Rautacisme

ENERGOBIT sangereaza. Consiliul Concurentei le-a ars 2,8 milioane de euro amenda si a mai deschis o ancheta. Dar ceva nu e coser la aceasta dubla lovitura…

Revenirea la butoane a trioului de business Gadola-Socea-Pal nu a fost de bun augur pentru ENERGOBIT. Si nici pentru cei 3 fondatori ai companiei care au reintrat in business dupa ce fondul de investitii le-a predat inapoi business-ul gratis (cu pretentia incarcarii capitalului social cu 10 milioane de euro). Orice e gratis e mereu scump, spune o vorba nescrisa din cartea de business.

ENERGOBIT a fost aproape distrusa ca si companie de managementul prost al fondului. Sansele de recuperare a stralucirii de odinioara erau si asa mici: contracte istorice prost incheiate si oameni buni plecati din firma au afectat optimismul molipsitor al celor 3 fondatori.

Dar nimeni nu se astepta la cele doua lovitouri de tun venite din partea Consiliului Concurentei.

In week-end, stirea a fulgerat ca un scurt circuit: Consiliul Concurenţei a sancţionat cu 73 milioane de lei 6 companii care au participat la licitaţii pentru echipamente de măsurare a energiei electrice, printre aceste aflându-se Electrica SA, Ecro SRL, Electromagnetica SA, Elster Rometrics SRL, Energobit SA şi Landis+GYR AG pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Nota de plata a ENERGOBIT S.A? 13.112.674,12 lei (2.833.579,85 euro)!

 

Dar asta nu a fost singura lovitura!

 

EnergoBit S.A, precum şi ELM Electromontaj Cluj S.A., în calitate de membră a Grupului EnergoBit,au fost lovite de un nou anunt al Consiliului Concurentei: firmele sunt suspectate de un eventual comportament anticoncurenţial în cadrul a doua licitaţii organizate de Transelectrica şi anume „Retehnologizarea Staţiei 400/110/20kV Domneşti”, respectiv „Modernizarea Staţiei Electrice 220/110 kV Râureni”. 

Iar aici se cuvine sa stam si sa analizam putin contextul. 

Din toate punctele de vedere, cei 3 fondatori nu pot fi banuiti de aceste practici. Asta fiindca decizia majoritara in ENERGOBIT-ul ultimilor ani a apartinut fondului de investitii care a cumparat de la Gadola-Pal-Socea.

Ei insa deconteaza din plin posibile „facturi” ale precedentului proprietar. Iar asta e naspa.

Consiliul Concurentei e un organism foarte special, putin cunoscut majoritatii antreprenorilor romani. In fapt, e o combinatie de ANAF cu organism de reglementare cu Parchet procuroresc cu OPC, fiind activ sprijinit de institutii majore de control sau forta, precum SRI.

Consiliul Concurentei are forta de a bloca business-uri sau a dispune anchete cu un impact mai covarsitor decat un desant DIICOT sau DNA. Diferenta e ca ei o fac pe silent, iar munca de investigatii dureaza mai mult si un eventual verdict se soldeaza cu amenzi mega consistente.

In cazul ENERGOBIT, pana la finele lunii, trebuie sa decarteze 2,8 milioane de euro. Dupa aia, mai vad cei 3 ce fac, ce procese intenteaza.

Ingrijorator insa e faptul ca asupra Energobit exista 2 anchete. Iar asta e greu de crezut ca e o coincidenta in Romania. 

Exista zvonuri cum ca inspectori ai Consiliului concurentei ar fi ridicat acte si calculatoare de o maniera mai putin civilizata de la Energobit chiar in apropierea Craciunului. Cam suspecta aceasta harnicie, cam rapida si usturatoare amenda de 2,8 milioane de euro, cam ciudata aparitia celui de al doilea anunt al anchetei.

Marea intrebare este: va rezista ENERGOBIT acestui asalt? Si mica intrebare, la fel de importanta insa e: cine le poarta sambetele celor 3 clujeni si uneia dintre cele mai puternice companii din judet?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *