Din oras

Escrocherii cu aparate medicale? Zeci de clujeni sunt hărțuiți telefonic de o firmă din Târgu-Mureș

Zeci de clujeni sunt în alertă pe Facebook după ce au fost hărțuiți cu telefoane de către o firmă medicală care ar avea sediul în Târgu-Mureș. Oamenii cred că este vorba de o rețea de țepari care încearcă să le vândă dispozitive medicale la prețuri exorbitante. Polițiștii clujeni nu au informații momentan despre un grup infracțional, dar avertizează clujenii să facă plângeri la Poliție, nu pe facebook, dacă au suferit prejudicii.

Mai mulți clujeni avertizează pe rețeaua de socializare că un presupus grup infracțional cu sediul în Târgu-Mureș ar încerca să se extindă și la Cluj și să păcălească cetățenii să cumpere dispozitive medicale care previn orice boală. De câteva luni, zeci de clujeni, în special femei, au fost apelați de un număr de Harghita sau Ilfov și întrebați dacă vorbesc limba maghiară. 

Scenariul e aproape identic la fiecare caz. Clujenii sunt sunați aproape zilnic, chiar și la ore nepotrivite, și dacă spun că nu vorbesc maghiara li se închide telefonul în nas.Cei care răspund în limba maghiară sunt invitați să facă analize gratuite la Florești sau Târgu-Mureș și să cumpere aparatură medicală în valoare de mii de lei. Problema e că persoana care sună, și care nu își dezvăluie identitatea, continuă să apeleze insistent clujenii, chiar dacă oamenii îi refuză serviciile. Clujenii hărțuiți au ajuns în culmea disperării. 

”Vi s-a întâmplat sa vă sune cineva cu nr de Harghita sau Ilfov și sa va invite la Tg. Mureș pt analize? Cam din mai-iunie încoace am fost sunată de mai multe ori. E o doamnă care întreabă dacă vorbesc și limba maghiară. Cum nu vorbesc, îmi închide în nas. O dată m-au sunat când eram cu soacra-mea și i-am dat ei să vorbească, așa am aflat despre ce e vorba. Am cerut de multe ori sa nu mă mai sune, dar degeaba. Și de obicei suna în cele mai proaste momente. Acum 2 ani a fost prinsă o rețea de țepari care procedau cam așa. Posibil sa aibă legătură?”, povestește Roxana Bodea pe grupul de Facebook ”Mămici din Cluj-Napoca”.

O altă clujeancă se plânge că este sunată zilnic de același număr – 0266 207 178 – și nu mai știe ce sa facă.

”Eu sunt sunată aproape zilnic de un număr din Harghita, de trei ori am rugat-o să nu mă mai sune, dar insistă în continuare, exact același număr,” precizează Andy D.

Doar clujenii care au amenințat persoanele de la call-center-ul respectiv că vor face plângere la Poliție au scăpat de telefoane și au fost șterși din baza de date a firmei.

”Eu am fost contactată, dar mă invitau în Florești la ceva investigații, ziceau că e gratis, am refuzat, dar, normal, nu s-au oprit și mă sunau cam 1-2 ori pe săptămână până ce m-au enervat și le-am zis dacă nu încetează fac sesizare la poliție și de atunci se pare ca au încetat”, afirmă Eniko F.

Există și clujeni care au reușit să afle mai multe informații despre presupusa rețea de escroci, după câteva convorbiri telefonice. Se pare că firma respectivă vinde dispozitive medicale sau sportive simple dând asigurări mincinoase că previn boli grave, de exemplu o saltea de 6000 de lei care ar preveni atacul cerebral. Pseudo-specialiștii găsesc câte o problemă de sănătate fiecărei victime.

”Ei sunt maghiari și ” doctorul” este maghiar. Toată înșelăciunea se ține în limba maghiară. Îți găsesc tot felul de probleme grave și iti recomandă ” saltele minune cu 6000 lei” ca să previi atacul cerebral de exemplu”, explică Andrea C.

Reporterii Cluj 100% au încercat să îi contacteze pe reprezentanții firmei dar se pare că după sesizările făcute de clujeni pe Facebook, dar aceștia au blocat numărul respectiv.

Polițiștii clujeni spun că nu au informații despre incidentele semnalate de clujeni, dar avertizează pățiții să se adreseze organelor legii, dacă au fost înșelați în vreun fel de firma respectivă.

”Datele puse la dispoziție de către dumneavoastră nu au permis identificarea unor situaţii concrete care să fie aduse la cunoştinţa poliţiei.În cazul în care în situaţia expusă se referă la inducerea în eroare a unor persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, în scopul de a fi obţinute foloase patrimoniale injuste, şi dacă s-a cauzat o pagubă, fapta poate constitui infracţiunea de înşelăciune.

Dacă se conturează elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, recomandăm persoanelor păgubite să se adreseze organelor de poliţie pentru a putea fi luate măsuri legale. Persoana trebuie să sufere un prejudiciu, în primul rând. Dacă ea consideră că a suferit un prejudiciu, e nevoie de plângerea ei”, transmite Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

 

sursa foto: facebook/Cristina Chichi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *