Ca de fiecare dată, consilierii locali USR sunt foarte vocali și țin să își exprime punctul de vedere cu privire la aproape toate proiectele de hotărâre care sunt pe ordinea de zi în ședințele Consiliului Local Cluj-Napoca. Așa s-a întâmplat și la ședința de astăzi, 22 februarie.
La primul punct de pe ordinea de zi, referitor la raportul Poliției Locale pe anul trecut, consilierul local USR, Adriana Cristian a ținut să precizeze că raportul conține doar statistici și cifre despre numărul de amenzi aplicate, dar nu și informații despre valoarea sumelor încasate din amenzi. De asemenea, Oană s-a declarat nemulțumită și de faptul că nu există un raport cu privire la evoluția numărului de cerșetori din oraș ca urmare a acțiunilor Poliției Locale.
„Acum tot ce am putut să analizez este un raport de activitate. Raportul nu este într-o formă prin care să îți dai seama cum este situația reală, vedem doar o înșiruire de amenzi și cifre. De exemplu pe Urbanism, nu știm câte case s-au construit acum, câte sunt fără autorizație și câte au fost oprite de la construcție. În cazul cerșetoriei trebuie să se prezinte și un grafic al evoluției cerșetoriei din oraș pentru că nu înțelegem dacă s-au rezolvat problemele. Noi vedem doar cât de mult s-a muncit”, a spus Adriana Cristian.
Primarul Emil Boc i-a retezat elanul critic al consilierului local USR. Primarul a precizat că în cazul amenzilor, plata nu se face la Poliția Locală pentru că există niște etape care trebuie respectate și din acest motiv există un decalaj între valoarea amenzilor aplicate și a celor încasate. Din cauza lipsei de experiență administrativă, unii consilieri ajung să facă adevărate gafe, așa cum s-a mai întâmplat și la ședințele anterioare.
„Lipsa de experiență administrativă nu v-a permis să înțelegeți etapele de la aplicarea amenzii până la plata ei. Legea este egală pentru toți cetățenii. Există un decalaj de la aplicare până la final pentru că există posibilitatea de contravenție, de a contesta, apoi în instanță, expertize etc.
Lucrurile sunt și mai complicate în construcții. Avem cazul în care există un panou publicitar de exemplu pentru care solicităm să fie demontat, iar dacă este pe teren privat trebuie solicitat în instanță acest lucru fiind vorba despre teren privat. Aș vrea să citiți aceste date și cifre pe care le aveți în raport în acest context.
De asemenea, rezultatul Poliției Locale se vede în gradul de siguranță în oraș. Nu spun că e perfect, dar Clujul este într-un loc onorabil alături de alte metropole din România din punct de vedere al siguranței. De aceea vă rog să verificați toate analizele de la Banca Mondială până la alte instituții europene de referință. Prin dotările pe care le-am pus la dispoziție atât Poliției Județului cât și Poliției Locale asigurăm un nivel înalt de siguranță. Dacă nu am avea Poliția Locală am fi sub asaltul cerșetorilor pentru că orașele mari atrag cerșetori. Fără Poliție nu am avea orașul ținut sub control”, a explicat Boc.