In vizor

EPIDEMIE de RUJEOLĂ: 10.000 de cazuri și 11 decese. Un deputat clujean cere adoptarea legii prin care vaccinarea copiilor devine obligatorie

Deputatul clujean Patriciu Achimaș susține, în contextul creșterii alarmante a numărului cazurilor de rujeolă, că politicenii trebuie să își asume Legea vaccinării, proiect prin care vaccinarea copiilor ar deveni obligatorie.

Deputatul clujean consideră că a sosit clipa ca cineva să-şi asume Legea vaccinării chiar cu riscul de a pierde câteva procente la vot.

„Sunt un susţinător al acestei legi privind vaccinarea dar, atâta vreme cât nu găsesc o masă critică, acţiunea unui singur om nu poate să producă schimbarea. Am avut această problemă ca ministru al Sănătăţii, am regăsit-o an de an la fiecare schimbare de ministru, deci e o chestiune care trenează de zeci de ani şi nu pare să existe o voinţă politică care să producă schimbarea. Ne batem joc de educaţie, de sănătate, pentru că în goana după voturi ajungem să debităm sau să acceptăm tot felul de lucruri, pentru că sub pretextul democraţiei, pe care n-am învăţat-o, de fapt, sub pretextul libertăţii absolute am cedat pas cu pas lucruri pe care le câştigasem, paradoxal, într-o dictatură. Adică o acoperire vaccinală optimă. Şi nu fac apologia dictaturii lui Ceauşescu, sunt într-o opoziţie totală faţă de asta, dar exista de bine de rău un sistem medical care a reuşit să eradicheze unele boli iar copilaşii erau protejaţi”, a subliniat chirurgul Institutului Oncologic din Cluj.

În decembrie anul trecut, Ministerul Sănătății declara epidemie de rujeolă la nivel național, decizie luată ca urmare a creșterii îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și a numărului mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați.

În decembrie, numărul cazurilor era de 2000, trei luni mai târziu, în România, s-a ajuns la 9.000 de cazuri de rujeolă şi au fost înregistrate nouă decese. 9 din 10 cazuri de rujeolă sunt cazuri nevaccinate, spun specialiştii.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat că, în perioada 1 ianuarie 2023 – 24 martie 2024, s-au confirmat 9.695 de cazuri de rujeolă, transmite Agerpres.

În ultima săptămână, s-au înregistrat 850 de cazuri noi şi două decese: un bărbat, în vârstă de 26 de ani, vaccinat antirujeolic (2 doze), cu imunodepresie plurifactorială (corticoterapie îndelungată) şi o femeie, de 59 de ani, nevaccinată antirujeolic, cu imunodepresie plurifactorială, mielom multiplu.

Potrivit INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 11 decese din cauza rujeolei.

Cele 9.695 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de judeţe şi în Bucureşti.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov – 1.526 şi Mureş – 1.074 şi în Bucureşti – 1.127.

În perioada 6 decembrie 2023 – 24 martie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 104.003 doze de vaccin ROR, dintre care 16.755 pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Legea vaccinării votată de Senat în 2017 prevede că imunizarea devine obligatorie pentru copii conform calendarului naţional de vaccinare, iar în caz de epidemie cu vaccinurile adecvate. Documentul s-a blocat la Camera Deputaţilor, for decizional.