In vizor

ESEC TOTAL al proiectului "noii gropi de gunoi" a Clujului. 2 milioane de euro de la UE zac pe un teren viran in Gheorgheni. Tomberoanele pentru Centrul de Management al Deseurilor, "integrate" de buruieni

Cand e vorba de pus carul inaintea boilor, specialistii de la Consiliul Judetean Cluj sunt pe primul loc din tara. Nu avem groapa de gunoi, deseurile le transportam in alte judete, dar cu toate acestea, pubelele cumparate pe bani europeni in cadrul proiectului Centrului de Deseuri zac in boscheti la capatul orasului. Pana la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor va mai curge multa apa pe Somes, iar peste recipientele de colectare selectiva deja s-a asternut praful si au crescut buruienile. Doua milioane de euro au fost cheltuiti pe tomberoane, care sunt depozitate in comunele din judetul Cluj. Nimeni nu stie cand vor putea fi utilizate.

In cadrul proiectului Sistemului de Management Integrat al Deseurilor, au fost achizitionate 7.120 de pubele de gunoi pentru colectarea selectiva a resturilor menajere de la populatie. Suma platita de catre Comunitatea Europeana prin intermediul CJ Cluj a fost de  8.949.998,07+TVA lei, adica aproximativ 2 milioane de euro. Blocarea SMID a determinat fiecare primarie din judet sa isi depoziteze recipientele de plastic in zonele unde a avut spatiu disponibil.

Municipiului Cluj-Napoca i-au revenit mai mult de jumatate din totalul pubelelor platite din bani europeni distribuite la nivel judetean, adica 3.877de bucati. Acestea au fost predate Primariei Cluj-Napoca in luna aprilie si sunt depozitate in cartierul Gheorgheni in spatele cartodromului, in conditii improprii. Situatia este asemanatoare peste tot in judet, iar cum deschiderea CMID-ului nu se va face in viitorul apropiat deteriorarea tomberoanelor din cauza intemperiilor este evidenta.

Vicepresedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, considera ca responsabilitatea depozitarii pubelelor pentru colectarea selectiva revine fiecarei primarii in parte. 

“Au inceput sa fie aduse inca din vara trecuta. A mai fost o tura in toamna trecuta, in mai multe sarje sunt distribuite in toate comunele. Fiecare Unitate Administrativ Teritoriala si le depoziteaza unde stie si unde poate. Noi le-am dat pe proces verbal la UAT-uri. Nu avem ce face, au fost cumparate in cadrul proiectului. E bine ca sunt, trebuie depozitate pana incepe colectarea selectiva a deseurilor”, a afirmat Vakar Istvan.

Responsabilii de proiect din cadrul CJ Cluj au repartizat mai mult de jumatate din noile containere municipiului Cluj-Napoca. Acestea vor putea fi utilizate doar dupa demararea proiectului CMID.

“Au fost predate municipiului Cluj-Napoca un numar de 3.877 de recipiente din totalul celor 7.120 din cadrul proiectului. S-a inceput cu unitatile administrativ teritoriale din zona rurala inca din vara anului trecut in mai multe transe. Primariile din judet le-au primit si le vor putea utiliza doar dupa demararea proiectului SMID. Municipiul Cluj-Napoca le-a primit in 15 aprilie, iar locul de depozitare este responsabilitatea lor”, au declarat reprezentantii CJ Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *