, altfel va da faliment.  Nu putem aloca bani pentru a o salva. Trebuie să găsim o soluție pentru a o salva de la faliment. Singura modalitate prin care am putut salva bunurile Societății Clujana, mai puțin utilajele, a fost să cumpărăm clădirile pentru a nu le risipi. Va trebui să luăm o decizie și va trebui să decidem ce facem cu această fabrică.  Nu se poate să dăm bani pentru că nimeni nu semnează alocări de milioane de euro pentru o societate comercială, care ulterior îi dă pentru datorii istorice, Nu își asumă nimeni astfel de lucruri ,care ulterior te fac să dai cu subsemnatul. Ai vrut să salvezi 70 de oameni și te trezești că ai un dosar de 70 de pagini”, a declarat Alin Tișe.

În luna martie, forul judeţean a somat Clujana să părăsească imobilele din Piaţa 1 Mai. Însă cum societatea nu a găsit spaţii potrivite pentru a-şi muta activitatea, şi-a continuat producţia în acelaşi clădiri. A fost deschis un proces de evacuare la Judecătoria Cluj-Napoca, iar instanţa a da câştig de cauză forului judeţean. 

La momentul achiziției clădirilor de către Consiliul Județean Cluj, se dădeau asigurări că activitatea fabricii va putea fi mutată în TETAROM. Se pare însă că această soluție nu poate fi aplicată

Ziar de Cluj a mai documentat această afacere care datează încă de pe vremea lui Nicoară, iar fabrica a fost dusă intenționat spre faliment de președinți și consilieri județeni. Iar prin achiziționarea clădirilor cel mai probabil se pregătește un tun imobiliar.

CITEȘTE MAI MULT:

FĂRĂ LICITAŢIE, CJ Cluj a dat 4,8 milioane pe datoriile Clujana SA. În fapt, CJ Cluj a reuşit cu Clujana SA ce n-a reuşit cu Cluj Arena SA: un ajutor de stat pentru plata datoriilor la stat!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *