Rautacisme

Emil Boc: „Vom mapa educațional zona metropolitană”. Poate că cu sapa. Sau coasa

Emil Boc a anunțat în ședința de Consiliu Local de joi că OSĂ pregătească un masterplan educațional, care privește construirea de noi școli. Acestea, la fel ca și un nou campus universitar, nu vor fi construite însă la Cluj-Napoca, pentru că nu mai este loc. „Pot să vă spun că va fi în afara orașului, pentru că la Cluj-Napoca nu mai putem construi”. Iar vorbim despre viitorul mai mult decât incert.

Un nou campus studențesc OSĂ construit la Cluj. Acesta OSĂ se alăture celui vechi, gata construit – încă nu l-am găsit. Primarul Emil Boc a declarat joi că sunt discuții cu primarii din 5 localități de lângă Cluj-Napoca, dar și cu rectorii universităților, cu privire la realizarea acestui proiect.

Mai mult, între două zboruri de „profesionalizare” al Marinelei Marc, şefa Inspectoratului Școlar Județean, a început să se lucreze la un masterplan educațioanl în zona metropolitană.

„Vom mapa educațional zona metropolitană. Vrem să aducem infrastructura educațională acolo unde învață copilul, în localitățile unde sunt mai mulți copii, cel puțin până la nivel de liceu.

Aceste proiecte educaționale le gândim deja din perspectivă metropolitană, pentru că în anul 2050 în Cluj-Napoca și zonele învecinate vor fi un milion de locuitori”, a mai spus Emil Boc.

Vorba activistului clujean Szakats Istvan: „Iată azi povestea unei minciuni de cinci stele. Anume, cum v-a tras în piept domnul Primar Emil Boc și a tradus 1210 ani în „20-30” ca să vă vândă metroul.

Precum am aflat cu toții, „metroul” se va scumpi din nou – și anume, cu 35%. Partea bună e că poa’ să ajungă oricât, oricum nu se va face. Dar ce m-a supărat, e că în nota de fundamentare a Hotârârii de Guvern privind reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți metroului apar dude despre Cluj precum „cea mai dinamică creștere a populației” și un „trend crescător continuu accentuat” al populației stabile.

Îmi pare rău, dar asta cu „trendul accentuat” este o gogoriță pe care primarul ne-o rostogolește de ani de zile, în timp ce ăia mulți statisticieni ai orașului, deși știu, tac mâlc. Na, conștiința fiecăruia. Detalii.

Poate vă mai amintiți cum zicea domnul primar Boc în 2018, că „Clujul se va duce spre un milion de locuitori în 20-30 ani, iar la acel moment va fi prea târziu să ne gândim la un proiect de metrou”.

Well, conform datelor INSSE la rata medie de creștere a orașului pe ultimii 30 ani, Clujului îi trebuie 309 ani să ajungă la …500,000 locuitori, și 1210 ani ca să ajungă la un milion.  Dar poate s-a încurcat domnul primar, și a vorbit despre zona metropolitană! Însă, pe aceași sursă de date, chiar și județului Cluj îi trebuie 1556 ani ca să atingă milionul.

Conform INSSE, Cluj-Napoca a crescut de la o populație de 311.674 în 1992 la 328.331 în 2022 – adică +16.657 suflete, în 30 ani. Județul, de la 735.031 la 740.020 – adică +5.011 persoane în 30 ani.

Asta înseamnă o creștere medie de 555 persoane/an în cazul municipiului, și o creștere medie de 167 persoane/an în cazul județului. Raportat la populația de azi, 0.17% / an și 0.002% / an, respectiv.

Până la 500.000 Clujul mai trebuie să crească 171.669 suflete, care la rata medie de 555 persoane/an înseamnă, hai, faceți calculul, 309 ani. Până la 1.000.000, i-ar mai trebui orașului 671.669 oameni – care s-ar zămisli, conform aritmeticii, în 1210 ani. Ceea ce, nota bene, e mai mult de când suntem noi ungurii aci în Ardeal – deci chiar mult. Na și pe acești 1210 ani vi i-a tradus domnul primar în „20-30”. Un factor de reducție de 50 x. Un fleac.

Să gătăm ora de mate. În cazul județului, până la milion ne lipsesc 260.000 oameni – pe care, dacă ne ține, la o rată de 167 persoane / an îi vom avea în (drumroll) 1556 ani. Și, și dacă prin vreun miracol libidoul și natalitatea românească s-ar tripla în zonă, tot am vorbi despre 400 și 500 ani, respectiv.

Adevărul e că și în anii de creștere maximă, populația Clujului a crescut foarte-foarte încet. Ceeee?! Nu-i adevăraat! Se vede cu uăchiu! Ne călcăm în picioare! Nu te inerva, clujene. Verifică datele. Da, ai mușcat-o și pe asta. Aia cu vârtejul creșterii populației a fost o dumă. Verifică din nou datele. Iep, sunt oficiale. Iep, ai mușcat-o.

Dar hei, e păcat să lași faptele să deranjeze o poveste faină.

„Metroul va face din Cluj o localitate cu un potenţial de peste 1 milion de locuitori” – a declarat recent ministrul Boloș. Că de fapt nici într-o mie de ani – like, literally – nu contează.

„Ne gândim la Clujul unui milion de oameni în zona metropolitană. Clujul are nevoie de această structură pentru a ne face viața mai ușoară”, a spus primarul Emil Boc, în 2019.  Că de fapt nici în următorul mileniu și jumătate, ce contează. Pentru dumnealui.

Așa că hai, Guvernul României, succes la reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai „metroului” pe referate pe dude. Vez clujene că documentația de pe siteul MT e în consultare publică până-n 14 octombrie. Deci nici prelungirea aia a licitației de „metrou” din SEAP până în 28 octombrie nu va ține, și ciunga se va mai prelungi încă-încă-încă-încă-încă odată, dar mai contează? nu contează.

Clujene, Clujului nu metrou îi trebuie. Și nici măcar centură. Clujului în primul rând cetățeni îi trebuie. Oameni care să realizeze că au o problemă cât Roșia Montană, și că lii se dă să pape, de decenii, cianură. Și să adreseze această problemă. Ș-apăi vine și restul. Urbanism decent, parcuri, tramvaie, centuri, piste de bicicletă, coridoare verzi, și alte asimilate. Că orașul smart stă în cetățenii neproști.

Sau stai tu comod, clujene. Și între timp ce politicienii pohtesc fix ceea ce pohtesc, tu, ca unul din ăia 328.331, speră numa’ că stai bine atât cu libidoul cât și cu răbdarea, ca să apuci metroul în „20-30” ani în Clujul milionic.

Stai bine, da?

Turism medical, studenţi, tranzit către alte zări – că nu se poate ocoli oraşul, tot calci în el ca într-un căcat, astea dau aglomeraţia şi impresia de creştere. Clujul e un „Klondike” al Urbanismului de Cumetrie, al ITiştilor de lohn şi al „dinţarilor”. Un „Klondike” al manoperei ieftine şi câştigului încă facil pentru unii. În timp ce clujenii se sufocă sub scumpiri, gaşca de „pistoleros” nespalată din jurul primarului OSĂ se îmbogăţeşte.
De remarcat că Emil Boc trece acum sloganul celor un milion de clujeni în cârca „educaţiei” şi investiţiilor necesare acesteia (investiţii neglijate timp de 20 de ani), să se uite că a fost în cârca necesităţii construirii unui metrou din ce în ce mai îndepărat.