In vizor

Emil Boc, poți lua exemplu de la Florești: N-au aprobat nicio monstruozitate urbanistică

Scris de 244

De la preluarea mandatului de către noul Consiliu Local Florești nu a fost aprobat niciun proiect imobiliar nou. De altfel, PUZ-urile nici măcar nu au ajuns pe masa consilierilor locali. Primele proiecte imobiliare au fost discutate abia în cadrul ședinței de azi, însă au fost respinse pe bandă rulantă, asta după ce anterior primiseră aviz negativ din partea comsiei de urbanism. 

Astfel, ca o noutate pentru Florești, s-a ținut cont de înălțimea clădirilor, dar și de faptul că infrastructura rutieră nu poate să preia alte câteva zeci de mașini. Investitorii au fost invitați să vină cu soluții în ceea ce privește accesul spre imobilele pe care intenționează să le construiască, ceea ce este o premieră pentru Florești.

Boc s-a lăudat că are o relație foarte bună cu primarii din zona metropolitană și speră că se va renunța la urbanismul haotic. Putem spune că poate acum să ia exemplu de la Florești. Consiliul Local a respins toate PUZ-urile, chiar dacă aveau toate autorizațiile, cu riscul de a ajunge la procese cu investitorii. Boc mereu a susținut că el nu se poate împotrivi proiectelor imobiliare care au toate autorizațiile, este obligat să le aprobe. 

Printre proiectele respinse este cel care prevedea construcția a șase blocuri pe strada Șesul de Sus. Proiectul a primit aviz negativ din partea comisiei de urbanism pentru că înălțimea clădirilor propuse este prea mare comparativ cu cele aflate în vecini. Un alt motiv este strangulația rutieră din cartierul Terra, dar și lipsa trotuarelor.

Două proiecte de mare anvergură, respectiv construcția a 44 de blocuri cu șase etaje pe strada Dealul de Jos și realizarea a 150 de case în Tăuți au fost respinse pe motiv că se află în zone blocate din punct de vedere al accesului auto și pietonal.

Avocatul investitorilor care își doresc să primească aprobare pentru cele 44 de blocuri a anunțat că după doi ani de așteptare se vor adresa instanței.

„Proiectul este de doi ani depus la CL, reîntors, este a patra oară la comisie. De trei ori nu s-a votat. V-am indicat temeiurile legale pe care noi le vom exprima și în fața unei instanțe de judecată. Argumente legale pe documentație nu cred să fie contra adoptării acestei hotărâri. Reiterez că toate actele care sunt depuse la documentație sunt acte valabilă. Autoritatea locală a eliberat avizele de oportunitate și avizele care stau la baza documentației. Orice trimiteri la chestiuni legate de pădure sau de trafic nu ar fi reale. Se face o actualizare în care persoana fizică care a investit începând de acum 14 ani, are dreptul de a putea să construiască prin actualizare. Ceea ce propune se mulează pe propunerea Primăriei Florești aprobată prin masterplanul din 2017”, a transmis avocatul Oana Ciocian.

Beneficiarul investiției din Tăuți, care vrea să ridice peste 100 de case, recunoaște că în 2007 planul lor a fost să construiască 500 de imobile, dar acum au schimbat proiectul și solicită reactualizarea PUZ-ului și chiar dau asigurări că vor construi ceva deosebit, un model de bune practici. Însă consilierii locali nu s-au lăsat convinși, iar investitorul este invitat să găsească soluții pentru asigurarea accesului. 

„În 2006 am achiziționat terenul de 10 hectare de la locuitorii din Tăuți și am făcut un PUZ bazat pe vremurile acelea când era haosul urbanistic în toi. Am avizat un PUZ cu blocuri de 3-6 scări, am gândit 500 de unități locative. A fost aprobat în 2007, astăzi încă este valabil. În 2009 a venit criza, nu am mai făcut nimic. În 2017 am reluat proiectul și ne-am dorit să facem un proiect mai frumos, mai degajat și am redus de la 500 de unități la 201 de unități locative, cu parcele n medie de 750 mp. Vrem să ridicăm case individuale. Vrem să construim o grădiniță sau să donăm terenul Primăriei. Am gândit o clădire cu farmacie, magazine alimentare. De doi încercăm să aprobăm acest proiect. Am fost de șase ori în comisie. Noi chiar suntem de bună credință și vrem să facem ceva deosebit. Să dăm exemplu de bune practici. Accesul este îngust, dar noi ne vom comporta responsabil, și dacă vom strica ceva vom repara”, a declarat Ambrus.

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu a transmis că în Florești s-a dat restart politicii de urbanism. Primarul susține că nu vor fi aprobate construcțiile care nu vor ține cont de infrastrucatura existentă și de existența unor căi de acces spre zonele ce urmează să fie construite. 

„În ședinta de azi a Consiliului Local au fost respinse, prin vot, o serie de proiecte imobiliare. Orice proiect viitor, în Florești, trebuie să aibă în vedere infrastructura existentă și a căilor de acces înspre și dinspre zonele ce urmează a fi construite. Trebuie să evitam încărcarea excesivă a traficului rutier și tranzitului zilnic în zone inadecvate și total nepregătite din acest punct de vedere. Am în vedere crearea cu prioritate a căilor de acces și a infrastructurii, pentru a stopa dezvoltarea imobiliară și aglomerări de populație pentru care nu sunt asigurate condițiile corecte de viață și locuire, zone gândite fără o analiză de ansamblu a vecinătăților, situații care vor genera probleme suplimentare pentru oricine va locui în aceste zone și implicit vor determina creșterea presiunii pe zone deja aglomerate și care nu respectă viziunea generală de dezvoltare civilizată a localității”, a declarat primarul Pivariu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 27 mins General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 3 hours Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
 • Acum 3 hours Din oras
  CLUJENI, VI SE MAI PREGĂTEŞTE UN PASAJ suprateran sau subteran: OSĂ fie în cartierul Iris, în zona sensului giratoriu spre Chinteni
 • Acum 4 hours Eveniment
  La mulţi ani, cu acelaşi şarm şi haz! Florin Piersic, împlinește 87 de ani: “E o vârstă la care… recunosc, mă țin de femei să nu cad…”
 • Acum 5 hours Eveniment
  Un cetăţean britanic a încercat să fugă din România prin Cluj, după ce a accidentat o gravidă în Bucureşti
 • Acum 5 hours Politica
  Vasile Dîncu: “Da, eu am solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor Educației în coaliție și în guvern (…) Proiectele de legi trebuie revăzute serios”
 • Acum 5 hours Straineze
  “Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen în acest moment”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, după întâlnirea cu premierul olandez Rutte, la Viena
 • Acum 16 hours Din oras
  În aplauzele lui Alin Tișe, firma Supercom-Monopol și-a etalat azi ”flota”. Chiar așa de proști ne credeți?
 • Acum 21 hours Eveniment
  HOȚI DE GAZE: Percheziții în Cluj și Sibiu la domiciliul a 16 consumatori racordați ilegal la sistemul de gaze. Pagubă de 100.000 de euro
 • Acum 22 hours Rautacisme
  Clujenii plătesc de 4 ori mai mult decât orădenii pentru subvenția gigacaloriei. Motivul: Mai contorizaţi măcar 21.407 de voturi în dreptul lui Boc…
 • Acum 23 hours Justitie
  Bode a făcut recurs la decizia Tribunalului Sălaj care i-a respins acțiunea de chemare în judecată a UBB. Se va judeca la Cluj
 • Acum 1 day General
  În atenţia lui Alin Tişe: Se fac înscrieri pentru cursul de managementul stadioanelor, organizat de Academia Națională de Fotbal. Poate-l înscrie şi pe Raţiu, să managerieze corect Cluj Arena
 • Acum 1 day General
  DE SCOS LA LICITAŢIE S-A SCOS, să vedem şi când OSĂ se vadă ceva din primul tronson al Centurii Metropolitane. Sună tentant să faci 2 kilometri de drum cu 20,7 milioane de euro, nu?
Citește și...
Recomandările redacției
la multi ani! General

10 ani cu Ziar de Cluj

Sunt deja 25 de ani de când fac presă de investigații. Am început în septembrie […]

TOP CITITE