Familia Jorj din Cluj a găsit mormântul bunicului mort în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după 75 de ani de căutări, la un cimitir din Turda. Pe această parcelă din cimitirul central din Turda sunt îngropați în total 364 de eroi căzuți în timpul celor două mari războaie, dar de care autoritățile au uitat după Revoluție.
Mircea Jorj a crescut fără să-și cunoască bunicul, dar amintirea lui a fost prezentă mereu ca o umbră în familie. La fel și durerea. Timp de 75 de ani, nimeni nu a știut unde se află îngropat Sabin Jorj, nimeni nu a putut să-i aprindă o lumânare la căpătâi. Bunica lui Mircea Jorj a sperat până în ultima clipă că ar putea să fie înmormântată lângă bărbatul iubit, tatăl celor doi băieți ai ei. Nu au știut nici măcar cum a murit. S-a vehiculat ideea unui accident de mașină. Era război și războiul își îngroapă bine oamenii și secretele. Sabin Jorj lucra la Uzinele de Armament Cugir, în echipa care a realizat primul pistol-mitralieră românesc ”Orița”. Nepotul său crede că bunicul lui, care în timpul războiului a fost colaborator cu partea germană, până s-au întors armele, ar fi devenit o persoană incomodă. De altfel, despre accident se știe că a avut loc la 8 kilometri de Turda, pe 14 octombrie 1944, iar bunicul lui se afla într-o mașină militară sovietică. Dacă a murit într-un banal accident de mașină, de ce nu li s-a comunicat locul înmormântării? Este întrebarea care i-a bântuit timp de generații.
”Tatăl meu și unchiul meu, actorul Jorj Voicu, au suferit enorm, pentru că tata a rămas la cinci ani orfan de tată și Voicu la trei ani. Bunica mea i-a crescut singură. Voicu a plecat la București și a făcut carieră la Teatrul Giulești, apoi la Odeon, iar tatăl meu a rămas la Cluj și și-a făcut cariera în construcții. Din păcate, n-au mai apucat nici măcar să știe unde-i tatăl lor, să aibă un loc unde să-i ducă o floare”, povestește Mircea Jorj, citat de libertatea.ro
Așa că atunci când a văzut pe Facebook că o prietenă, Manuela Moldovan, obținuse o listă cu numele a 175 de eroi din Primul și al Doilea Război îngropați în cimitirul din Turda, a avut o presimțire. La poziția 122 pe acea listă a găsit numele Sabin Jorj. Este îngropat, se pare, sub una dintre crucile pe care scrie ”erou necunoscut”. Imediat a vrut să vadă cimitirul.
”N-am știut niciodată că în Cluj poate să existe un asemenea perimetru atât de neîngrijit și atâta nepăsare! Am rămas siderat de felul în care poate să arate un cimitir al eroilor. Și am încercat să sensibilizăm autoritățile centrale și locale și am făcut scandal, petiții și sesizări. Acolo nu s-a oficiat o slujbă religioasă, nu s-au depus niște coroane! Puțin respect pentru cei câteva sute de oameni care au murit în Primul și al Doilea Război”, spune clujeanul.
Citeşte întreaga ştire: Eroi uitați într-un cimitir din Turda. Un clujean a găsit, după 75 de ani, locul unde e îngropat bunicul său mort în al Doilea Război Mondial