In vizor

Emil Boc vrea mai mulți polițiști în subordinea sa: a propus ca Direcția de Ordine Publică și cea Rutieră din cadrul Poliției Române să treacă în subordinea Poliției Locale

Primarul Emil Boc vrea să crească numărul polițiștilor locali prin aducerea în subordinea Poliției Locale a Direcțiilor de ordine publică și rutieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Boc consideră că autoritatea cea mai apropiată de cetățeni, adică Primăria, ar trebui să fie cea care gestionează problemele de ordine și siguranță publică.

„Eu în continuare cred, și nu greșesc sper, pentru ca Poliția Locală să treacă la nivelul următor de performanță pentru ca ordinea publică și rutieră să treacă complet la Poliția Locală. Nu aveam treabă cu infracțiunile care vizează statul român, dar partea care ține de ordine și siguranță publică și siguranța rutieră aceea trebuie lăsate la Poliția Locală. Decizia trebuie lăsată la autoritatea care este cel mai aproape de cetățean”, a declarat primarul Emil Boc. 

Cel mai probabil Boc vrea să aibă la dispoziție mai mulți polițiști capabili, având în vedere că „bonțidenii” locali și-au arătat adesea limitele și nu reușesc să mențină ordinea în oraș. 

Propunerea nu a fost primită deloc bine de către sindicatul polițiștilor Europol, liderul acestuia considerând că se încearcă o politizare a poliției. 

”De-a lungul timpului, Poliția Locală și-a dovedit ineficiența în foarte multe situații. Mai mult decât atât, există primari care au propus desființarea Poliției Locale, pe motiv că nu este eficientă. Nu are cum să fie eficientă atâta vreme cât polițiștii locali sunt în slujba primarului, care este un om eminamente politic și care se va impune și va folosi această structură după bunul lui plac. Ei vor să preia efectiv o parte din Poliția Română și să gestioneze exclusiv Ordinea Publică și Rutiera în oraș, ceea ce este inacceptabil din punctul nostru de vedere, atâta vreme cât și în momentul de față există anumite influențe politice care aduc grave prejudicii Poliției”, a declarat pentru national.ro președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Vă reamitim un caz concret chiar din Cluj când Poliția Locală a fost folosită de un primar pentru a-și atinge propriile scopuri. Fostul primar al comunei Florești, Horia Șulea, s-a folosit de Poliția Locală pentru a-i „vâna” și amenda pe locuitorii din comună care aveau postări pe Facebook ce nu erau favorabile edilului. 

În acest moment, legislația permite angajarea unui polițisti local la 1000 de locuitori. Prin această măsură propusă de primarul Emil Boc, numărul polițiștilor locali ar crește semnificativ. Însă câte Primării și-ar permite să susțină financiar un număr atât de mare de polițiști? În cadrul Poliției Locale Cluj-Napoca își desfășoară activitatea un număr de 311 polițiști. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *